Friday, September 5, 2008

'bile nak abis master?'

was a bit blur on how to start writing this....

aku telah buat keputusan
aku tak tahu adakah ia merupakan keputusan terbaikku
namun aku agak yakin dgn keputusan ini

aku tak dapat tahan
kalu ikutkan even sehari
mmg rasa tak sanggup
namun aku kuatkan semangat
demi wang untuk perkahwinan ku

ok...
its a bit emotional, i know
mmg aku dah emo abis ni

;(

semua org tak paham ape yg aku rasa
tidak sama sekali.
they keep asking the sama question..
bile ko nak abis master ek?
bile ek? bile ek?

adoiii
aku tak leh terima soalan tu
sama lah seperti wanita2 yg berumur yg blum kawen
yg menerima soalan
'bile lagi ko nak kawen ni?'
'ko tu bile lagi? bile lagi?

macam tulah aku rasa
the thing is,
mereka2 yg bertanya ni
tak paham perasaan dan situasi aku

bukan aku taknak abiskan master aku secepat mungkin
kalau leh nak wat secepat mungkin, and grad with flying colours

korang yg asyik bertanya,
aku ni sungguh determine nak wat master aku
while everybody started looking for job
busy with final year
i was alone planning and build my proposal to apply my master
aku naik turun sekolah siswazah upm ni
ke sana ke mari
again, ALONE
mencari maklumat utk apply master
and akhirnya berjaya sambung..
yesss!

time kelas pulak
for the first 3 semester mase wat master ni
walaupun org lain tgk aku cam rilex je
but in all subjects yag aku amik
aku mmg scorer okeyyyyy
dlam satu subject statistik tu
while everybody rase susah giler
tak leh nak jawab n everything
aku dapat A okeyyyy
aku dpt result yg tinggi utk semua subject aku
and even dapat 4.0 (4 flat)

bukan aku nak act or whatsoever
tapi, aku sebenarnye sedih sgt2
people out there tak paham situasi aku

aku bukan taknak siapkan master aku cepat
but then, aku punye master ni
aku buat alone
research aku wat ni takde geran
again i repeat, takde geran....
aku totally gune duit ayah aku!!
(until la...aku keje skrg)


masa aku awal2 masuk master ni
supervisor aku a.k.a bos aku (Dr. N)
bagi aku satu tajuk KBB utk thesis master aku
aku pun suke la
sebab aku rasa cam berminat jugak dgn KBB tu

masa that time, pak lah sibuk juga menekankan bidang ni
malahan ayah n mak aku pun
sibuk mengumpulkan maklumat tntg KBB ni pada aku
aku siap dah present depan Dr. Zahid Emby tajuk ni
(macamlah korang kenal pensyarah aku ni)
die pun byk bagi pandangan
dan kawan2 sekelas lain
yg amik PhD pun bagi pandangan
kire mmg banyak la aku wat masa tu

until, suddenly Dr. N kata
'intan, awak tukar tajuk reseach awak ye'
aku masa tu macam bodoh2 blur
aku pun tanya kenapa, menagapa dan bersetuju
stupid je kan?
tapi masa aku rasa takkan nak engkar kan?

aku pun start all over again
one day Institut gerontologi tepon aku
kata nak panggil aku keje
gaji lumayan la jugak
mmg buntang la biji mata aku ngan gaji tu

aleh2 Dr. N nak bagi aku keje
n lebih kurang macam tak bagi aku keje kat IG tu
aku pun accept
padahal gaji aku dua kali ganda lebih kecik yg Dr N ni nak bagi
hampeh je kan
tapi masa tu aku ala2 budak lurus bendul je
entahla ape pasal aku ni

ok, bile aku dah start projek baru ni
which based in MADA, kedah
ok, masa tu aku ingat lagi
aku dah siap sume soalan
& dah copy 20 set utk wat survey kat MADA tu kan
(utk projek yg tajuk baru yg die tukar tu)
aku copy tu pakai duit aku tau
dahlah soalan survey tu tebal gilerrr

bile aku dah arrange ngan pegawai kat mada
siap dah g mada
masa tu aku tido kat hotel seri malaysia kat alor setar

tibe2 bos aku tu msg malam tu
die kata tak payah buat dulu survey tu
esok kita g library mada je
aku malam tu punyelah hancuss hati
aku siap nangis dalam toilet
aku tak tahu cakap ape
bertungkus lumus aku siapkan benda2 tu
die dgn sewenang2nye cancel kan
die ingat aku ni boneka???

dari kl ke mada
aku g semata2 utk buat survey tu
aku dah siap copy byk2 dah
habis duit aku
tapi its ok kalau utk master aku
tapi bile tak jadi macam ni
emmm

masa tu
kawan semaster aku
kak rin pun tahu perasaan aku

plus, skrg ni aku keje ngan Dr N
utk projek lain
after aku tak terima IG tu
so, sbg seorang student
i have to handle 2 projects in the same time
dan die, langsung tak menyumbang idea pada projek ini
both projects!!!
bayangkan lah sorg student master buat 2 projek
kawan2 aku dari dulu dah pesan
berhenti je keje ngan die intan
nanti ko yg sakit

tapi aku teruskan jugak
dan samapi skrg aku masih bertahan
entahlah kenapa
mungkin aku tak dpat keje lain yg lebih baik


bile aku suh meeting
nanti dulu, biar sy fikir dulu
itu je ayat die
tension okeyyyy

skrg ni, aku dah down
se down downnya
my stress level is in the highest stage
yes...
semalam macam nak terjun bangunan
naseb baik dge suara tunang aku
tenang sikit.. ;)

aku dah hilang mood utk berada di ofis ni
and org2 kat luar pulak
asyik tanya
'bile nak abis master?'

so korang...
aku harap dgn penjelasan ini
cukuplah buat korang paham situasi dan perasaan aku
in fact, aku sgt sygkan master aku
walau macamana pun
aku akan abiskan
i will....

so aku berkeputusan utk .........
BERHENTI KERJA

setelah lama aku meminta petunjuk dariNya
dan hatiku kuat berkata
berhenti jelah keje
dan aku yakin itu keputusan terbaik

while my husband g keje nanti
aku akan wat master aku
aku tahu aku dapat siapkan dgn keselesaan yg bakal aku rasa nanti di rumah sendiri
di ofis ini
sejujurnya
aku stress, tak selesa
mana taknya
ofis bos aku sebelah ni je
die pulak dok asyik jenguk2 aku
tak sukeeeeeeee...............
org pulak lalulalang sebelah aku
betul2 takde privacy
nak fokus pun tak leh

dan utk pengetahuan korang
yg banyak membantu research aku ni
adalah tunang aku
kdg2 aku fikir
lebih baik tunang aku jadi supervisor aku dari Dr. N
betul aku tak tipu, idea tunang aku
yg aku gune masa present depan prof2 comittee aku

so utk tunangku sayang
terima kasih kerana sgt memahami ayg..
ayg tak tahu nak cakap cmne lagi
tapi tanpa abg
i dont think i can live
i love u more than words can say
i miss u lots!!

so aku rasa ini terbaik
biarlah aku hidup dgn gaji suami aku je pun
janji hati aku tenang
kan korang?

soon, aku cari keje lain yg lebih baik.........
doakan aku dapat abiskan master aku cepat2 ye

(by the time aku tulis ni, sedih sgt rasa..)

happy fasting guys...
5th day already

17 comments:

13may said...

terharu plak baca luahan hati nih....
wish u all the best & good luck!

:)

intan zura said...

13 may: thanx a lot tau..

ad3ck said...

semoga tuh keputusan terbaik utk ko. ;)

boo-lah said...

btul tu ad3ck.. sy pun harap kak intan buat kputusan yg terbaik..

sabar kak intan.. bukan senang nk habiskan master..! yg sibuk2 btanya tu mrk pun xpnah mrs buat master.. sibuk je lebih!

D.i.e.y.L.a said...

kdg2 mmg senang orang amek kesempatan kat kite.
mentang2 die yang bagi gaji kat die, die boleh buat sesuke hati die.
sangat tak bagus la itu attitude.
mmg nak kene sula la itu Dr N.
heh~

gud luck ye kakak!!

moge success!!

haslina said...

buat master by research yea...erm..mmg susahkan...tp bg orang yg pandai..insyallah x de aper2 klu wat by research..tp semesti nyer perlu kekuatan ketika membuatnyer..

pekak kan telinga jea ngan cakap2 sumbang orang...yg penting kt tahu mana yg terbaik utk kt..
good luck dik..

-kat opis akak ni ada 2 orang tgh wat Phd partime...i know how u feel right know-

Mr PenyuBiru said...

hmm..rilek..tarik nafas dalam².

seme nie berlaku ade hikmahnya.

dari luahan hati ku tu,aku rasa ko buat keputusan yg tepat dgn berhenti keje.sukar bekerja dgn orang yg tidak ada perancangan dan tidak tahu membuat keputusan.itu bukan bos yg baik.kalu ko stay lagi, ko jugak yg susah.dia hanya perlu mengeluarkan arahan,yg teruk ko.hmm..sekadar pandangan aku berdasarkan n3 nie.berat lagi bahu yg memikul. semoga ko berjaya harungi situasi ini dan good luck!

intan zura said...

ad3ck: mekaseh sgt....

bullah: betul bullah, org lain tak rase ape yg akak rase, it hurts when people keep asking without knowing the truth!!

dieyla: mekaceh dieyla.. akak pun mmg dah tak leh jumpe bos akak ni, so stressfull

haslina: its not pandai atau tak, but when people dah macam out from control, saya dah tak boleh pk, rebel inside.. erkk

penyubiru: ur comment betul2 bagi i semangat, terima kaseh!!

AzuraloveNizam said...

intan..sabarlah dik..nak mencapai kejayaan ni bukan senang..banyak duri dan onar nyer..kuatkan semangat dan percaya setiap yg berlaku ada hikmahnya..
akak percaya intan pasti berjaya..

diya nordin said...

uhu.. urms...

in the age of 24.. dah tua ke? Uhu.. me myself just finish up my first degree...

Lepas ni pk nak buat master pulak. Tapi dalam pada tu, nak sangat ada degree dalam political science so ive decide to have my second degree first.. next year. Another degree.. yeps...

Neway.. thanx sudi ke blog saya. Nice story here. :)

Dayu said...

tabahan ati, kalau dulu u boleh bertahan, tentu u mampos untuk teruskan...

buat keputusan sebaik2nya..dan u sendiri tahu apa yang u mahukan untuk diri u..u sendiri tau apa yg terbaik..

maka yakinlah dgn keputusan yg u dah buat

~Cinta Milo Ais~ said...

huu tersangatlah paham keadaan kak intan ni.kakak saya pun berdepan dgn masalah yang sama jugak. buat master by research, takde geran pun.kerja pun RA je. mak ayah pun bukan org senang. kekadang tu terpaksa gak saya berkorban. nak buat camna kan..hidup kadang kala memang menekan tapi kena gak teruskan. Apapun wish u all the best kak intan...InsyaAllah kejayaan akan jadi milik org yg berusaha :)

generasi said...

ape2 pun pikir yg terbaik...
story panjang mcm nie yg aku nak wat tapi siap kali nak wat idea hilang dan malas plk..

miezi said...

baut keputusan yg dipikirkan betul.ada hikamh disebalik stp apa yg berlaku..apa pun be strong dan semoga dipermudahkan segala urusan olehNya.

apek terror said...

mak oi...nie entri ker novel???

intan zura said...

kak zura: mekaceh ye kak..

diya: 24 tu muda lagi ye.. besh nyerr mude lagi..

dayu: mekaceh wak.. ;)

cmiloais: oh yeke, kem salam kakak ek..

generasi: boleh tulis time emosi je .. eheh

intan zura said...

miezi: thanx wak.. doakan ye...

apek: cerpen pendek yg berjaya di publish... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...