Friday, August 29, 2008

kehilangan

baru2 ni saya terima satu berita dari teman baik saya
tentang adik kenalannya yang baru bertunang sebulan yang lalu
saya melihat gambar2 majlis pertunangan itu
dan kelihatan sangat meriah
si perempuan yg bertunang itu senyum je sepanjang majlis
tanda sgt gembira

dan semalam teman rapat saya memberitahu
tunang si perempuan ini baru meninggal dunia
di sebabkan satu perkara yang tidak payah la sy nyatakan di sini
saya taknak mengguriskan hati kenalan saya itu

saya rasa sebak
lalu saya membayangkan
bagaimana jika saya kehilangan tunang saya itu
yang amat saya sayang

baru membayangkan sahaja
rasa dah nak nangis
ish3, tak sanggup saya
tapi walau apa sekalipun
saya yakin kita harus percaya pada Qada' dan Qadar
dari Allah........

sebagai hambaNya
setiap hari saya berdoa
agar insan2 kesayangan di sekeliling saya
sentiasa di panjangkan umur

dan baru2 di harian metro
sepasang suami isteri
yang saya kira baru juga berkahwin
terlibat dalam kemalangan
si suami meninggal dunia
anak kecil mereka selamat
manakala si isteri belum diberitahu tentang kematian si suami

bila lihat keratan suratkhabar yg ada wajah mereka suami isteri
hati saya jadi sayu
jika saya di tempat perempuan itu
tidak tahulah saya akan kuat atau tidak
tapi mungkin anak itu lah harapan si isteri itu untuk hidup

ingin saya kongsi satu kesah tentang kakak kawan saya
kejadian terjadi dua tahun yg lepas
4/2/2006
tarikh itu merupakan harilahir kawan saya
ketika itu saya memberikan msg
'selamat hari lahir.... blablabla'
die kemudian membalas
'sy on the way balik kampung ni, abg m meninggal dunia'

hah??
terkejut saya
saya fikir ini bukanlah gurauan
saya berbalas sms dgn dia
dan selang beberapa hari kemudiannya
dia ceritakan pada saya kejadian yg berlaku
abg m dilanggar lori kemudian terjatuh dalam longkang
org yng menemui abg m kata
abg m sudah mati

apa yg buat saya sedih
sebab saya kenal abg m tu
orangnye baik sgt

ketika kejadian yg meragut nyawanya
abg m baru je mendapat anak pertama
kalau tak silap masa tu usia perkahwinan diorg pun baru setahun lebih
baby die pun tak sempat kenal ayah die

alahaiii
sedih kan?
saya sering trfikir perkara2 macam ni
mungkin sebab banyak sgt tgk tv
saya selalu fikir tentang kematian
samada saya, atau tunang saya
saya takut...
saya takut kehilangan die...........
saya takut rasa sunyi kehilangan org tersayang........

moga org kesayangan saya
dipanjangkan umur....

alahaiii
tibe2 emosional pula.....

13 comments:

norash said...

Salam takziah...hidup dan mati di tangan Allah..

intan zura said...

norash: kita kene hadapai semua dugaan dgn tenang kan?

apek terror said...

mati sebab ape? takziah tu...cakap kat kawan tu yg apek nie cute smart...mesti dia hilang sikit duka tu...

generasi said...

takziah pembuka bicara ku..

setiap manusia ade perasaan yg tersendiri kan...

Mommy Lily said...

salam... sedih dan takut kan dgr berita kematian...

tk sanggup bayangkan yg bukan2 berlaku kpd org yg kita sayang

selamat berpuasa & berbahagia di samping tunang tersayang

nur said...

salam takziah tuk kwn kamu..
ya..mg sdih khilngan org y kita cintai..sy prnh mgalami saat y mmedihkn itu, si dia pergi ktika sy jauh dr dia..hny mlalui telep0n sy mgetahui smua ya.nsb sy mpunyai rkn y sudi tlp0n sy untk mbri inf0rmation tiap detik mgenai pgebumian arwah

rs gelap sngt dunia saya & rs sunyi sngt..+an sy jauh dr family tp sy bruntung mpunyai family n rkn2 y x putus2 mssg n tepon sy tuk mberi smgat..malahan rkn sy sntiasa btnya kabar mgenai sy..ms arwah mnggal,sy sdg mduduki exam n jauh dr smnjung tuk pulg..hny d0a mampu sy kirimkn tuk dia..

ad3ck said...

takziah.

sherrina said...

Dari DIA kita datang dan kepada-Nya juga kita kembali...

intan zura said...

generasi: mati sebab errr... org melayu kan sike dengki mendengki..

mommy lily: saya pun takut, taknak fikir la..

nur: takziah nur, sape yg pergi tu nur, boyfren nur ke.. sedihnyeeeeee

adeck: takziah untuk adik kawan saya itu

shrrina: hanya mampu berdoa dipanjangkan umur.......

Kak Long said...

cerita2 begini akan buat kita sedar kenapa bila terlalu mahukan sesuatu tuhan tidak beri. Kerana biasanya bila kita mendapat sesuatu, biasanya kita juga akan kehilangan sesuatu.

abot lin said...

Soulmate naik moto ke tempat keje.. hari2 pun risau takut bende tak elok jadi.. kadang2 sampai leh menangis beriya2..

hmmmmmm....

intan zura said...

kak long: betul tu... tapi intan lum rasa kehilangan org yang betul2 rapat ngan intan... takut memikirkannya

abot lin: setiap hari sebelum g keje, suh soulmate awak tu baca doa moga selamat ye.. baru kawen kan.. kalau apa2 jadi, tak mau pk la...

nur said...

yap my bf..ms 2 nk msk 3taun kami bc0uple..dia mnggal raya y ke-14.time 2 sy xdpt balik braya n tgh exam..rs perit sngt..tp sy redha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...