Tuesday, October 6, 2009

korang makan budu?

semalam aku buat cucur jagung utk hubby
kali pertama buat utk hubby
hubby suke,laju hubby abiskan
seperti yg aku jangka,
itu kali pertama hubby makan
lepas ni boleh buat lagi

sejak pas kawen ni
suke sgt cube resepi baru
saje nak tambat hati suami, konon nye la

berat hubby pun dah bertambah
yela, bini asyik masak je
susah jugak eh

takpe soal itu aku ketepikan
bile da kawen ni kene adapt ngan selera hubby
walau pun masing2 punye selera berbeza

iyela, hubby org kelate
aku lak johor
tp selera macam org utara sikit
sebab aku lahir kat perak
ibu aku msak mcm org sana la

cmne style ibu aku msak
camtu la style aku masak
nampaknye alhamdulillah setakat ni hubby suke je aku masak

aku pun ada la improve diri
aku tahu masakan aku banyak yg belum sempurna

hubby ada gak suh belajar buat nasi dagang
tapi aku tak minat
sebabnya aku tak makan

tapi rasenya cam senang je
mak aku yg tak makan pun pandai masak
lauk nye cume msk lemak ikan jela
yg aku malas nak wat nasinye
betul2 tak minat nak makan
kalau da tak minat
watpe nak belajar ye tak? haha

tp nanti2 aku buat jugak la nasi dgg tu
tunggu aku da ada selera nak try makan

sebenarnya aku ni payah jugak bab makan
nasi kerabu pun aku kureng sikit
tapi ada kedai yg buat sedap
mmg aku layan
kalau rasenye pelik tak lalu pulak aku

budu pulak
mmg kat umah aku yileekk

yelah,
dah hubby pun tak makan
aku apetah lagi

sebabnya, hubby cakap buat budu tu kdg2
kotor cara buatnya
again, kdg2 tau
tak semua kotor agaknye

so, hubby mmg tak makan la
org kelate pun tak makan eh
tapi mak mertua aku makan je
aku mmg la tak minat
dulu pernah cube masa belajar
tapi aku rasa lain macam je...




 pic: google


kawan dok la selera makan
budu ngan telur rebus + nasi panas
pun bole bertambah2
betapa hebatnya penangan budu nih
nampaknya anak2 aku nanti pun tak makan budu la jawabnya
hiks...

korang, makan budu??? sedap ke?

note: bile aku google gambar budu, tibe2 menelan air liur aku dibuatnya..dahla pose...

14 comments:

mizzyN said...

kat kedai kelantan di pantai dalam nie ada kedai kelantan so ade la budu. namun kan kebanyakan kedai dah sediakan budu. i makan budu untuk cicah dengan ikan bakar je selalunya untuk buat variasi rasa.

Boo-lah said...

makan jugak..
sikit2 sedap.. tp byk2 rasa lain hehe..

en_me said...

bukan selera me ghitewww..

cikpuanmiera ^__^ said...

kawe tok maek budu.. hahahaa.. :p

Framestone said...

bro makan (sambil angkat tgn huhu) tp dah lame xmakan..sejak mengidapi high blood he...23x peace

out of topic--> he..23x jgn riso... clash pun time nie... tue pun sebab cincin dah tersarung di jari manis die...xmanis pulak ngaku die as awek kan he...23x

T.u.Y.a said...

salam singgah..
sama la kita ni..Tuya org Johor..dapat asben org kelantan..

memula dulu mmg x makan budu..
dah lama2 ngadap org yg makan budu..
terjebak jugak la..
tapi Tuya x de la makan banyak pun..rasa sket2 je la..
jangan kan tidak.

anak Tuya suka sangat2 makan budu..balik Jhr pun minta budu tau..so kat kg Jhr kena la stnby budu kalau kami2 ni balik..hehehhe

Mr PenyuBiru said...

budu? err..takpelah..timer kasih.hehe

intan izani said...

mizzyn,
makan cicah sikit2 boleh la kan

bulah,
haah la kan, byk2 rasa pelik

en_me,
sama la kitee

miera,
kawe pun..

bro,
high blood, eh, kene jaga2 tau, muda lg

tuya,
wah, da jangkit suami eh

Redbloodsnow said...

Whoaaa!!! nangis wooo budu dlm pic google tuh weh. terlior zie intan oiii.

zie mkn budu. pekene ngan nasik panas...perhhhh!!! syorga wa cakap sama lu...hehe


:P

Mohd Hafizd said...

yerp..budu sgt sedap...
penah wat nasik goreng budu?
lg la sedappp..hehe

mizz saifa said...

saifa mkn budu dgn nasi kerabu jer.. selain tu tak lalu... hu3

Bapak said...

Bapak pun makan budu ngan nasi kerabu jer. secukup rasa jer.

NiSa said...

dulu saya mkn, tp lepas tgk cara proses budu tu... hmmm tima kasih je la..

ciare (^_^)v said...

since kawen ngn org trganu terus jatuh cinta dgn budu..siap ada stok budu kat umah =D

erm tp since melihat ada org mkn budu dgn tembikai....errrrr rs nak puase kejap mkn budu :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...