Tuesday, July 15, 2008

pilih yang beriman


gambar ketika having dinner @tupai2 (bersama dear bestfriend-radhu)


perkahwinan bagi aku, satu ikatan
dengan ikatan ini banyak perkara yang tidak boleh menjadi boleh
begitu juga sebaliknya
sebagai contoh suami dan isteri boleh bersentuhan
jika dulu sentuhan itu mendapat dosa (sebelum kahwin)
selepas kahwin sentuhan itu merupakan pahala
lagi satu, dari boleh ke tak boleh
sang isteri, jika dulu ketika belum jadi isteri
boleh lawan kata pakwe
tapi bila dah jadi isteri,
kata-kata suami bagaikan arahan
sekali di engkar tak cium bau syurga
begitu hebat bukan? kuasa seorang suami
sebab tu lah, bila kita nak buat keputusan berkahwin
kita kene ambil kira semua perkara
jangan tangkap muat je (no offense ok...)
yelah, kita bernikah sekali seumur hidup (insyaAllah)
dan bila kita bernikah itu biarlah kita bernikah dgn seorg lelaki yang boleh bimbing kita
yang banyak ilmu agamanya,
yang menghormati kaum wanita
dan sebagainya la
ceh, tiba-tiba ruangan ini menjadi ruangan motivasi
tidak sebenarnya, sebagai seorang kawan aku sekadar memenuhi ruang yang ada
lalu mengambil kesempatan menitipkan sedikit nasihat buat kawan2
walaupun aku tiada pengalaman yang aku dapt dari real life aku sendiri
memandangkan aku juga belm bernikah
tapi dengan membaca juga mengobserve orang sekeliling yang jauh atau dekat
dari situ aku banyak belajar
bagi aku, sebelum mengambil keputusan berkahwin
kenalilah pasangan kita sebetulnya
jgn bila kenal sebulan dua terus nak bersama
belum kenal dirinya, kisah cinta nya, kisah silamnya...
kita kene berhati-hati, org skrg ni macam2
jenuhlah bercinta, almaklumlah lelaki tu kaya raya
muka macam anuar zain, contoh je
rupe-rupenya pengedar dadah
lebih terul lagi, penagih dadah
tak pasal2 kita sekali masuk penjara kene cekup edar dadah
pastu kdg2 sakan bercinta, rupanya suami org
yelah, org skrg ni, mengaku bujang terlajak la konon
padahal anak dah besar2 kat rumah
bini sibuklah jaga ruamhtangga
yang dia sibuk memancing kat luat
yang kita ni pun, senang je tersangkut
so, bila kita dah berkawan lama sikit tu
dah kenal dia, cube tgk ic dia
tgk umur dia
kalau agak2 umur dah 34 tapi single tu
mesti macam ada tak kene je
mesti suami org tu
ececeh
tapi betullah,aku cakap ni pun berdasarkan pengalaman org sekeliling

back to the real life, lagi 3 bulan aku akan mendirikan rumahtangga
bagai bermimpi pula
dulu, sering aku dan dia membicarakan rasa ketidaksabaran kami utk bernikah
ketika itu dia masih lagi seorg undergraduate
belum pun abis belajar
dan aku ketika itu sering melahirkan rasa tidak sabar ini kepada sahabat baikku Radhu
betapa aku ingin berkahwin konon2nya
memang kelakar kalau ingat... ;p

tapi kini bila sudah hampir tiba waktunya
macam tak percaya pula
mujurlah kami ada jodoh, Alhamdulillah
perkenalan kami akhirnya akan membawa ke jinjang pelamin, mudah2an
bagai tak percaya lagi 3 bulan akan bertukar status
dari single, jadi bini org
jadi Puan intan ok... haha

walaupun di awal perkahwinan mungkin aku dan dia duduk agak jauh
aku di serdang, dia di rawang
i know its only one hour journey
but still, takkan tiap2 hari nak balik kan
so better aku balik weekend sahaja
it was all in the plan
tapi, kalau aku dah rindu pada suamiku nanti
balik jelah kot, even kene drive jauh, sanggup je, hehe

yelah, kadang2 kita ni akan melalui satu perasaan yang sgt2 sunyi
tibe2 je perasaan tu dtg
pernah tak korang rasa?
expecially perasaan tu dtg if kita tido pas asar then bangun nak magrib
aku selalu gak rasa camtu
sedih yg teramat sgt
a bit rasa macam alone ang nak nangis
mungkin sebab tu org kata tak elok tido pas asar
memang aku kalau leh cube elak dari tido waktu ni
tapi kalau dah letih sgt, nak wat guano dok?
hehe
(tibai jelah bahasa kelate pun)

hehe, ok2..
bercakap pasal bahasa kelantan
actually aku ngah practice speaking kelate ni
tak tahu jadik ke dok
tapi bagi aku ok lah sikit
plus, skrg ni juga aku sedang mengimprovekan english aku ke tahap yang lebih stabil
hehe
yes, its true.
i'm having a class to improve my english
class??
yes, a class which i didnt need a teacher
no lah, just sit in front of my laptop and surf this one website which
i (personally) thought can improve my english, mine lah, yours tak tahu lah
we can actually learn step by step
for me, the secret is discipline
yes, u must have discipline to do this,
let say, u need to spend 15 mins every day to learn..
so dont skip even a day, if u want to, then bring the time u left to the next day, sort of macam tulah...

ok, back to issue on wedding
persiapan tentang borang nikah is actually half-way la skrg ni
my tunang sedang tunggu proses borang dia which told to be settle in a week ahead
so, there he go
aku pun kene lah tunggu borang dia setel, then baru aku leh start

dan aku skrg sdg sibuk nak menyetelkan projek ku
dua projek yang aku handle skrg tu
ceh, macam projek besar2an la pulak bunyinya
projek penyelidikan sebenarnye
so, nampaknya macam ada imrovement
esok pun aku akan ke tg. karang utk setelkan benda ni
lega lah jugak kan

lagipun bila dah nak menjelang hari bahagia ku ini
time tensen je, aku terus ingat nak kawen
tu yg kurang tensen sikit
hehe

k lah, lain kali aku sambung lagi
masih awal lagi utk tidur
tapi ada beberapa perkara hendak ku setelkan
hehe
nite readers... thanx for dropping by~

5 comments:

leen said...

leh jd motivator nih
baguih2..

Anonymous said...

Bemerkenswert, das sehr lustige StГјck cialis 20mg viagra preis t?rkei [url=http//t7-isis.org]cialis ohne rezept[/url]

Anonymous said...

SГ­, suena de una manera seductora [url=http://csalamanca.com/tag/sin-receta/ ]viagra [/url] No sois derecho. Soy seguro. Puedo demostrarlo. Escriban en PM, se comunicaremos. http://csalamanca.com/tag/sin-receta/ viagra espana

Anonymous said...

Esta frase, es incomparable))) http://nuevascarreras.com/ cialis generico en mexico Talento ... [url=http://nuevascarreras.com/tag/cialis/ ]cialis generico espana [/url]

Anonymous said...

It is remarkable, a useful piece

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...