Thursday, January 28, 2010

berbaloi ke shopping online?


aku sering tertanya2 soalan ni
kdg2 teringin jugak nak beli barang
kat online boutique
memang bersepah2 org buat bisnes online ni

ada jugak rase nak cari shawl online
tp ada certain aku tgk cam mahal je
ada yg murah tapi tak tau kualiti
sebab just tgk dari gambar

tapi ada sesetengah blog
bisnes diorg laku dan maju
mungkin sebab barang sentiasa update
dan harga murah

aku lum pernah sekalipun beli brg
secara online
belum yakin n belum ada yg menepati citarasa

kalau nak beli shawl
mungkin tak secara online kot
sebab kat area umah aku je
dah bersepah shawl
murah pulak tu
cantik2.. so better beli depan mata
tp xtahulah pasni

kalau nak beli pun
aku beli brg yg susah nak cari
kat luar.. mungkin brg dari oversea ke
handbag ke purse ke
tapi takdelah terfikir lagi...

blog org jual shawl ramai betul eh
cantik2 pulak tu
tapi semalam masa blogwalk
jumpe satu blog jual shawl
mahal kemain
tu yg takut tertipu tu.....
aku rasa budak tu amik untung lebih...

so, hati2 la masa nak membeli
mesti ramai yg pernah beli
tapi barang yg dapat tak sebest disangka..

21 comments:

farra8979 said...

me penah beli perfume, n anak tudung.. mula tjebak mase memula kuar tudung syria.. rase cam kena survey dlu kut...

intan izani said...

farra,
yup, kene survey dulu kan...
tgk review customer lain

♥ SUTERA KASIH ♥ said...

dl sy ms mula2 pon sma la mcm akak..
mcm tkt2 nk beli huhu
so try la mbeli brg kt online..
stkt ni ok la..
tp tu la kna blogwalking byk2..
survey..cz tkt ada yg ltk hrga tggi..
rugila huhu
cz nk dpt shawl kt cni ssh..

Ju@Lucky^Mummy said...

berbaloi2.. terutama mcm saya yg selalu nak bwk anak2 pg shopping.. time tu la nak buat perangai.. oh sedey..

Adya A. said...

bg nadia shopping on9 ni jimat mase... bil pn bayar on9 jerk...

intan izani said...

sutera kasih,
tula sebab belum pernah cube
so mmg tak bape yakin

intan izani said...

ju,
yelah kan
susah nak pilih time ada anak2

intan izani said...

adya,
cume tak dpt tgk produk secara live
tu yg risau sikit

puterikurekure said...

beli online ni banyak taruhannya. harga, kualiti, material pon kadang2 lain dari description.

kite pernah beli legging untuk khalish bulan lepas. masa pilih tu, tak perasan gambar satu leging tu. bila dah sampai kat umah, tgk2 gambar kartun babi. hoih...cepat2 sorokkan dari alang. kalau dia tahu, ngamuk dia.

DeeDee said...

i pernah beli handbag online. so far puas hati sebab dpt mcm apa yg kita tgk dlm website dia. tp certain brg tak sesuai kot nak beli online. mcm shawl tu maybe u nak kena rasa material dia bagus ke tidak.

shahdiana said...

beli online ni kena guna kredit kad kan????yana kadang2 teringin juga nak shopping online tapi pikirkan risiko2 yang ada tak jadilah...rasanya mesti ada jugak yang kena tipu kan...

Mas Putri, said...

hi, i m new here.

i pon belom pernah beli barang secara online. tak berani sebab tak nampak depan mata. lagipon, i prefer beli di kedai terus sebab i utamakan kepuasan membeli, tak kisah lah nak kene survey dari satu kedai ke kedai pon. that s different sum other people yg utamakan penjimatan masa.

i pernah tengok barang online tru internet adalah produk2 kesihatan/kosmetik je.. sb kebiasaannya produk mcm ni dah ada harga standard masing2

~0~ said...

tue sebab kalo nak beli tgk COD dlu...

kalo aku better jumpe..tgk barang..puas hati...baru bayar...kalo utk brg elektronik la...

[z@ck] said...

maybe bg org yg suka beli online ni yg jenis malas nk pergi survey dekat kedai..selalunya pilihan dlm blog terhad..so..maybe akan mudahkan org untuk bt pilihan..

plus memang setengah brg dekat online lagi murah dari kedai..

Mohd Hafizd said...

saya beli gps~ hihi...dpt separuh harga...

last 2 years beli modem broadband yang pkai smpi hari nihh...hehe

depend gak ngn brng apa nk bli..kene survey2 dlu~

Pocket said...

pocket nak bli lappy,
nak bli slingshot yg hebat lg nakal tu,
tp tak terbeli sebab...
terasa mcm tak besh kalau tak buleh pegang dulu barang yg nak dibeli tu,
tak tau kesesuaian nyer bila duk dalam tangan ini nanti...
takut tak suka...

so no!, pocket tak suka bli online.

flygurl said...

x pernah lg beli online...
kena rajin survey...
bila dh yakin baru leh beli..
tp kalau shawl tu..rasanya...lagi puas hati kalau beli kt kedai..
sbb leh try dulu..

deusXmachina® said...

Ada pro n cons beli secara online ni
tapi nampaknya shopping online ni dah mula berkembang
Mungkin akan menjadi salah satu gaya hidup utama di masa depan
erk888

intan izani said...

intan hez,
gambar babi
aiihh... melay ke cina yg jual...

dee dee,
kalau handbag tu rasa nya
cam berbaloi kot
sebab kalu designer handbag sumtimes kat online lg murah

kak yana,
taklah
biasenye payment transfer duit dalam akaun je
ada yg gune kedit kad jugak kot

intan izani said...

mas putri,
thanx singgah ye
mcm2 produk skrg
tapi currently kalangan bloggers perempuan jual baju dan tudung
;p

~0~,
betul tu
kalau brg elektronik rasa pelik pulak kalau beli online

zack,
yeke
lebih murah eh
tak pernah lak jumpe yg betul2 murah
mostly harga sama atau lebih mahal dari kedai
terus hilang selera nak beli

intan izani said...

hafizd,
eh?
pandainya cari kat online
tak pernah dgr lak jual produk macam tu kat online
;p

pocket,
kalau brg yg nilainya mahal
risau pulak main beli tanpa belek kan?
rasa tak yakin

flygurl,
betullah
kalau sy beli tudung ke shawl ke
suke belek jahitan die

deus,
haah
masa depan
sebab jalan asyik trafik jem je
mesti org beli online je kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...