Sunday, October 11, 2009

cmne kita nak tahu dia jodoh kita?


jika itu persoalannya
sejujurnya,
mmg kita tidak akan tahu..

jodoh, maut,pertemuan
semua kuasa dan aturan Allah..
kita bertemu dan dipertemukan
itu juga aturan Allah..

bagi aku,
lagi banyak pengalaman bercinta
mungkin penilaian terhadap pasangan menjadi lebih baik
tapi bukan itu bererti perlu bercinta byk kali kemudian putus selalu
itu namanya seksa diri

aku masa study dulu
ada jugak berkawan rapat dgn few boys dalam kelas
means, rapat sebagai kawan
ada jugak rapat sehingga bole study sama2
itu cerita dulu
bila dikenang, manis juga kenangan dulu2 di uni...

bila berkawan rapat dgn budak laki ni
kita banyak belajar cara thinking diorg
kita tahu diorg pick pempuan yg cmne
cmne diorg nilai seseorg pempuan and so on.....

sebenarnya,
aku baru mendapat tahu
seorang kenalanku
baru sahaja bercerai
di usia 25tahun
sudah menjadi janda beranak satu
perkahwinan juga ku kira baru berusia 2 tahun..
sayang bukan?
takpelah, aku doakan dia bahagia
sudah tiada jodoh namanya...

bagi aku,
jgnlah kita kawen dgn seseorg yg kita sendiri tak yakin
kita sendiri waswas
tapi sibuk memaksa diri
hendak juga kawen
atas alasan nak kawen cepat
atau mungkin atas alasan bercinta lepas kawen
sungguh tidak relevan...

macamana pun kita putus cinta..
jgn jadikan alasan kecewa itu
untuk menyambar sesiapa saja
alamatnya, diri sendiri merana
rite?

carilah lelaki yg sesuai
dari segi latar belakang keluarga
education
dan yg penting, agama...
sembahyang tak tinggal
kalau kita takut die selalu pretend je solat dpn kita
pandai2la sesekali kita test dia dgn ilmu agama
jgn amik lewa
konon2 kt pulak nak didik dia lepas kawen
alamatnya tak terdidik la
kalau suami nak didik isteri ok lagi
tapi isteri nak didik suami
rase nye sukar kot...

kalau nak cari yg sempurna semua mmg la takde
perkara perkara lain
contohnya, nak yg pakai spek,
nak yg tak smoking
yg kulit putih, yg tinggi.. mmg takde la kan
cari benda asas jela
kita pun bukan sempurna bukan?

sekadar berkongsi.....

;)

15 comments:

en_me said...

cari yg update blog tiap2 hari.. volleee.. ekeke

Irtiyah said...

Salam saya ada hantar e-mail ke alamat email yahoo yg ada di profil. Harap sudi baca :)

Mohd Hafizd said...

hmm..hmmm...hmmm...

thanks for the info~

13may said...

cari yg sejuk mata memandang :D

intan izani said...

en_me,
itu mmg tidak relevan langsung,haha

irtiyah,
ok, intan bukak jao g eh

hafizd,
cari yg memolek deh

13may,
betul3

Tart LovEr said...

waaa intan, u ni bikin i terkenang2 peristiwa sebulan lepas tau..sob2:(

NiSa said...

sukarnya mencari :)

Anonymous said...

jz view...but i like ur opinion...
it's true...
sbnrnye, brkawn baik ngan lelaki dpt mengetahui ape yg dieorg cari dgn wanita...
w/pn laki tu nakal mane pn...pilihan hatinya utk crik bakal isteri nye ttap yg solehah...
tp yg wanita kena lah pilih dgn baik..kn akak kn??

intan izani said...

tartlover,
iyeke, alahai...

nisa,
sabar eh...

ano..,
betul2, lelaki yg baik insyaallah dpt bimbing isteri

joegrimjow said...

bab jodoh ni plg susah
sebab xtau kan

tp kene sentiasa doa jodoh kite adlh terbaik

smoking xyh la...

Cik Wanie said...

tue lah pasal,
kalau nak mencari yg "SEMPURNA" blum tentu dpt kan,
apapun yg penting biarlah cari yg benar2 menyayangi diri kita,
dan menghargai kita...
hurm....

bilalah Cik Wanie nak kawennnn nie???!!!!!

intan izani said...

joe,
betul smoking xyah la kan

cik wanie,
sabar ye yang.. ;)

mizzyN said...

i pun dono, rite now i usaha
+ doa and harap2 die tu jodoh i la. setakat ni memang besar harapan menuju ke situ. insyaAllah

tawakalla

Redbloodsnow said...

erkkss...sekejap nyer period perkahwinan dorg ek. cian kat ur fren tuh intan. but wat to do, jodoh setakat tuh jek kan...

harap die tabah hendaknya :)

akira sendoh said...

mmg sush nk cri yang serasi..sempurna tu jauh sekali la..manusia..mana ade yg sempurna..
cari yg blh terima kelebihan n kekurangn kita seadanya..yg blh terima dri kita seadanya..yg blh bertolak ansur..
agama jgn lupa..tu plg penting..:)
smga jodoh kami kekal selamanya..amin..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...