Friday, August 28, 2009

dua cerita.......


Ini dua cerita yang aku nak share dgn korang

Dua-dua aku dapat tahu semalam

In fact, it happened yesterday

First,


Semalam tghari ibu kol

Ibu cakap, salah seorg kawan baik kakak aku baru bersalin last month

Anak kedua

tapi sudah ditakdirkan Allah

sehari selepas anak itu lahir, dia pergi menyahut seruan Ilahi

sedih pulak dengar

sayu hati…..

mujur ada puteri sulung pengubat duka………

siapa sangka ujian sebegitu berat akan menimpa kita, atau org sekeliling kita

dulu, ibu pernah ada pengalaman sebegini

anak kedua ibu meninggal dunia ketika berusia beberapa bulan

katanya sawan…

kerana tak tahan sedih, ibu sanggup berhenti kerja

terlalu sedih

namun, apa yg ada di sebalik kejadian dan dugaan

hanya Dia yg tahu

di akhirat nanti pasti arwah Iqbal tolong ibu

kalau arwah masih hidup, usia sekarang ni dah 27 tahun

abg aku…..

takziah buat kak A di atas kehilangan zuriat kedua…

kesedihan itu pasti berlalu…..insyaAllah….

kisah kedua


lebih kurang pukul 10 malam tadi

kakak aku kol

kakyong: angah, ami eksiden

aku: terkedu few seconds

kakyong: angah, ami eksiden…

aku: ye ye, angah dgr ni.. katne.. teruk ke

kakyong: ayong pun tak pasti katne, ibu ngan ayah nak bawa die g klinik tu

bla bla bla………..


then, aku kol ibu aku

aku: ibu katne?

Ibu: ibu otw nak anta ami g klinik ni

Aku: teruk ke ami? Motor die?

Ibu: tgn die sakit, takut patah je, tu yg nak bawak g klinik, darah takde sgt, kat muke je sikit.

Motor teruk jugak bahagian depan

Aku: eksiden cmne?


Bla bla bla…………………..

Ok, ceritanya begini, lebih kurang

Adik aku balik malam tadi dari utm ke rumah kat ulu tiram

Memang dia ulang alik setiap hari

So masa bulan puasa ni, dia balik after terawih kat utm

After jatuh motor, adik aku kol ibu aku

Masa tu die masih sedar


ami: ibu, ami jatuh, langgar lembu

Ibu: kat mana, ketepi2, takut ada kenderaan


Then, few minutes later ada satu nombor naik kat hp mak aku

Org itu: makcik, anak makcik eksiden ni, saya dah sampai kat simpang ni..

Bla bla bla…..


Bile sampai rumah, org tu pun cerita kejadian itu

Diorg sebenarnya menuju ke jalan bertentangan

So isteri si driver itu, Nampak ada org eksiden

So diorg u turn balik tgk adik aku

Then, die mintak no fon mak aku

Mujur, adik aku ingat

Tanya alamat, adik aku tak ingat


Menurut org tu, diorg Nampak seekor lembu berlari menuju motor adik aku

Tak tahulah kan

Sebab malam, gelap

Diorg pun mesti silap pandang ke ape

Ok, stop pasal org itu


Mak aku pun tanya adik aku

Apa yg terjadi

Dia cakap dia tak ingat

Malam tadi, bawak g klinik

Tepi mata dia kene jahit

Sian adik aku, sedih…………

Tgn ok, just terseliuh sikit..


Doc Tanya beberapa soalan

Nama kakak?

Dia ingat

Nama pensyarah?

Dia tak ingat…

And few questions lagi


Pastu, doctor suruh g hospital scan kepala

Tapi doc cakap, its normal kalau someone tu terkejut sgt

Sampai hospital, adik aku masuk bilik doctor, lama

Then bile keluar, nurse just bagi few pills…


Mak aku Tanya adik aku

Doc scan ke kepala

Adik aku cakap tak ingat

So tak tahu scan ke tak

Apeke doc cakap

Bile sampai rumah, adik aku tgk motor dia


Ami: ibu, kenapa motor ami tu jadi macam tu?

Ibu: tadi kan mi eksiden, tu tgn ami sakit tu

Ami: ami eksiden kat mana? Tak ingat pun….


So mmg semuanya dia blur…

Dia tak berapa ingat….

Risau jugak, sudahlah die tgk sibuk siapkan projek tahun akhir

Tibe2 die lupe2 macam ni… tak pernah2 jadi mcm ni….

I knew its temporary, insyaAllah….

Henset die pun hilang, dahla baru pakai sebulan je

Sayang betul…

Around kul 2.30 malam tadi, ibu ngan kawan2 ayah 3 kereta

Pergi tempat kejadian nak cari barang2 ami yg tecicir

Unfortunately, henset sudah takde

Just casing je ade

So anggap jela takde rezeki

Siap ibu nak belanja adik aku henset baru nanti..

Enough.


So kerana berita itu, malam tadi aku tak dapat tido

Mula2 tunggu ibu cakap hasil scan

Then, tak bleh tido lagi

Bangun, main game pc jap

Kul 3.20 baru leh tido

4.20 lak bangun sahur

Tak masak ape2 extra pun

Just perangat2 je

Mmg ngantuk nak pengsan…..


Arini aku balik jb

Pas terawih malam ni insyaAllah

Dah tak sabar nak balik

Tgk keadaan adik laki aku tu

Dialah satu2nya adik aku

Dialah racun……..

Dialah penawar…….

Doakan adik aku pulih dan sehat ye

Terima kasih tidak terhingga kepada org yg membantu itu…

Will update next week…….

5 comments:

puterikurekure said...

ala ciannye 2-2 cerita tu intan.

cerita 1: ish. kite memang takut kalau itu jadi kat kami. tapi, ajal maut di tangan tuhan kan. kite memang dah ready mental fizikal untuk alami keadaan yang terburuk. tapi tak tau plak alang macam mana nanti. insyaAllah, doakan kami baik2 je ye! takziah buat kak A tu ok!

cerita 2: lembu langgar adik intan atau adik intan langgar lembu? dah adik intan tak ingat, camne nak confirmkan citer ek? cian adik intan tu. kite doakan dia ceat2 dapat ingatan dia dan sembuh semula.

ninaNoreennoer said...

sedih je anak meninggal
dugaan menghadapi bulan ramadhan

mungkin ur bro shock
rasenya nanti ok

sabar ok,

cintaKusayangMu said...

sedeynye baca kisah 1st..smoga ibu tu akan tabah menghadapi kehilangan ini.....ksian adik intan..smoga dia xapa2...

Mohd Hafizd said...

hmm sedih gak entry kali nih..

berita2 camnih la takmo didengari sebenarnya kalo dapat panggilan telepon dari kg...risau sgt2...kacau bilau sumer mende...

semoga kita semua dilindungi Ilahi dari sebrang kecelakaan dan musibah..

setiap yang terjadi ada hikmahnya~ amin

salam ramadhan!

~wAniE~ said...

dulu wanie pn pnh xcident..lnggar tiang lampu...kete teruk..kepala benjol besar n x b'darh..wanie blh rs ape yg adik akk rs..sgt sakit n terkejut...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...