Wednesday, June 4, 2008

kampung ku nan indah, selinsing, taiping, perak

last week, aku balik ke kampung moyang ku kat taiping

umah moyangku kg.selinsing, taiping

kami satu family mmg jarang balik sebab jauh and byk gune duit kalau nak balik
but, dapat penggilan tepon dari opah ku yg tersayang
kata tok nek ku (moyang lelaki) macam sakit dah teruk
usia pun dah lanjut, 89 tahun
so kire sakit tue lah
tak lalu makan..
macam malam2 nampak macam2
so, ibu n ayah plan nak balik kg,
takut tak dapat jumpe lagi pasni..
aku pun suke jelah..
mmg berada ngan family jelah mampu wat aku betul2 hepi!!
tapi alhamdulillah bile balik tok nek nampak cam sehat
kalau masa kami mule2 dtg tu
terbaring je
tapi bile kami tibe, tok nek leh duduk, rancak borak2 lagi
lega lah kami tgk
tok cik aku ckp, bile tok nek minum susu igg (susu awal lembu)
tok nek jadi sehat sikit
tapi mule2 tok nek taknak minum
tapi bile tok nek rasa sehat sikit, tok nek pun nak minum
alhamdulillah, kire nampak bertenaga jugak
tapi aku tak ambik lak gambar toknek sebab masa sakit tu
aku takut nak ambik, takut die marah
bile dah sehat, aku lupe nak ambik, rugi pulak kan?..

my fiance, sofea (cousin), adikku


ibuku yg kepenatan sdg berborak

adikku di atas titi ke umah nek

  • haikal
masa aku sampai tu, dua pupu aku ader lah kat umah tu, haikal, 5 tahun
die ni kalau bab ckp2, mmg nombor satu, petah sgt orgnye
masa kami sampai, dok salam menyalam, die ckp
'nape sume org taknak salam haikal?'
kami pun pakat gelak, yelah budak kecik, dikemudiankan.. bile dok tgh makan lak, kami sume ramai2 kata
'seleranya lauk pauk ni, jarang dapat makan sedap'
si haikal ni pun menyampuk
'biasalah, makanan kampung..'

dgr die ckp macam tu, kitorang sume gelak... petah betul si kecik ni lah yang aku tak tahan, sepanjang beberapa hari dok sana, si haikal ni asyik bagi kami teka teki... satu contoh teka teki die yg aku geli hati tu...
'cube teka ye, ikan ape, warna hitam, ada byk sayap, pastu die besar?'
kami ramai2 puas lah teka.. ikan keli, ikan jerung.. last2 kami pun surrender kami pun tanya si haikal..
'ape jawapan nye haikal?'
die pun ckp, 'jap ye, haikal tak tahu, haikal tanya tok cik jap'
kitorang pun gelak besar la, rupenye die main tibai je
tak lama tu die datang
'tok cik pun tak tahu la, takpe lah haikal bagi soalan lain'
dah lepas tu, kitorang pakat bagi jawapan ikan duyung pada die (sebab sume soalan pasal ikan).. and yg tak tahan tu, die ckp, 'betul!! cmne boleh tahu ni?
rupenye, die nak jawapan ikan duyung je kot, hehe
haikal2... kejap2 die bagi soalan transformers la..
soalan teka teki yg berupa fakta, mana lah aku layan transformers tu
macam2 la si kecik ni...

inilah muhammad haikal.....

haikal n me

haikal with my tunang


sofea , me and haikal

haikal n sofea snap macam2 gambar, ini antaranya..
  • Pekan Rabu
kat kampung moyang aku ni, terkenal ngan pekan Rabu, macam2 dijual kat sini..
kata ibu aku, ape saje nak, mesti ada
kat sini, ada telur ikan..kat tempat lain mana ader jual telur ikan, kuih2 muih pun macam2 jenis kat sini..
kitorang pun ramai2, g situ n dapat beli macam2
kueh mueh, nasi lemak..
nasi lemak die mmg sedap sgt.. mmg tak leh banding tempat lain
kire nasik lemak kat serdang ni kalah la
sedap hingga menjilat jari.. (serius mmg sedap)

ni antara gambar2 kat pekan rabu utk tatapan sekalian..
enjoy~

tak sempat senyum la, berkerut dahi

him again

my adik

p/s: teringin makan nasik lemak pekan rabu tu lagi... huhu


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...