Wednesday, December 2, 2009

kek marble


haritu masa kat jb
sempat buat kek marble
actually mmg byk buat kuih
i kan suke memasak
hehe

buat kek tu ngan my adik
adik tolong kacau gune mixer
heheh




so, rase macam nak share resepi kat sini

ni dia;

resepi kek marble
  • 1setengah cwn mentega/butter
  • 1setengah cawan gula
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 5biji telur
  • sedikit esen vanilla
  • serbuk koko

cara membuatnya;
  • pukul mentega dgn gula sampai kembang
  • kalau nak mudah gule tu blend dulu/gula halus
  • masuk telur satu persatu sambil dikacau lagi
  • masukkan esen vanilla dan baking powder
  • bahagikan adunan kepada beberapa bahagian
  • cam aku, bahagi dua je
  • lagi satu tak campur pape,lagi satu letak serbuk koko
  • ape2 brand pun takpe
  • tp, nak warna lebih gelap dan menarik,gune serbuk koko van houten
  • bakar dalam acuan yg dah disapu mentega, 
  • dalam lebih kurang 35-40 minit
ready to eat!!

31 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

koko van houten best!!

syaf said...

nampak sedap..aku reti makan x reti masak...hhehe

intan izani said...

zara,
mmg best!

intan izani said...

syaf,
nampak sedap
rasa pun sedap
;)

fikaryna79 said...

ai intan..lapar la tgk..huhu..nyum2..

BULLET said...

kak, mintak skit la...janganla kedekut...dah 3 hari bullet xmakan...kesian la kat bullet

ShalinzZ85 said...

wahhh sedapnya
hantaq mai upsi ni sket intan,dekak jer rawang ngan upsi ni ha.hehhe

Mohd Ridzuan said...

kalau beli bahan2 then anta kat cik intan boleh siap x agak2? hehe :p
nmpak mnyelerekan :)

ezzati said...

comelnyeee..mak sy ske buat ni...

-| auM Chak |- said...

yum yum yum.....eimy sker sgt2 buat kek...copy resepi nie eh...nk buat nanti...i love kek...yummy!!~

shahdiana said...

nampak cam sedap..rasa for sure sedap kan????nanti bagila resepi yang lain2 lagi ye...balik bleh try ni..thanks..

norash said...

senang giler..mesti sedap ni..nak try la..

intan izani said...

fika,
lapar eh
sian die

intan izani said...

bullet,
eh, amik jela
takyah segan2
;)

intan izani said...

shalin,
hehe
gambar adelah
keknye dah abis
;)

intan izani said...

ridzuan,
hehe
buat sendiri pun senang je tau

intan izani said...

zati,
comel kan?
hehe

intan izani said...

eimy,
bagus2
senang nanti time kawen
;)

intan izani said...

kak shahdiana,
boleh aje
nanti intan share yg intan pandai wat ye

intan izani said...

norash,
try eh
nanti gtau intan jd ke tak
;)

Mohd Hafizd said...

nak sekilooooo~ nyum2

Bonda { kak scha } said...

Hujung minggu ni nak terai buat kek marble ni, nampak sedap sangat ni, kak scha nye peberet =)

zaza said...

mcm tahu2 je i nk resipi kek marble...
hari 2 da try wat cheese cake,
tp xbpe jd...
cm lebik sngt cheese nyer,

kenapa eh???adoiii...

Mohd Ridzuan said...

wat sendiri ngan orang laen watkan x same taw rase die..hehe

intan izani said...

hafizd,
nak sekilo eh
boleh2
nah...
;)

intan izani said...

kakscha,
try eh kak scha
mesti sedap kak scha buat
;)

intan izani said...

zaza,
yeke
mungkin ade yg tak cukup tu
tak ikut sukatan yg betul

intan izani said...

ridzuan,
belum cuba blum tau

Tart LovEr said...

kek marble then cicah milo panas..sedap gila, teringat zaman kecik2 dulu...jgn leka berkebun difesbuk:p

wazy said...

waaa kek ni nampak sedap

fashah84 said...

intan..
aku baru selesai buat kek marble ikut resepi ko ni..
jd..alhamdulillah..
tp nk tanye skit cmner ko bleh buat belang2 dlm kek tu cantik ek?
aku punyer stompok2 bila potong..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...