Friday, August 29, 2008

kehilangan

baru2 ni saya terima satu berita dari teman baik saya
tentang adik kenalannya yang baru bertunang sebulan yang lalu
saya melihat gambar2 majlis pertunangan itu
dan kelihatan sangat meriah
si perempuan yg bertunang itu senyum je sepanjang majlis
tanda sgt gembira

dan semalam teman rapat saya memberitahu
tunang si perempuan ini baru meninggal dunia
di sebabkan satu perkara yang tidak payah la sy nyatakan di sini
saya taknak mengguriskan hati kenalan saya itu

saya rasa sebak
lalu saya membayangkan
bagaimana jika saya kehilangan tunang saya itu
yang amat saya sayang

baru membayangkan sahaja
rasa dah nak nangis
ish3, tak sanggup saya
tapi walau apa sekalipun
saya yakin kita harus percaya pada Qada' dan Qadar
dari Allah........

sebagai hambaNya
setiap hari saya berdoa
agar insan2 kesayangan di sekeliling saya
sentiasa di panjangkan umur

dan baru2 di harian metro
sepasang suami isteri
yang saya kira baru juga berkahwin
terlibat dalam kemalangan
si suami meninggal dunia
anak kecil mereka selamat
manakala si isteri belum diberitahu tentang kematian si suami

bila lihat keratan suratkhabar yg ada wajah mereka suami isteri
hati saya jadi sayu
jika saya di tempat perempuan itu
tidak tahulah saya akan kuat atau tidak
tapi mungkin anak itu lah harapan si isteri itu untuk hidup

ingin saya kongsi satu kesah tentang kakak kawan saya
kejadian terjadi dua tahun yg lepas
4/2/2006
tarikh itu merupakan harilahir kawan saya
ketika itu saya memberikan msg
'selamat hari lahir.... blablabla'
die kemudian membalas
'sy on the way balik kampung ni, abg m meninggal dunia'

hah??
terkejut saya
saya fikir ini bukanlah gurauan
saya berbalas sms dgn dia
dan selang beberapa hari kemudiannya
dia ceritakan pada saya kejadian yg berlaku
abg m dilanggar lori kemudian terjatuh dalam longkang
org yng menemui abg m kata
abg m sudah mati

apa yg buat saya sedih
sebab saya kenal abg m tu
orangnye baik sgt

ketika kejadian yg meragut nyawanya
abg m baru je mendapat anak pertama
kalau tak silap masa tu usia perkahwinan diorg pun baru setahun lebih
baby die pun tak sempat kenal ayah die

alahaiii
sedih kan?
saya sering trfikir perkara2 macam ni
mungkin sebab banyak sgt tgk tv
saya selalu fikir tentang kematian
samada saya, atau tunang saya
saya takut...
saya takut kehilangan die...........
saya takut rasa sunyi kehilangan org tersayang........

moga org kesayangan saya
dipanjangkan umur....

alahaiii
tibe2 emosional pula.....

Thursday, August 28, 2008

tag 5 oleh ima

kena tag dek ima

so kerna arini tiada ape yg leh ditulis jom layannnnn

1)What were you doing 5 years ago
5 years ago is 2003 right? baru mule nak buat degree masa tu, degree pertanian.. masa tu kirenye baru abis matrix.. ala2 budak2 junior yg kelakar la kan.. naik bas ke fakulti.. kurus kering time tu, penat berjalan.. ;)

2)What were the 5 things on your to do list today?

seriuosly, takde pape plan for today, but try to plan la skrg kan...

1) cari bahan thesis sikit n tambah isi (boring kannnn?)
2) tghari nak balik bilik sidai baju
3) nak diskus ngan tunang pasal rumah, semalam hang sebab die tertido, aisehhhh
4) tampal setem pada kad2 kawen yg bakal nak pos
5) malam ni nak layan kekasihku seru kat website tv3, syok pulakkkkkk

3)What are 5 snacks that you enjoy?

1) mister potato
2) aiskrim

betul2 tak tau nak tulis ape... erkk



4)What are 5 jobs you've had?

1) jadi pengemas umah
2) tukang sapu rumah
3) tukang bancuh kopi ayah
4) driver yg berlesen dan berwibawa
5)skrg ni research assistant

aci tak??


5 People i want to tag :

1) nad yg cun
2) kak ratna sweet
3) bullah
4) kak zura (azuralovenizam)
5) dieyla

kalau dah pernah jawab @ malas nak jawab, abaikan saje ok...

selingan..


bersama kawan2 lama.. (pic taken about few months back)

Wednesday, August 27, 2008

Alhamdulillah

malam tadi mak aku msg

'agh, pkr menang'

then, satu lagi msg lagi menyusul

'anwar 31rbu, arif shah 15ribu, hanafi hamat 92 undi'

aku, hepi sgt..
berbunga2 dalam hati walau aku tiada kaitan
sebab, aku mmg harap sgt DSAI menang dalam pilihanraya kecil ni
lega....

segala taktik yg digunakan kerajaan
tak menjadi sgt nampaknya...
dan rakyat nampaknya sudah bijak menentukan masa depan mereka
tidak lagi bodoh dan tuli dgn taktik2 mereka2 itu


aku tahu kemenangan ni disebabkan ramai rakyat yang berdoa
dan buat solat hajat utk anwar
aku yakin kita snediri tidak pasti adakah anwar dapat menjadi pemimpin yang baik seperti yg kita harap dan kita jangkakan
tapi, sekurang2nya dalam membentuk keluarganya
kat situ kita leh nampak
setiap ahli keluarga, isteri dan anak2 pakai tudung
bukan seperti pemimpin kita skrg yang bercakap soal agama pang pung pang pung
tapi bini sendiri tak pakai tudung, anak apetah lagi
bersosial sana sini

salah seorg pensyarah aku
yang aku kenali sebagai sorang yang kuat agama kat sini
haritu beliau berkata
seolah2 beliau yakin anwar akan menang
'kita tunggu 16 september (bertukar kerajaan)'
'insyaAllah, saya yakin pasti banyak hikmah, insyaAllah'

lantas aku berfikir
kita juga tidak tahu adakah kes saiful itu adalah benar
mungkin sedikit sebanyak sumpah yang dibuat
buat ramai pihak mula percaya
kerana kenapa begitu berani bersumpah dilaknat hingga kiamat
namun.....
kita sendiri tahu pemimpin yang sedia ada
sudah terang2an tidak dapat menjadi pemimpin yan baik
maka
kita berharap moga Anwar dapat bawa sinar Islam pada Malaysia
itu harapan aku
itu harapan ramai pihak
mungkin sebab doa2 dari rakyat yang begitu cintakan Islam
moga Anwar dapat bawa perubahan
melihat azizah, nurul izzah dan lain2
aku sering berfikir
jika hasil didikan anwar pada keluarga nya menjadi sebegitu indah
insyaAllah dia dapat menjadikan islam itu dipandang mulia di malaysia juga

mari kita sama-sama doakan
nantikan ape terjadi bulan september ini
aku tiru ayat lecturer aku

'kita tunggu 16september.....insyaAllah'

note: sorrylah guys, kalau entri ni over sgt, bagi penyokong kerajaan, takziah aku ucapkan, ;p

Monday, August 25, 2008

kessah borang nikah dan pejabat agama

salam semua

dah 3 hari aku tak pos entri baru
weekend lepas aku balik jb
menguruskan segala urusan perkahwinan
lega,
borang nikah da setel
ni aku nak citer kejadian msa kat pejabat agama tu

aku sampai awal
kul 8.30 gitu
ofis tak bukak lagi
katanya bukak kul 9pg
masa tu ada makcik ngan pakcik yg dah sampai sebelum aku
kirenye aku org kedua la kan

masa kat sana, aku terus dok depan kaunter even kaunter tak bukak lagi
lama jugak menunggu diorg start serve
ish, nilah keje kerajaan
buat org hilang sabar pun ada

dipendekkan citer,
turn aku tibe
si penemubual tu lelaki muda
ok, sila mengucap dengan maknanya sekali
bace fatihah dgn tajwid
doa qunut
rukun islam
rukun nikah
najis muhaffafah najis ape?

sume lulus
cume soalan last aku tersilap
haha
tapi benda tu aku terlupe kire orait la kan?
brother tu pun sengih je
keh3
dah tu kene bayar rm25
then setel
tinggal amik borg nikah bagi jurunikah
lega sgt, syukur...

pastu ade la sorg minah ni dok sebelah aku
die tanya aku ape soalan2 nye
gelabah tul minah tu
heran la jugak aku
yelah, nak wat ape gelabah
benda yg ditanya benda simple sebagai org islam
die kata tunnag die kat bawah
takut nak naik takut kene soal
aku ckp soalan mudah2 je
jgnlah risau

tapi aleh2 bile nama die kene panggil
terus die bayar rm25 tu
die pun lega bukan main tak kene soal
heran jugak ye

rupenye keesokan harinye die nak nikah
die kata semalam die dah dtg
dah bincang ngan sorg staff kat situ
emm.. apelah budak ni
ade ke wat dalam masa2 terakhir
mesti ade gune org dalam ke ape ke sampai tak kene soal
sebab setahu aku paling lewat seminggu sebelum hari nikah kene hantar borang tu
aku ni dua bulan lagi nak nikah tau
dah siap awal2
bukan ape, mestilah ade preparation
benda ni kita rancang baik2
jgn last2 baru buat
kelam kabut
susahkan banyak pihak je

tapi satu jelah aku tak puas hati
honestly, aku rasa budak tu mmg patut ade interview
biar die ada asas agama baru leh jadi suami isteri
sampai tunang die yg nak jadi suami tu pun leh lari dari tanggungjawab
apelah diorg ni
macam2
tak telus la kan macam ni?
ade yg kene interview, ada yg tak..

pastu ade la satu pasangan ni nak nikah kat pej agama tu
ada dua pasangan sebenarnye
tapi satu pasangan ni yg lucu sikit
mak die bercerita pada aku
kire marah2 la
die kata ustaz janji pukul 9 nikahkan
last2 pukul 10 lebih baru ustaz dtg
aku pun senyum jelah
ade la sikit2 aku mengapi2kan lagi makcik tu
haha

pastu aleh2 lbh kurg 20min lepas diorg masuk dlaam satu bilik tu
diorg sekeluarga keluar
salah seorg sedara die sound kuat2
kantoi!! kene nikah balik kul 12!
aku tgk lelaki tu (yg nak nikah) muke pucat lesi
sempat jugak aku dgr diorg bisik2..
'ustaz tu tak dgr die punye suara....'

sian la pulak kan
sampai kene tangguh dua jam nak nikah
mungkin die gugup
yg herannye kenapa die nak nikah kat pejabat agama tu?
nape taknak nikah kat rumah sendiri atau masjid?
pelik betul la
emmmmm
korang ada jawapan?

bile aku berada di situ,
aku rasa mereka2 itu semua
tiada perancangan yang teliti
kenap begitu ye?.....

so korang aku nasihatkan...
nak kawen jgnlah dah nak dekat majlis baru g setelkan itu ini
baru lah kelam kabut g pejabat agama
kan kita punya banyak ruang dan waktu
plan baik2
biar siap cepat takpe
jgn sampai masa tu kita sendiri yang gelabah...

..rasenye yg kene interview hanya kat johor je kot, negeri lain takde kot

Thursday, August 21, 2008

demam; ramadhan

sekarang ni musim demam kan
bos aku demam, member aku pun demam
ni aku pun demam tak kebah2 lagi
actually since semalam

masa tu aku kene jaga MAHA lak
alahai ape nasib demam waktu tu
semalam 3 kali aku makan panadol
kalau korang nak tahu
aku ni payah gile nak makan ubat
kire kontra la ngan tunang aku

tunang aku
pantang sakit sikit
suke je telan ubat
manja la tu
tak tahan sakit
mungkin sebab tu
perempuan yg ditakdirkan pregnant
bukan lelaki (eh, tak aleh2)
tapi betul what..

anyway, aku ni dah seram sejuk ni
ofis ni aircond pulak tu
nasib baik aku tak kene direct ngan econ ni
mau aku kejung

yang buat aku hepi
hujung minggu ni aku nak balik jb
(asyik balik je kan)
yelah, aku ada urusan
plus, mak aku nak ajak kami sekeluarga keluar makan2
menjelang bulan ramadhan yang akan menjelang tibe lagi seminggu
so guys, sape yang tak ganti pose lagi, haruslah ganti
kang kene 2 kali ganda
atau bayar fidyah...
tapi macamane pun puasa tetap kene ganti

adios...

Tuesday, August 19, 2008

aku dikejar pemandu bas????

ok, citer ni bukanlah ape pun
saje lah aku nak tulis kat sini
mungkin boleh jadi bahan sengih korang
plus, nanti one day aku bace balik
leh la aku senyum sorang2
blog kan macam diari jugak
tul tak?

kesah nye macam ni
last week, rabu
aku balik jb drive sengsorang
dah biase dah aku drive sorg2
dah lebih 3 tahun, sejak ade kete sendiri

perjalanan amik masa lebih kurg 4 jam nak sampai jb
dari serdang ni
aku drive dgn kelajuan yang stabil
kata aku pemandu berhemah
haruslah drive dgn stabil
mmg aku tak drive lebih had
satu, malas la nak saman2
dua, yg lebih penting aku syg kete aku ni
yelah, kete kecik, drive laju bahaya gak

then, after seremban before ayer keroh tu
jalan dah clear sikit
tak banyak kenderaan
ada satu bas transnational dua tingkat
bawak laju
masa tu ada 3 lane
so disebabkan aku nak bagi can kat bas tu
aku pun dok lane paling kiri
dalam hati aku
'lawa pulak bas trans ni, biasenye buruk2, ni mesti bas baru'

tibe2, pemandu tu bawak slow gile kat lane tgh
(aku masa tu kat lane kiri)
depan aku lori, so aku pun potong die
then, masuk lane kiri balik sebab nak bagi chance die potong
then die lalu sebelah aku die bawak slow balik
aku pun pandang pemandu bas tu
dalam hati, bas ni apesal?
(bas tu double decker sebab tu pemandu tu rendah je)

sekali pemandu tu sengih2
aku pun pandang depan terus
aku bawak biase jelah
sekali die bawak slow sgt nak sebaris ngan aku
aku pun potong die
then, die laju giler
nak saing aku
aku pun slowkan kete aku
die tetap dok kat tengah tu
kirenye die betul2 nak sebelah kete aku
die siap hon2 setiap kali aku potong
die hon, bagi lampu and seolah2 kejar aku
aku pun dah start tersnegih sambil geleng kepala
nak gelak pun ada

aku dgn tekad menekan pedal minyak and nak blah
die pun siap bawak laju sgt2 and stay sebelah aku

dalam hati aku
siut tul la brother ni
bile die dah kat depan
aku slow sgt
die keluarkan tgn die
bagi isyarat ke depan
then, die keluarkan hp die
yg membawa maksud nak no hp la kan
aisehh
brothher ni malu kan aku jelah
dahla org dalam bas tu dok tgk aku
ada gak kata aku miang kang

dalam hati aku berdoa cepatlah ade roadblock (bole pulak)
aku dah bengong layan brother ni
nak blah tak boleh
nasib aku tak bawak bmw
leh jugak aku rempit laju2 kat situ
heee

rupenye bro tu nak kuar ayer keroh
sebelum die kuar simpang tu
siap bagi lampu and bagi isyarat tgn jap2
ape yg die suh aku jap entahlah
pastu siap kuarkan hp sekali lagi
pastu die pun masuk simpang tu
and hon 3 kali
hahahaha

kirenye lama gak kejadian ni
adelah dalam 15minit
aku dok berlumba ngan bro ni

kelakar tak korang?
alahai, atas jalan pun ade org leh ngorat org ek
hehehehehe

citer ni hanya sebahagian citer lucu dalam hidup aku
korang ade ke kesah macam ni
jgn jeles ek
;p

award dari fareeni

alahai.....
syahdu pulak diberi award ini
first time sebenarnye dapat award ni
mekaceh sis fareeni yg comel itu...




Rules of this award are ;

1. Put the logo on your blog.
2. Add a link to the person who awarded you.
3. Nominate at least 7 other blogs.
4. Add links to those blogs on yours.
5. Leave a message for your nominees on their blogs

so aku nak share award ni pada..

apek terror
generasi
13may
sharifahnad
kaktiny
menteil
ad3ck
bullah

sepatutnya 7 je, tapi aku bagi 8, aci tak?..
heee

aku bagi je, kalau korang taknak bagi kat sesape, sukati lerr.. ;p

Monday, August 18, 2008

tunangku konvo

salam korang
lama jugak aku tak update blog
balik johor
bz sikit wat persiapan kahwin

first nak citer,
aku dah setel test hiv
alhamdulillah, negatif
so, bersyukur aku dan dia clean
cehhh...

second, souvenir utk guests pun dah setel beli
lega sgt
hantaran pun dah siap tempah kad kedai
aku malas nak hias sendiri
senang je anta

third, semalam tunang aku konvo kat utm skudai
so ini antara pic aku ambil
enjoice....














graduated in sarjana muda kejuteraan mekanikal (industri)

zaman study telah berlalu
ALHAMDULILLAH
heartiest congratulation to dear hubby-to-be...

Tuesday, August 12, 2008

tampal alamat

korang,
aku baru je selesai tampal alamat kawan2 kat sampul kad kawen aku
sebahagian jelah yang mana dah bagi alamat tu
saje lah buat awal2, cam excited je nak gunting2 tampal2
suke lah aku buat2 bz dgn persiapan kawen aku ni
heee
aku pos ni kad ni dgn ikhlas
dgn harapan semua yg aku jemput tu dtg
yelah, kita jemput pun bukan semua
yg dijemput tentulah kita harap dtg kan
kalau tak sia2 jelah
at least, pos hadiah pun jadik lah
hahaha






senang je taip n gunting, nak tulis2 malas...


lusa (khamis) aku cuti
g wat test hiv
kat johor la
sebab kata mak aku
wat test tu kene kat negeri kita nikah tu kan
itu lah yg aku tahu

yelah, kang semua benda lain setel
borang nikah tak setel
tak kawen la aku jawabnye
tul tak?
heee ;p

jumaat ni aku nak g shopping souvenir ngan mak aku
hujung minggu ni (ahad) lak tunang aku konvo kat utm skudai
ada sesape yg akan konvo jugak?
congratz ye...

mungkin lama lah aku tak online
ahad baru aku balik sini
nanti balik dari johor aku update gambar konvo tunangku ye...

kepada yang dah kawen tu
tentu korang tahu kan perasaan gembira wat preparation
cam best sgt kan kan kan....
;p

Sunday, August 10, 2008

kad kahwin dah siap




sabtu aku g ambil kad kahwin aku yg dah siap
bile tgk kad dah siap
lega rase dalam hati
bulan pose nanti
aku leh rehat2 sikit
mungkin masa tu tenaga kuranglah sikit
byk perkara pun aku dah siapkan
kalau leh nak setel semua sebelum pose

aku rasa best je tgk kad aku ni
simple je sebenarnye..
tapi mmg pilihan kami berdua
kata tema white+purple
mestilah kad pun warna putih
plus, tulisan ungu..heee
Alhamdulillah, takde cacat cela atau pun kesilapan dalam kad aku ni
syukur...
;p

Friday, August 8, 2008

080808

salam semua
hari ni tentu ramai org melangkah ke alam baru
sempena tarikh yang cantik
kata org cina ada ong
(tidaklah saya percaya dgn karut marut ong itu)
080808
untuk semua yang nak bernikah harini, tahniah saya ucapkan
semoga perkahwinan ini mendapat rahmat dari Allah swt
jatuh pula pada hari jumaat yang mulia ini
Alhamdulillah...

dua tahun lepas, 060606
tarikh itu juga ramai org suke kan
tarikh yang cantik itu merupakan
tarikh birthday saya ke 22 tahun
alahai, bile fikir umur 22 terasa muda belia pula
sekarang usia sudah pun 24 tahun
bile masuk 25 tahun, rasa mcam sudah tua pula kan
jgn terasa ye

untuk yang dapat anak pada hari ini
tahniah juga saya ucapkan
tidak lupa juga pda yg menyambut hari lahir harini

semalam...
(masa birthday ayah saya 7/8)

masa pagi2 hendak ke ofis
tibe2 kete kesayangan saya ni buat hal pula
tak boleh start
sudah 3 tahun 3 bulan menjaga kereta ini
kali pertama kereta saya ni rosak
rupanya bateri kong
tapi sedikit pun tidak saya marah kereta ini
iyelah, kita manusia pun sering sakit
ini pula kereta ini yang manusia reka
malahan dalam tersenyum saya bercakap dgn kereta comel saya ini
takpe, sudah tibe masa awak sakit kan?
nanti saya baiki ye
walaupun sebenarnya sedikit gusar dan sesah
iyelah, sedang saya sibuk menguruskan urusan perkahwinan
duit pun dah macam air
laju je keluar dari purse saya ni
tapi saya berharap semua ini ada hikmahnya... ;p

kata mekanik india tu
juga kata kawan2 saya yang lain
bateri kereta biasanya bertahan 2 thn
atau paling lama 2 1/2 tahun
tapi kete saya 3 tahun 3 bulan

nak kata saya jarang guna
setiap hari saya guna
selalu juga saya bawa kereta comel ini ke johor dari serdang ni
malahan ke merata negeri pernah saya bawa
nampak sgt lah saya ni pemandu berhemah kan
heeeeee

jadi kawan-kawan, contohi lah saya
saya bawa laju tapi stabil
juga tidak melebihi had laju
itu yang penting
(tapi tidaklah skema tau, ngeee)

heee.. puji diri sendiri pula
;p




kereta oh kereta, saya masih sayang kan kamu..
hehehehe

Thursday, August 7, 2008

selamat hari lahir ayah

ayah,

selamat hari lahir yg ke 53 tahun ayah
terima kasih di atas setiap pengorbanan ayah selama ini

susah payah ayah mengajar angah yang nakal ni
yang degil ni
yang selalu tak dengar kata ni
yang suke melawan ni

dari angah kecil
ayah didik angah sampai
agh cemerlang dalam upsr
kemudian agh pmr,
pastu agh abis spm
masuk matrik melaka pulak
kemudian agh masuk upm
sampai angah dah dapat segulung ijazah
sampai agh dah sambung master
dan tak lama lagi
agh nak jadi isteri org pula

syg kat ayah
walau agh sukar nak lafaz depan ayah
rasa sayang angah pada ayah ni
tapi sebenarnya
angah sangat sayang ayah, kagum dengan ayah!!!

walau ayah garang
tapi sebenarnya hati ayah sangat baik
ayah suke buat kami ketawa dgn lawak2 ayah
walau ayong selalu kata ayah keloloh
tapi bile ayah keloloh
angah terhibur sangat

sampai akhir hayat, pengorbanan ayah tak terbalas
terima kasih sudi jaga angah dan penuhi setiap kehendak angah.....

tiada ayah setanding ayah dalam dunia ni.....................

angah tahu ayah tak baca, tapi cukuplah pembaca lain tahu anak ayah ni sayang ayah....selamat hari lahir ayah...


Wednesday, August 6, 2008

detik itu

berkenalan sudah masuk setahun 6 bulan
bukanlah jangka masa yang panjang
namun bagi saya jangka waktu itu
sudah cukup buat saya kenali dia

biarlah saya ceritakan detik perkenalan sy dgn dia
yang sebenarnya boleh dikatakan dirancang
bkanlah secara tidak tersengaja seperti org lain
contohnya, si perempuan terjatuh buku
si lelaki pula ynag mengutipkan buku
mata bertentang mata
tidak sama sekali, perkenalan saya mungkin tidak seindah itu
namun bagi saya
yang penting adalah jalan cerita cinta itu, bukan awalnya bukan?

begini kisah pertemuan kami....

dijadikan cerita teman rapat saya, radhu,
(perempuan tau)..hehe
dia yang mengenalkan saya dengan K..
K merupakan teman baik kepada boyfren si radhu ini

biasalah, saya ini mudah juga jatuh hati
tetapi tidaklah pada semua
tambahan pula dgn lelaki yang pandai ambil hati seperti dia
kononnya ketika itu saya dan K sama2 baru putus cinta
jadi kami ini masing2 bukan first love la
tapi itu bukan masalah, bagi saya
lebih baik bercinta dgn bukan cinta pertama
sebab kalau lelaki tidak pernah ada cinta yg lain
susah sikit dia nak setia
yelah, rambang sikit si lelaki
bile tgk perempaun cantik
almaklumlah tak merasa cinta yg lain
nak cubelah konon
jgn terasa pula, saya sekadar berfikit begini secara peribadi
tapi elok juga cinta pertama
kata org cinta pertama cinta yg paling sukar dilupakan
anda pasti??
bagi saya tidak.. cinta terakhir (suami)
tentulah cinta yg paling sukar dilupakan

berbalik kisah tadi
bulan januari 2007 saya dan K mula berbalas sms
bertanya khabar itu dan ini
pada mulanya K beritahu sy
bila die dgr Mirul (bf radhu) sebut nama saya
meremang bulu roma dia (ceh!)
ialah, K kata nama sy sedap, die sgt suke dgn nama sy
intan norbaizura...

bila kami berbalas sms
satu hari dia tepon saya
sedap suara K, dalam hati saya
hari itu, die tanya saya
adakah sy rajin mengamalkan ayat Qursi
saya kata selalu juga
especially masa sy solat sunat rakaat pertama
lalu die ajarkan saya bacaan yg betul
K kata kalau baca ayat Qursi,
sebaiknya berhenti 9 kali pada ayat tertentu
itu cara baca yg betul

itu kali pertama seorg lelaki bagi sy ilmu agama
(tidak termasuk family sy ye)
jadi sy sedikit kagum dan hepi

dari hari ke hari kami berkenalan
sehinggalah pada tanggal 1/2/2007
K meluahkan perasaan dia pada sy
utk pengetehuan, ketika ini, kami belum lagi berjumpa
sekadar berbalas gambar melalui mms dan melihat friendster masing2
tapi apa yg buat saya yakin
kerana sy sudah tahu assal usul K dari kawan sy itu

dalam luahannya die bermaksud
untuk menjadikan sy buah hati sekaligus isterinya suatu hari nanti
masa sy baca sms itu
rasa lucu pun ada
bukan apa, kami baru je kenal dan sy rasa sedikit cepat perubahan tahap hubungan kami
namun saya terima, dan hati saya berbunga2 riang..
hepi sgt...
sering kali sy tatap wajahnya dalam mms yang diberikan pada sy

sehinggalah pada satu hari kami berjumpa di sini
mula2 malu2, pastu dah tak malu
hehe
dan hubungan itu makin erat hari ke hari
sehinggalah hari ini...
Alhamdulillah kami panjatkan.....

itulah kisah sy bertemu K
yang kini akan menjadi suami saya dalam 2 bulan lagi.....

untuk K, saya sgt syg dia
terima kasih kerana sentiasa melindungi dan menjaga sy.....



inilah mms pertama wajahnya yg saya terima... hensem kan kan kan?



saya dan tunang saya ini.. ;-)

itulah kisah saya, kisah anda?
yang penting kebahagiaan milik kita bukan?

Tuesday, August 5, 2008

dup dap dup dap

hari ni hari yang biasa-biasa saje buat aku
tiada yg indah
cume sekadar kepala kadang-kadang teringat tentang persiapan perkahwinanku
sebetulnya skrg ni aku sedang plan waktu utk uruskan borang nikah di pihak aku
tunang aku dah pun setel

masa mmg ada 2 bulan lagi
tapi bulan depan sudah bulan puase
tak larat rasenye kalau masa itu bekejar ke sana ke mari

minggu depan aku nak balik jb
uruskan tentang hantaran dan souvenir utk guest
sudah tentu dgn mak aku
excited sgt..

kadang-kadang bila nak tido waktu malam tu
aku selalu berangan nak beli ape
untuk kat rumah aku
brg2 perabot ape
nak hias cmne
nak pasang langsir warna ape
ish, berangan jelah dulu
tapi sebetulnya, sgt tak sabar tunggu waktu itu!!!
2 bulan lagi... dup dap dup dap
;p

Sunday, August 3, 2008

hari minggu yang indah

hujung minggu yg lepas ni
aku spend masa ngan family
family datang dari jb
sgt hepi

then, kami dua kete,
(makcik and kakak aku beseta suami juga ikut)
pergi ke rawang
actually g tgk tunang aku kat sana
tgk rumah sewa dia dan hantar2 brg2 yg dia tumpang kat rumah aku
after abis study dulu

pergi rumah org bujang
biase lah takde pape pun
kosong semacam je
lagipun setakat ni tunang aku dok berdua je ngan kawan belajar dia dulu
yg kebetulan dapat keje tempat sama

masa aku sampai tu
tunang aku dah siap masak mi goreng utk aku sekelarga
aku kagum jugak masa tu
yelah, kali pertama tgk hasil masakan dia
aku mcm tak percaya

then, aku pun terus try rasa mi goreng tu
sedap!
bangga + hepi jugaklah sebab dia ni kire boleh masak la jugak
bertuah la, kalau aku tak sehat satu hari nanti
ada jugak yg sudi jaga makan aku kan?

aku nak letak gambar mi goreng tu pun segan jugak
al maklumlah org bujang
hidang pun dalam kuali
mangkuk hidang takde
hahahaha
jgn mare syg........

tapi honestly syg, kagum jugak dgn mi goreng mu
dari 5 star, ayg bagi 4, aci tak?

Friday, August 1, 2008

hidup tanpa dia.......

hari ini...
hari aku sedikit berubah dari hari2 semalam
sebenarnya, tunang aku dah pun berpindah ke Rawang
yang jaraknye satu jam perjalanan dengan aku
tunang aku kini sudah memulakan kerjayanya di sana
Alhamdulillah
walaupun sedikit rasa sunyi timbul di hati,
tapi sebenarnya inilah yang kami harapkan

rindu.

rindu.

rindu.

tapi ini semua pengorbanan kan?
demi masa depan yang kami impikan..

walaupun sebelum ini kami memang sering berjauhan
tapi dua minggu kebelakangan ini
tunangku tinggal berdekatan dgnku
setiap pagi dan malam makan sama2
rasa lain sedikit la bile jauh begini
memang jarak perjalanan 1 jam je
tapi takkan nak travel sejauh ini berjumpe
lainlah sudah kawen nanti

mungkin ramai antara korang yang tak tahu
sebenarnya tunang aku baru je abis belajar mei yang lalu
dan Alhamdullilah kini di sudah memulakan kerjaya nya di tempat yg kami harapkan
ya, hari ini sebenarnya dalah hari pertama tunangku bekerja
1 Ogos 2008

walaupun aku rindu pada dia
tapi jauh di dalam hati aku sgt bersyukur
setakat ini, bagiku perjalanan hubungan kami mudah hingga segala perancangan juga manjadi lancar, syukur padaNya..

aku doakan dari jauh agar tunangku dapat menjadi pekerja yg baik
yg dedikasi
dihormati rakan sekerja, org bawahan, org atasan..
mudah2an...
lagipun di tempat kerjanya ini ada lagi 2 kawannya mendapat jawatan yg sama
cuma lain department
senanglah boleh tinggal serumah (tapi sebelum kahwin la kan?)

walaupun aku akan masih tinggal di UPM walaupun sudah nikah nanti
aku nak jugaklah balik selalu ke rawang

korang, saje nak minta pendapat korang..
andai kata korang di tempat aku
pasangan korang (suami/isteri) tinggal jauh
yang mana memakan masa 45 min naik kete, 1jam naik komuter
korang akan ulang alik setiap hari ke, korang just balik hujung minggu je?
sebab lagi 2 bulan lebih aku kahwin
aku nak jugak pendapat org dalam buat keputusan ni kan


note:
rumah aku mestilah kat rawang sebab aku kerja belum tetap
aku just student and pembantu penyelidik, tapi tunang aku tu kerja tetap, mestilah nak sewa/beli rumah di sana
lagi satu, aku ni homesick sikit, kalau rindu kat ibu, semua keje tak leh buat, kat suami tak tahulah cmne lagi.. hee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...