Tuesday, September 8, 2009

hooray! yummy!

aku kehepian
sebabnya
hubby dapat advance raya minggu ni
alhamdulillah..

mula2 ingatkan staff non executive je dpt
rupenye sume pun dapat
hip hip hooray...!!

walau kegawatan ekonomi
nasib baik lah perodua masih mendapat untung
aku rasa la kot
abis tu takkan bagi bonus kan
so korang, sila lah sokong kereta perodua ye..
hiks...

aku tgh layan lagu raya ni
bile dgr lagu raya ni
mulalah perasaan nak beraya membuak2

-sila abaikan presentation yg tidak indah-

oh ye, semalam aku masak nasi ayam utk buka
sedap okk
after kawen ni kali ke 3 aku wat
tapi ni kali pertama aku rasa sedap sgt
cehhh..
sebabnya aku da pandai wat sambal nye
dulu pandai gak
tp tak kick,sebab tak pedas,haha

setelah aku wat observation
kat putrajaya, tmn warisan tu
nasi ayam die mmg sedap coz
sambal nye pedas giler

so aku pun try modify resepi sambal tu
hasilnya menjadi
hubby pun masa buka
asyik cakap
sedap, sedap... sedap
ntah bape puluh kali

senang je nak wat nasi ayam
bagi sesiapa yg dah kawen
leh la cube menambat hati suami dgn air tgn korang

aku share resepi kat sini
utk 2 org

first, buat sup ayam


bahan kisar
bawang putih 3 ulas,
bawang merah 5-6 ulas,
halia 2 inci

tumis bahan kisar
letak rempah sup sesudu besar
sup bunjut (if ada)
bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih
(semua sikit2)
dah agak2 naik bau, masuk air ikut kesesuaian
masuk ayam 4-5 ketul
dah masak, tabur daun sup ngan bawang goreng

buat nasi

beras basuh cam biasa
masukkan sup ayam tadi ganti air utk masak nasi
letak marjerin sikit (1 sudu kecil)
serbuk kunyit secubit (utk warna)

sambal

lada merah 2 biji
cili api 5-6 biji (kalau tak suke pedas, bykkan lada merah)
bawang putih 1 ulas
blend sume
pastu masuk dalam kuali
masak kejap benda yg blend td
tapi bukan tumis gune minyak tau
masukkan cuka sesudu kecil
kuah sup ayam tadi 3 sudu kecil
masak sampai agak pekat sambal tu

ayam

ayam dari sup tu
amik, gaul kan kicap sekejap
aku gune kicap biasa je
pastu goreng kejap

siap, yummy!


;D

note: tak sangka aku leh tulis resepi sepanjang itu....

9 comments:

~wAniE~ said...

cehhh wat meleh air liur je akk nie..jap g nk cr la nasi ayam..tp kalo akk buat kn lg bes..rawang ngn sg buloh x da lah jauh mane pn..hahhaha


p/s:cm tu nk keje ngn produa jugak la...hahahha

intan izani said...

ok2, nanti datang umah akak jela gitu, satu rm4 je..hiks...

faz said...

rasa mudah jer wat kan
faz nk try wat gak la

y[o]n said...

xnk buat open house utk bebuke ke? ajak ur reader ;)

intan izani said...

yon: ngeri dgr yon cakap mcm tu... belum sampai tahap nak buat open house, kene banyak belajar baru ready..hiks..

intan izani said...

faz: try la, mudah je!

Mohd Hafizd said...

nnti lpas faz dah buat, hello kt sni..nk try plak~ hehehe

en_me said...

sodapnyerrr..

puterikurekure said...

nasi ayam!!!
nyam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...