Monday, August 25, 2008

kessah borang nikah dan pejabat agama

salam semua

dah 3 hari aku tak pos entri baru
weekend lepas aku balik jb
menguruskan segala urusan perkahwinan
lega,
borang nikah da setel
ni aku nak citer kejadian msa kat pejabat agama tu

aku sampai awal
kul 8.30 gitu
ofis tak bukak lagi
katanya bukak kul 9pg
masa tu ada makcik ngan pakcik yg dah sampai sebelum aku
kirenye aku org kedua la kan

masa kat sana, aku terus dok depan kaunter even kaunter tak bukak lagi
lama jugak menunggu diorg start serve
ish, nilah keje kerajaan
buat org hilang sabar pun ada

dipendekkan citer,
turn aku tibe
si penemubual tu lelaki muda
ok, sila mengucap dengan maknanya sekali
bace fatihah dgn tajwid
doa qunut
rukun islam
rukun nikah
najis muhaffafah najis ape?

sume lulus
cume soalan last aku tersilap
haha
tapi benda tu aku terlupe kire orait la kan?
brother tu pun sengih je
keh3
dah tu kene bayar rm25
then setel
tinggal amik borg nikah bagi jurunikah
lega sgt, syukur...

pastu ade la sorg minah ni dok sebelah aku
die tanya aku ape soalan2 nye
gelabah tul minah tu
heran la jugak aku
yelah, nak wat ape gelabah
benda yg ditanya benda simple sebagai org islam
die kata tunnag die kat bawah
takut nak naik takut kene soal
aku ckp soalan mudah2 je
jgnlah risau

tapi aleh2 bile nama die kene panggil
terus die bayar rm25 tu
die pun lega bukan main tak kene soal
heran jugak ye

rupenye keesokan harinye die nak nikah
die kata semalam die dah dtg
dah bincang ngan sorg staff kat situ
emm.. apelah budak ni
ade ke wat dalam masa2 terakhir
mesti ade gune org dalam ke ape ke sampai tak kene soal
sebab setahu aku paling lewat seminggu sebelum hari nikah kene hantar borang tu
aku ni dua bulan lagi nak nikah tau
dah siap awal2
bukan ape, mestilah ade preparation
benda ni kita rancang baik2
jgn last2 baru buat
kelam kabut
susahkan banyak pihak je

tapi satu jelah aku tak puas hati
honestly, aku rasa budak tu mmg patut ade interview
biar die ada asas agama baru leh jadi suami isteri
sampai tunang die yg nak jadi suami tu pun leh lari dari tanggungjawab
apelah diorg ni
macam2
tak telus la kan macam ni?
ade yg kene interview, ada yg tak..

pastu ade la satu pasangan ni nak nikah kat pej agama tu
ada dua pasangan sebenarnye
tapi satu pasangan ni yg lucu sikit
mak die bercerita pada aku
kire marah2 la
die kata ustaz janji pukul 9 nikahkan
last2 pukul 10 lebih baru ustaz dtg
aku pun senyum jelah
ade la sikit2 aku mengapi2kan lagi makcik tu
haha

pastu aleh2 lbh kurg 20min lepas diorg masuk dlaam satu bilik tu
diorg sekeluarga keluar
salah seorg sedara die sound kuat2
kantoi!! kene nikah balik kul 12!
aku tgk lelaki tu (yg nak nikah) muke pucat lesi
sempat jugak aku dgr diorg bisik2..
'ustaz tu tak dgr die punye suara....'

sian la pulak kan
sampai kene tangguh dua jam nak nikah
mungkin die gugup
yg herannye kenapa die nak nikah kat pejabat agama tu?
nape taknak nikah kat rumah sendiri atau masjid?
pelik betul la
emmmmm
korang ada jawapan?

bile aku berada di situ,
aku rasa mereka2 itu semua
tiada perancangan yang teliti
kenap begitu ye?.....

so korang aku nasihatkan...
nak kawen jgnlah dah nak dekat majlis baru g setelkan itu ini
baru lah kelam kabut g pejabat agama
kan kita punya banyak ruang dan waktu
plan baik2
biar siap cepat takpe
jgn sampai masa tu kita sendiri yang gelabah...

..rasenye yg kene interview hanya kat johor je kot, negeri lain takde kot

13 comments:

ad3ck said...

konpem kat johor je? ku da mule chuak neh ehehehehehehhe jk.

apek terror said...

uish x mo kawin la susah beb mane gua tau tajuid...

intan zura said...

ad3ck: setahu nye kat johor je ade soal2
apek: bukan tajwid ape, die just suh bace dgn tajwid yg betul, bukan die tanya hukum tajwid.. ;p

ratna said...

3 hari tak post apa2..sekali hari ni panjangnyer citer...

generasi said...

hahaha kelakarlah emm lelaki takut angkat nikah emm kesian2 kan senang je angkat nikah 2.. cuba baca aku terima nikah ... dengan mas kawin ... dan siap.

emm buat pengetahuan umum negeri johor mas kawin paling murah tau.. kalau nak kawin dtg ke johor tau

love is forever said...

ye rr Intan..fina dulu kawin pun semua wat kat segamat johor, even fina org pahang ( sempadan). Syok ape!
mmm leh lari interview di dunia..tapi tak leh rrr nak lari interview kat dalam kubur nanti ahakz...

AzuraloveNizam said...

intan/fina..masa saya kwen kat N9..takdepon..tapi saya setuju sangat kalau ada interbiu2 nie..

diorang hengat kawen nie perkara suke sukie ker..

biarlah ada asas agama..barulah dapat memimpin dan dipimpin ke jalan yang betul..

emo sudahhhhhhhhhhhh..

intan zura said...

ratna: hehehe

generasi: ye betul, rm22.50 je tau.. sila lah kawen ngan org johor, haha..

fina: betul tu, akhirat sana akan kene soal juge kan kan kan?

azura: betullah tu, patut ada interview, supaya mereka belajar sikit2 ilmu agama sebagai persediaan nak jadi suamisteri..

puterikurekure said...

intan kat johor ye ni? patotla kena interview bagai. kat perak ni tak kena interview apa2 pon.

tapi betulla. setiap orang islam kena la ada basic agama kan. takkan bacaan dalam solat tak pass kot.

huhuhu~

intan zura said...

puterikure2: betul tu, takkan bacaan dalam solat pun tak pass kan, patut tak leh kawen la kan?

jue said...

kena intvw ker?k.jue dulu tak perlu intvw pun...siap leh suh mak ayah belikan form tu..tapi masa antar k.jue p antar sdiri kebetulan balik kg ni kat t'ganu la..myb johor lain

intan zura said...

jue: setakat ni sy tahu hanya kat johor interview, negeri lain tak tahu pulak.. agaknye ramai org taknak nikah kat johor, takut kene soal.. hehe

m@Ri@ said...

salam..my fren give ur link..happy blogging..me pn mrs to be..so tgh nk wat persediaan..benda pertama nak wat tu borang nikahla..thanks for the info..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...