Thursday, September 11, 2008

berkat ramadhan

aku takde citer menaik nak kongsi
tapi saje lah nak merapu sikit bulan pose ni

sempena bulan ramadhan ni

setiap kali g bazar kita tgk mesti ramai
orang berpusu2
melayu cina india
tapi mmglah paling ramai melayu kan

malahan, peminta sedekah pun ramai
kat serdang ni
ada lah dalah 5-6 org pemintak sedekah
itu tak termasuk tong2
yang diletak atas kerusi kat tgh laluan
pernah sekali seorg minah ni terjatuh kan tong tu
lalu menjadi perhatian seluruh org sekeliling

bagi aku, tak sesuai la tong tu letak situ
kan mengganggu org nak jalan
walaupun mmg la kita tahu
bulan ni elok menderma
tapi cari la tempat lebih sesuai

org yg mintak sedekah tu pulak
alahai...
sian aku tgk
sape lah boss die yg kurang asam tu

tapi aku mmg bagi jugak duit
wpun org kata
jgn derma, nanti boss die ambik

tapi aku derma
atas keprihatinan aku kat si peminta tu
kdg2 buta
bawak anak la
mungkin kalau die dapat duit byk, lagi byk income die
so aku pun sedekah la dgn ikhlas

ada jugak yg mengaji ayat Al-Quran sambil meminta bantuan
baguslah macam tu
tunjuk sikit die islamik

;)

one more,
kalau korang semua nak beli makanan kat bazar
selain tgk makanan tu
korang kene lah tgk penjual nye jugak

kalau ade pilihan
cari lah penjual yg menutup aurat
yg menjaga tatatertib sabagai umat islam

itu pesan seorg ustaz kepadaku

sebab dalam bulan ramadhan ni
kita nak cari barakah
jadi biarlah kita makan
makanan yg bersih dan dimasak oleh org yang bersih

kalau penjual pun dah rambutnya oren
pakaian pun tak senonoh
lebih baik kita cari yg bertudung
atau pun penampilan simple je
tak rugged

jgn terasa pula korang

sekdar menyampaikan apa yg aku tahu
untuk mencari lebih keberkatan

itu je korang

hari ni dah hari ke 11 pose
selamat berbuka
mulakan dgn makan manisan seperti kurma

;)

9 comments:

D.i.e.y.L.a said...

betol tu.
ramai yg mntak sedekah kan.
diorang ade boss ke?
heh.
tak tau lak.
setau dila kalau yg budak-budak tu je yg ade boss.
huhu~

kat pandai dalam ni ramai penjual kat bazar tu orang indon.
tak paham betol.
mane pegi orang melayu sume?
nak beli pun kene pikir 2 3 kali.

tapi sepnjang pose ni baru sekali je p bazar.
hehehehe~

generasi said...

emm beul2 kalau aku jadi pm malaysia nantibenda ini semua akan aku ubah hehehehe

haslina said...

saya x pergi pun pasar ramadan sepanjang bulan puasa nie..cuma ad pergi sekali jea masa blk kg baru nie..
;))

Mr PenyuBiru said...

aku pula pentingkan peniaga yg pembersih.

intan zura said...

dieyla: ade.. yg buta aritu akak tgk ade org anta.. tak tahu la bos ke ape ke..

generasi: lamabat lagi la kalau nak tunggu adek jadi pm ni.. lalalala

haslina: nak wat cmne.. org bujang.. dapur pun takde, hiks...

penyubiru: itu dah tentu.. ;)

sri ayu said...

betul tu intan; kat tempat ayu pun byk org minta sedekah.. penuh. cian tgk dorang.

apek terror said...

g kenduri dapat berkat...tu same ker?

love is forever said...

semoga ramadhan ni bawak berkat pada orang yang nak dirikan masjid...smile!~

intan zura said...

sri ayu: cian kan ayu... tak sampai hati tgk..

apek: tu berkat lain la labu...

fina: thanx fina (smiling) ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...