Wednesday, September 30, 2009

grostesque

rasenye pas balik raya ni
takde ape2 sgt citer nak dikongsi
kalau asyik citer tntg raya pun
boring jugak kan

well, theres few things bermain di kepala ku,randomly

1. korang tgk tak iklan silkygirl yg si dafi n amani tu, suke iklan tu except for the part si amani lari tarik dafi... very the spoil...

2. aku merasakan bodoh benar2 org yg percayakan rasul melayu si kahar tu.. kene pukau agaknye depa ni... kalau dah puasa pun tak, mmg tak gune punye org la..

3. sian kat anak norlia ghani mati sebab try tangka pencuri, rasa sakit hati pun ada... innalillah..

4. dgr citer ada satu wabak after h1n1, sekali kene terus mati tak sempat g sepital, betul ke? takut nye... lum sedia nak mati ni...

5. hairan tgk suami yg rela biar isteri pakai terlalu seksi.. kdg2 terpikir gak, laki tu tahu tak die pun sama berdosa... isk isk..

6. aku dh jumpe resepi coleslaw.. nak cube ni, tapi hubby lum beli bahan lagi.. serius mengidam.. mengidam?? ;)

7. masa aku balik kg aritu, ramai ckp pasni aku terus dpt anak kembar, sila aminkan utk aku k.. hiks...

8. aku suke baca blog org yg ade unsur ilmiah, then, tak hipokrit pastu die punye story mcm easy je nak baca.... aku tak gemar bace blog org yg lain sgt dunianya ngan aku.. pastu gune bahasa extra kasar... cth: asyik gune perkataan f**k, paling penting aku suke baca blog yg rajin komen blog aku.. rasa mcm friend2 gitu... ;)

9. mcm tak percaya dah nak dekat setahun aku kahwin.. alhamdullilah, kekal jodoh hingga saat ini

10. semalam, aku layan tgk citer grosteque, japan punye citer yg extra boganza kejam... aiseh, menyesal download.. aku tgk gitu2 je, frwd laju2, patutla tak lepas ke uk, citer tu ngeri sgt la... korg da tgk, kalau belum, baik takyah.. ala2 citer saw, tapi ni lagi tak perikemanusiaan...



11. hubby da pakai spek baru setelah berkurun pakai spek lama sejak kat study kat utm lagi.. hensem tak? i likeeee... haha,

(spek baru yg dibawah itu)


thats all for now..
;)


Tuesday, September 29, 2009

bebudak kecik




kelmarin aku g umah makcik aku
kat ulu langat dgn parents aku sekali
bestnye raya ramai2
ngan sepupu sepapat kesayangan aku ni

kirenye ni beraya ngan family side aku
happy sgt
budak2 kecik la memeriahkan suasana
dok bising berlari2
kalau depa takde,mmg sunyi

aku mmg rapat ngan family side mak aku
rapat ngan makcik2 aku especiallynye
so, anak2 diorg pun selalu je rindu2 kat aku
kalau aku selalu tak muncul kat umah diorg...

bilelah nak ada budak kecik dalam umah aku plak
eh, tetibe lak...


;)

Monday, September 28, 2009

balik lalu cameron highland

sabtu lepas
ku n hubby balik kl
via cameron punye jalan

before ni, kitorg akan lalu gua musang-klipis-raub-bentong
tapi kali ni dari guamusang-cameron-simpangpulai
seriously,mmg berbaloi-baloi lalu jalan cameron ni

dulu mmg tahu
tapi tak berani nak cube jalan ni
selama balik dok asyik lalu bentong-k.lipis jela
punyelah jauh
sometimes a bit scary and kdg2 jem
tapi tak pernah sangkut dalam jem teruk lagi

so, cousin hubby yg advice lalu jalan cameron highland ni
tapi kalau time siang la
malam mungkin danger sikit
sebab tak banyak kenderaan
nisbah 1kereta: 10minit

mmg best sebab sampai2 je terus kat perak
tak perlu sampai kat gombak yg banyak kenderaan tu
sampai perak tentulah syok
negeri kelahiranku!!

kebetulan family aku kat perak time tu
so berjumpe lah kami
sempat singgah umah tok wan makan durian yg melambak2
sampai aku naik nak demam ni
keje balun durian

sebab dah banyak sgt
semalam aku wat kuah durian
favourite aku tu
yummy!

pasni bolehlah lalu area cameron tu lagi
bleh singgah honeymoon ngan hubby
sempat lagi tu

sepanjang lalu jalan tu
kiri kanan semua penempatan org asli
ada juga few kedai jual sayuran dan bunga2 hasil tanaman kat sana
so boleh singgah nak beli kaktus comel
yg penuh kat rumah ibu aku

bagi yg tak pernah lalu jalan ni
aku rasa better korang try
aku rasa mmg tak ramai lalu sini
sebab kereta mmg kurang banding laluan sana nun

try na...
;)

few pics while&after tnggu family aku kat masjid slim river,enjoice!

Friday, September 25, 2009

cuti2 raya: pantai irama, bachok

nama : pantai irama
lokasi : bachok, kelantan

waktu: 4-6 ptg


boleh tahan...
jgn la expect sebuah pantai seindah pulau.
believe me, masih tidak mengecewakan..

berkelah2 di tepi pantai
dengan tiupan angin laut
so refreshing..
mmg sungguh nyaman
apetah lagi perut tgh lapar
;)

ramai juga memanfaat cuti membawa family
mandi manda di pantai irama..
meh ramai2 kita cuti2 malaysia...

layan some of the pics...

esok pas subuh balik kl
mudah2an tak jem....

Thursday, September 24, 2009

anak tak guna..

hari ni raya ke 5
bahang raya untuk aku dah semakin kurang
tp itu tak bermakna kegembiraan berkurang
hanya kerana peningkatan usia
maka raya juga hanya terasa di hari pertama

petang ni
kami sekeluarga nak g berkelah
see, seperti ku katakan aku gembira disini
berkelah bagi memanfaat cuti pjg..
hubby memilih pantai irama, bachok
sekejap lagi aku nak beli juadah utk berpicnic
beli bahan2 utk buat
bihun goreng
sosej
sandwich...blablabla...

cmne ngan raya korang
had fun??

di pagi raya pertama
kami sekeluarga
ziarah beberapa rumah jiran (org tua)
yg berdekatan sambil membawa juadah raya

ada sebuah rumah tu
hanya ada sepasang suami isteri menghuni
bila sampai mmg rasa sedih juga tgk mereka
sang suami menunggu tetamu di luar rumah dengan berpakaian simple
si isteri terbaring di dalam (sakit)
anak2?
semua lupa diri
tiada sorg pun datang pulang beraya
dasar anak2 tak guna....
bila sampai
makcik tu menangis bercerita
aku seperti biasa, turut emo tak pasal2..

sian... tiada langsung suasana raya
apetah lagi perasaan nak beraya
iyelah, dah sakit
takde pulak org nak jaga...

moga kita dijauhkan dari jadi anak tak guna...

k lah guys,
nanti aku update kisah di pantai irama eh

;)

Wednesday, September 23, 2009

kisah satu syawal

sedondon

best. happy. mmg feel raya.
itulah antara perasaan dpt beraya di kelate.
in fact, aku masih di kelantan until sabtu ni..
(tapi rindu pada family sendiri, of course ada!)

pagi2 raya da sibuk
pegi ziarah kubur dan ziarah jiran tetangga
sambil bertukar2 juadah raya
kat sini, femes dgn nasi himpit,
kuah kcg dan sambal kerisik
seriously, yummy!
mula2, aku amik kari ayam je
tak biasa makan makanan kuah kcg shj time raya
wajib ada ayam
tp rupe2nye sedap mak mertua aku wat...
bile pagi umah org lain
ramai yg buat juadah tu
so aku conclude kat sini mmg femes ngan juadah tu

enjoy some of our pics during first syawal together...

minta ampun bang...

hubby...

ziarah kubur arwah babah

mak mertua tersayang..

later guys...
;)

Thursday, September 17, 2009

selamat hari raya semua!!

dear friends,
selamat hari raya aidilfitri
maaf segala salah silap
jika selama ini pernah terasa
di dalam penulisan blog peribadi ku ini
segala yg baik dari Allah
segala yang tidak dari diri ku...

moga lebaran ini amat bermakna buat kita
hati-hati memandu pulang ke kampung
jgn memandu sambil leka..
ingatlah org tersayang yg menanti kita....


salam sayang,
intan & izani

Wednesday, September 16, 2009

tudung bawal vs tudung ekin

dah petang rabu nih
ish... esok malam dah terbang ke kelate
terbang la sgt...

petang ni nak shopping last
takdelah shopping ape
nak g bazar sini
cari tudung
ada baju kurung yg lum ada tudung

nak pakai 2nd raya
itupun kalau g jalan umah org la
tapi nampak gayenye tahun ni
sibuk lah sikit
sume org dok ajak menantu che nah (MIL aku)
g beraya rumah dia
ala-ala femes la sikit
tak pun org dtg umah ma aku
haruslah aku pakai baju kurung kan..

aku nak cari tudung bawal aje
tak reti la nak pakai tudung ekin ke ape tu
suke jugak
tapi pakai kat luar umah je
time sidai baju
siram pokok
tgk kucing2 ku tu
time tu je pakai tudung ala-ala gitu
atau time kat kampung,
time abg ipar atau sepupu sepapat ade..
sebabnye hubby kata
tudung tu tak sesuai bawak jalan..
so, harus jadi isteri solehah okk...

serius malas nak masak ptg ni
harap2 hubby bagi tapau aje
jgnlah hubby teringin lak nak aku masak
keh3...

so, kornag dah prepare nak balik kmpung?
bagi yg balik jauh2 cam aku
kene lah start wat prep
at least, da ade check list
kalau barang penting tertinggal
tak ke naya....

dulu masa honeymoon
bole aku tertinggal kamera
sampai skrg ala ala trauma
tgk gambar honeymoon
macam nak mengamuk
terpaksa la pakai kamera hp
tapi da tentu la amik sikit kan..
kualiti pun kureng la...
takpe , next honeymoon nak tangkap gambar banyak2...
cehh.. entah bile...
hubby janji hujung tahun kalau cuaca okk... ;)

so, selamat menghabiskan bulan ramadhan korang
kalu terjaga tgh malam
mungkin bagi yg sering cuba dptkan malam lailatul Qadar
doa yg harus dibaca adalah
minta diampunkan segala dosa
itulah doa yg utama
then, boleh la doa yg lain
;)

later......

note: bg yg tak tahu, dgn abg ipar pun kene tutup aurat tau,
sama mcm org luar

Tuesday, September 15, 2009

mentang-mentang lah...

mentang2 tahun ni
balik kelate
hubby asyik2 tanya

'yang, harini hari ape dah? (buat2 lupa)
eh dah tak lama lagi dah nak balik,
ayg bole start kemas2'

semangat berkobar2 nak balik kg dia
tapi aku pun berkobar2 jugak sebenarnya
yela, kali pertama raya kat kelate ni
ntah cmne suasananya
dan kali pertama bersama hubby ni
ish..suspen.suspen...

walaupun a bit sedih la
kali pertama without my parents
mesti pagi raya
rindu giler kat masakan ibu
huaa..... ;(

tadi mak mertua aku kol
dia belikan aku lagi satu tudung utk raya
mungkin nak amik hati menantu
yela, seminggu aku dok sana
thanx, ma..muah muahss...

dulu, ada member aku ckp
kalau jari (kaki) manis pjg dr jari kelingking
mak mertua tak sayang
korang pernah dgr??

aku, of course la tak caya
kurafat tu....
tambah2 pulak dia ckp tu menuju kat aku time tu
and see skrg, alhamdulillah
ternyata mak mertua aku syg kat aku
ececeh.. ;)

salam hujung ramadhan korang
terawih masih perlu buat okkk...
;)

update: sebenarnya, ibu jari dgn jari telunjuk la (kaki)..

Monday, September 14, 2009

satu baju satu tudung.. ;)

setelah beberapa hari asyik buke kt luar
harini hubby suruh aku masak
rindu air tgn isteri katanya..
cehh....

aku pun da malas nak kuar berbuka lagi
walaupun hubby ada lagi invitation buke
this week

so, arini aku masak
nasi ayam (again) ;)
atas permintaan hubby yg teringin nak mkn
plus,hubby beli sate sikit
then, aku buat jus tembikai
yummy!






raya dah nak dekat
aku dah wat check list utk balik raya nanti
wajib ada check list
kalau tak, ada gak yg tertinggal
nak bawak itu ini
nak bawak butang baju melayu hubby
kamera..letak wax kat cermin kete...
bla bla bla...

siang tadi mak mertua aku bagi mms gambar
tudung yg makmertua aku belikan
utk raya nanti
bertuah badan dpt mak mertua sporting..
sila jeles eh korang....

so, tinggal lagi satu tudung nak cari
utk baju lagi satu...
mcm nilah pempuan,
dah ada baju, kene padankan dgn tudung plak
ayah aku selalu bebel pasal ni
'tak boleh ke pakai tudung yg sama, setiap kali beli baju, mesti beli tudung, macam2...'
hikss...
mestila, warna baju mcm2
ada yg merah slow, ada yg merah kuat
so walaupun warna merah, tetap tak bleh pakai tudung sama...
;)

mcm tak percaya hujung minggu ni raya..
yeay!
tak sabar..tak sabar...

later, guys...

buka puasa @ kfc







lama tak makan nasi ayam kfc + cheezy wedges
semalam dapat la melepaskan rindu..
;)

pas solat maghrib
barulah me n hubby g rawang, mkn kfc
mule2 singgah mydin nak cari few things
tapi sume yg dicari takde
org pulak ramai
jenuh jugak nak cari parking

dah nak balik kg ni
malas pulak nak masak
dah kering idea nak masak ape utk buke

tadi sahur pun goreng ikan berlada je
yg penting sedap even simple...

tinggal beberapa malam terakhir ni
selamat beribadah sume...
usaha la utk berjaga di malam hari...

later guys......
;)

Saturday, September 12, 2009

anak ke 10

hari ni nak g shopping ni
check list bukan main panjang ni
mane nak start dulu ni?

cehhh...

takdelah gitu..
nak g the mines jap
lepas rindu tgk ikan keli
hehe

gambar masa zaman bercinta.. ;)

cari few things
cari barang kat jusco jap
pastu nak buke kat ulu langat
umah aunty ku...
rindulah pada sepupu2 aku
lama dah tak bergurau senda dgn depa...

cousins ku on my wedding
semalam aku buke kat golf club
kat rawang ni
punyelah ramai org
a bit sweating kat situ
makanan mmg sedap2
berpatutan sgt aku rasa
tak silap bufet nye only rm40++
again, ada company yg belanja hubby

makanan die pun ala-ala kampung
so sedap la jugak
cume terlalu ramai org
so a bit merimaskan
apetah lagi
bile kami bangun nak amik food lagi
tibe2 tempat duduk org lain amik
aii... suke suki je diorg ni..

ape2pun, free babe..
alhamdulillah...

tak lama lagi mak ngah aku nak bersalin
anak ke 10..
punyela ramai anak makcik aku tu
bayangkan yg last pun baru setahun
ni bulan 10 kuar lagi sorg
yg paling tua 20 tahun..
makcik aku ni mmg tak henti2 dapat baby
murah rezeki dia...
anak2 die comel2 pulak tu
yg besar2 hensem and cun
sama comel ngan bapak ngan mak dia....

inilah baby danish yg nak dpt adik next month

k lah, aku nak siap2 berjalan2 ni
nanti aku update lagi
later guys......

Friday, September 11, 2009

rm2 cukup tak?

tadi hubby kol
harini buke kat luar lagi

mule2 malas jugak
tapi dah kawan hubby beria2 ajak

rezeki jgn ditolak...

next week balik kelate
plan mule2 balik jumaat malam
nampaknye akan lebih awal
hubby amik cuti jumaat tu
so, khamis pas terawih balik
mungkin time tu tak lah jem lagi kot
agaknye la...

malam ni nur kasih
aku tak tahu sempat tgk ke tak
rasenye mesti sempat
mule kul 9 kan
hehehe...

mana bleh miss
dah addict sgt
(teruk betul aku ni
rancangan lagha macam ni yg aku addict
..
dush dush dush ;)
)

esok nak shopping2
beli sedikit barang utk menyambut raya
mesti penuh shopping complex
maklumlah minggu depan dah raya

setakat ni lum dapat lagi sampul raya
tapi perodua punye ada lah..
cukup la tu
bukan ramai sgt pun budak2 nak dibagi...
rm2 sorang sudah..
kedekut ke??
sesuai la status kami yg baru kahwin...
haha... gile kedekut..

korang bagi berapa kat budak2 kecik?
rm10?
rm50?

korang kaya boleh la....
kami tak mampu... rm 2 sudah.....
org kata, biar sikit, asal ikhlas..

hiks....

selamat berbuka guys!!
till later..........

Thursday, September 10, 2009

jangan putus asa!!

sekarang dah lewat malam sebenarnya
aku baru balik dari buka kat grand blue wave, shah alam
dalam kul 10 lebih tadi sampai
so skrg belum tido
sebab tgh tunggu mesin siap basuh baju

aku suke basuh baju malam2
pagi esok leh terus sidai

ok, nak citer sikit tentang buke tadi
rasenye bufet kat hotel bluewave ni rm100++..

tapi mmg la best buke kat sini
tenang, makanan banyak sgt
sentiasa refill
waiter pun cepat je ambik pinggan tak gune

pasang pulak lagu raya yg top2
mmg seronok
decoration pun dah macam nak raya
so bile buka kat sini
mood raya bertambah
cehh....

aku duduk semeja dgn member hubby dr perodua dgn familynye (with 2 kids)
dan dalam meja yg sama, ada lebih kurang 4 org lagi staff dari company yg belanja kami

so, kawan hubby, Encik F, berbual ngan sorg laki ni, Mr.x
sdg mereka berbual, Mr .x menyentuh soal anak2 Encik F

mr.x: bape umur anak?
mr.f: 2 tahun, 4 tahun..... anak umur bape?
mr.x: saya takde anak lagi... belum rezeki.. sambil tunduk mencuit makanan dan mngukir senyuman

bukan aku sengaja mencuri dengar
bukan juga aku cerita disini utk mengaibkan

dari mula aku duduk situ
aku dpat rasa betapa lelaki itu amat menyukai kanak2
dari raut wajah nya yg sangat lembut itu
aku tahu, dia rindukan keriangan seorang anak

tiba-tiba aku tersentuh ketika itu
dari mula ketika aku perhatikan mr.x melihat anak2 encik F
aku dpt rasa yg dia kepingin anak...
tepat tekaanku...

aku pasti dia sudah lama berkahwin
usianya pasti sudah lewat 30an
dapat aku lihat dari warna rambut yg sudah mula bewarna putih...

aku terus emo sekejap
terus tak lalu makan
(padahal, yg sebenarnya perut dah penuh..hihi)
aku emo kerana raut wajah mr.x yg sgt innocent itu
ahh... susah betul bile mudah kasihankan org ni
yes.. its my weakness
mudah sgt kasihankan org
tgk muka org yg menyedihkan dah bole menangis


dalam dunia ini...
mmg ramai yang kaya
sudahla kaya, cantik pula
dapat pula yg lebih kaya..
bertambah2 la kaya...

tapi ada juga yg papa kedana
miskin malah berpenyakit pula
wajah pula tidak comel..

tapi Allah itu maha adil...
tidak akan diuji hambanya yg tidak mampu menanggungnya

kita sering mengeluh dengan kekurangan diri
kita sering merasakan kenapa kita yg dipilih utk ujian ini
kita sering putus asa sebelum kita bangkit semula..

yang sebenarnya
kita lupa.. kita lupa yang..
perhitungan sebenar ialah di akhirat kelak...

Syekih Ibn Athai’llah Al-Sakandari dalam Kitab Hikam pesan, “Janganlah kelewatan masa pemberian Tuhan kepadamu, padahal engkau bersungguh-sungguh dalam berdoa menyebabkan putus harapan, sebab Allah telah menjamin akan menerima semua doa dalam bentuk apa yang dia kehendaki untukmu, bukan menurut kehendakmu, dan pada waktu yang ditentukanNya dan bukan pada waktu yang engkau tentukan.”
-aku petik dari sebuah blog yg aku gemari

yang buruk bagi kita, mungkin adalah yang baik pada Dia..
redha la dgn ujianNya....


biase-biase ajer.....




semalam buke kat bistro delifrance
kat bndar rawang
makanan sgtlah biase
lagipun bufet tu just rm30 jek
so makanan pn sikit jek
refill pun lambat
lauk pun biase2 sgt
rasenye baik aku je yg masak
lebih selera

setiap kali refill
sekelip mata abis
yela, org ramai
aku pun amik makanan sekali je
pastu tak bangun2 dah
suh hubby je amik teh tarik 2 kali
hiks...

tapi alhamdulillah, rezeki Allah bagi...

lagipun free kan
so aku pun takdelah kisah sgt
harini pun ada jemputan buka kat hotel
tak tahula hubby nak g ke tak
aku cam malas je
tapi kalau dah pegi, haruslah makan byk2 yo
hiks...

minggu depan dah raya
plan utk buat kuih raya tahun ni
nampaknye mcm tak menjadi la
mcm dah tak sempat
tapi tak tahulah lg
masih ada seminggu utk wat kuih raya ni...
kalau nak wat pun
mcm nak wat yg simple2 n yg famous je
tak nak lah wat kuih ntahapeape kan
sape lak nak makan
cehh.....
macamlah terror sgt
saya budak baru belajar...... ;)

oh ye
korang pernah tgk citer coraline?



3d animated tau
best jugak
aku tak tahu kat wayang sini dah main lum
rasenye bulan lepas tayang kot..
bleh tahan gak citer ni
citer fantasi..


note: tgh layan lagu sharifah aini, suasana hari raya...lalalala...

Wednesday, September 9, 2009

emo baca blog org...

harini simpan kuali, periuk,semua2nya..

sebab, harini buke kat luar
yeah, yeah

kalau korang nak tahu
sepanjang puasa
aku baru sekali buka kat luar
so ni kali kedua

hubby mmg malas nak accept invitation yg merata2 tu
plus, tak bape appropriate la nak buke kat luar
nak tekejar2 solat
nak terawih kang penat
except dpt invitation
tu dah lain citer kan..

tapi buka harini kat rawang je
so, tak lah rush sgt nak g...

oh ye, semalam aku tibe2 emo
malam tadi
terjumpe satu blog yg sgt sedih
masa bace, aku menangis je

hubby cakap, tutup jela blog tu
tp aku terus je baca
layan perasaan sampai selesema
gilerr kan...
tibe2 nak emo2
dah blog tu cerita2 sedih
haruslah aku nangis
tapi taknak la aku letak blog org tu kat sini

kang die terbace
die kata aku ni gilerr agaknya
baca blog die pun nak nangis
hehehe

minggu depan dah nak raya
macam tak caya je
dah lebih half month puasa
kat radio pun da main lagu raya

aku tgh fikir
cmne ngan kucing aku 2 ekor tu
nak letak kedai ke
atau bwk balik je
sian jugak letak kedai
nanti kene kurung je seminggu

kalau bawak balik sanggup ke
kucing2 tu menghadapi tekanan sepanjang perjalanan
yg mungkin memakan masa yg begitu panjang
dahla berjam2... mungkin menjangkau 12 jan
tambah dgn kesesakan yg dapat aku bayangkan....

yela, aku pas terawih jumaat tu sure dah kene gerak
balik kelate
kang lambat sampai
buatnye raya sabtu
tak ke haruuu..

(kalau raya sabtu
aku cium tgn suami
dalam kete jela ye..
hiks..
)

sure sebelum masuk tol tu kete dah banyak
takpe2...
sape yg biase balik belah sana
tentu pernah merasa kan...

raya oh raya
tak sabarnya nak tunggu pagi raya!!

eh, puasa...puasa dulu.....
;)

Tuesday, September 8, 2009

hooray! yummy!

aku kehepian
sebabnya
hubby dapat advance raya minggu ni
alhamdulillah..

mula2 ingatkan staff non executive je dpt
rupenye sume pun dapat
hip hip hooray...!!

walau kegawatan ekonomi
nasib baik lah perodua masih mendapat untung
aku rasa la kot
abis tu takkan bagi bonus kan
so korang, sila lah sokong kereta perodua ye..
hiks...

aku tgh layan lagu raya ni
bile dgr lagu raya ni
mulalah perasaan nak beraya membuak2

-sila abaikan presentation yg tidak indah-

oh ye, semalam aku masak nasi ayam utk buka
sedap okk
after kawen ni kali ke 3 aku wat
tapi ni kali pertama aku rasa sedap sgt
cehhh..
sebabnya aku da pandai wat sambal nye
dulu pandai gak
tp tak kick,sebab tak pedas,haha

setelah aku wat observation
kat putrajaya, tmn warisan tu
nasi ayam die mmg sedap coz
sambal nye pedas giler

so aku pun try modify resepi sambal tu
hasilnya menjadi
hubby pun masa buka
asyik cakap
sedap, sedap... sedap
ntah bape puluh kali

senang je nak wat nasi ayam
bagi sesiapa yg dah kawen
leh la cube menambat hati suami dgn air tgn korang

aku share resepi kat sini
utk 2 org

first, buat sup ayam


bahan kisar
bawang putih 3 ulas,
bawang merah 5-6 ulas,
halia 2 inci

tumis bahan kisar
letak rempah sup sesudu besar
sup bunjut (if ada)
bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih
(semua sikit2)
dah agak2 naik bau, masuk air ikut kesesuaian
masuk ayam 4-5 ketul
dah masak, tabur daun sup ngan bawang goreng

buat nasi

beras basuh cam biasa
masukkan sup ayam tadi ganti air utk masak nasi
letak marjerin sikit (1 sudu kecil)
serbuk kunyit secubit (utk warna)

sambal

lada merah 2 biji
cili api 5-6 biji (kalau tak suke pedas, bykkan lada merah)
bawang putih 1 ulas
blend sume
pastu masuk dalam kuali
masak kejap benda yg blend td
tapi bukan tumis gune minyak tau
masukkan cuka sesudu kecil
kuah sup ayam tadi 3 sudu kecil
masak sampai agak pekat sambal tu

ayam

ayam dari sup tu
amik, gaul kan kicap sekejap
aku gune kicap biasa je
pastu goreng kejap

siap, yummy!


;D

note: tak sangka aku leh tulis resepi sepanjang itu....

Monday, September 7, 2009

tahun ni raya kelantan...sob..sob..



menu buka semalam
mmg la banyak
semuanya kami masak
satu pun tak beli

sebabnya hubby masak mi tomyam
aku masak mi goreng
lauk simple je
dah masing2 teringin nak makan lain2
biasalah, nafsu bulan pose
teringin macam2
masak sendiri la jimat
kat kedai lum tentu bersih dan sedap..
tul tak?

tak ramai org update blog
ade lah 2-3 org
nama pun bulan pose
plus, ada yg cuti arini
tapi hubby walaupun di selangor
tetap tak cuti
sebabnya perodua bagi semua staff cuti seminggu time raya
hoho...

ye, maka nya raya ini kami seminggu enjoy2 di kg
di kampung itu bermakna di kelantan
tahun ni kami balik pasir mas
saya kan isteri solehah
haruslah ikut je cakap suami
ececeh....

ada sikit sedih sebab tak dpt sambut raya ngan family kat jb
tapi takpe
(aku juga yg nak sgt kawen org kelantan, sape suruh)
hikss.....
lagipun ini tahun pertama sambut sebagai suami isteri
mestilah sentimental sikit
berada di sisi lelaki yg amat aku sayangi.. cehh
baju raya pun mertua yg beli, yg jahit
;D
tudung pun mertua nak g belikan...
bagus tul bile mertua sayang menantu ni...
maklumlah, menantu pertama...
hehehe.....

tapi mertua aku mmg la baik
layan aku dah macam anak sendiri...
sayang ma...!!
muah2...

kat lappy aku ni takde lagu raya la
malas betul nak transfer dari pc...
teringin nak layan lagu aisyah pulanglah
baru feel raya sedih2 sikit
cehh.....
lagi nak sedih2 kan...

dah tibe mood raya ni
cmne ni?....

Saturday, September 5, 2009

the saujana, nur kasih sgt sedih..










khamis lepas, me & hubby buke puasa kat the saujana, KL
ada company belanja staff perodua
memang banyak sgt dapat invitation buka
tapi this one, hubby accept sebab sume member2 die pun nak g

best jugak
rm92 sorg tu
so, harus makan dgn banyak2 yo...
hiks...
overall, boleh la tahan..
dah namanya org belanja kan...

malam tadi nur kasih, mmg lah sgt sedih
sob..sob..sob
aku paling sedih part nur jumpe mak adam kat mekah tu
pastu part adam cakap kat nur
die akan tunggu nur sampai bile2
pastu yg nur nangis tu
serius, mmg sedih sgt....
emo je sepanjag tgk citer ni..

pagi tadi masa pas aku solat subuh
aku bc Quran jap
then, hubby cakap
ayg, stop jap, abg nak citer mimpi abg...

hubby pun cakap
malam tadi hubby mimpi
masa die tgh solat di sebuah masjid
datang ex gf die dok sebelah die
hubby cakap, jap sy nak solat

pastu aku nampak hubby ngan minah tu

tak lama pastu hubby dapat surat dari sorg akak
akak tu paskan surat aku
aku lari sebab kecewa
aku minta die redha
(dah sebijik macam nur kasih pulak, aku rasa)

hubby pun menangis teresak2 dalam masjid
nak semayang tapi tak leh
sebab air mata berjuraian..
tu jela mimpi hubby

hubby pun sambung cakap
'i love u tau sayang, jgn tinggalkan abg tau'
cehhh
maka aku pun jawab
'janji tak curang ok..hehehehehe'

mimpi pun dah macam drama tv
apelah laki aku ni...

Friday, September 4, 2009

malam ni nur kasih ye kawan2....

sekarang malam2 aku terganggu
dek bunyi mercu yg punyelah kuat kat area taman aku ni

betul2 punye kuat
kalau sakit jantung dah 2-3 kali masuk icu aku rase

tp takpelah
aku faham bebudak ni nak merasa nikmat beraya
walaupun tak bape nak feel raya kat sini



oh ye malam ni citer nur kasih
oleh kerana aku mmg smyg terawih di umah aje
so sempat je tgk citer nur kasih ni

citer ni mmg best lah
walaupun takde bab2 sedih
tapi kekdg bile tgk jadi emo pulak
cehh....

ape pulak kisah malam ni
aku tgk citer ni
geram tul kat adik nur, si sarah tu
punyelah hati busuk
eiii... geram.....

Thursday, September 3, 2009

menu buka puasa hari ke 12

semalam hari ke 12 puasa kan?

semalam aku tak masak pun utk buka
mula2 kol hubby tanya petang ni nak buka apa
hubby cakap
ikan tongkol msk lemak
aku dgr ikan tongkol ni, lemah sikit
bukan citarasa aku
tapi hubby suke la sgt

pastu tak lama aku kol balik
rasa cam teringin nak beli pulak arini
malas nak masak
hubby on je

so kul 6 merayau2 di bazar ramdhan
aku beli nasi ayam
hubby beli nasi dagang
hilanglah kempunan dia nak sgt mkn ikan tongkol



pastu, minum air longan yg dalam tin tu
just tambah air and few spoons gula
and ais
sgt sedap
itulah salah satu air yg sering jadi pilihan kami time bulan pose ni
yg penting kalau nak beli harus ada logo halal

then, beli kuih donat yg sgt lembut
and popia sambal
serta murtabak

murtabak tu spesel
sebabnye kulitnye bukan mcm roti canai
tapi dibuat dari roti jala
tapi serius sedap...

banyak betul makan
cam makan 3-4 org lak
padahal berdua jek...
hiks....

ends up, hubby kata tak lalu la beli makanan kat luar ms buka
nak aku masak jugak
walau simple selera sikit
and, aku pun setuju
setakat kuih ok la
tp beli nasi cam tak best
tak feel kot
ceh....

sebenarnya time bulan pose ni
teringin tul nak makan dominos pizza
tapi kat sini takde
susah nak dapat
lama tul tak pekena domino
pizza hut tak besh sgt...

takut nye tgk senandung si dayang tu ada ke org hitam gitu? so scary...

Wednesday, September 2, 2009

diari ramadhan aku



jumaat lepas balik umah parents aku
sampai la semalam
semalam sampai rawang around 10pm

sempat berbuka di rnr seremban
tak sangka begitu ramai org berbuka
sampai takde seat kosong
terpaksa mintak ngan uncle india
nak duduk pas die siap makan

mungkin kerana faham situasi
uncle2 itu terus bangun
satu malaysia katanya kan....

kami bawa bersama ben dan bunga
dua ekor kucing yg telah kami janji nak bela
hubby mmg sangat sayangkan kucing
aku, on aje
aku tak pernah bela kucing secara rasminya
tapi setakat bagi makan pada kucing2 yg datang bertandang
itu terlalu biasa..
sampai rumah ibu dah jadi hotel kucing

balik jb aritu
kononnya nak buat kad nikah
nak buat semalam
sebab tu hubby cuti
tapi akhirnya ditangguhkan ke raya haji
sebab malas yang melampau2
tambahan bulan pose

oh ye, adik aku dah ok
tapi kejadian tu memang tiada dlm kotak ingatan dia
totally blur pasal eksiden tu
takpelah... good for him

indah betul weekend yang lalu
berbuka dengan masakan yg ibu masak
walau bukan kegemaran, bila ibu masak
sume jadi sedap

sempat makan lontong, ikan merah berlada,
terubuk bakar,sup tulang...etc..
dan paling istimewa sempat makan mi kari yg ibu masak
sangatlah enak menjilat jari

tak cukup rasenya 3 hari berbuka kat umah parents
mcm nak buka tiap hari je

tapi apakan daya
nama pun dah jadi isteri org
takkan nak duduk bawah ketiak mak je kan...

miss u mommy...huk huk

note: thanx to sabrina & cher
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...