Wednesday, January 20, 2010

favourite aku-sambal tumis ikan bilis



aku kalau dah payah sgt
nak fikir lauk ape nak masak
last2
aku buat sambal tumis ikan bilis aje

pastu goreng ikan
takpun goreng ayam
telur pun jadik lah
2-3 hari makan sambal tumis tu selagi tak abis
perangat setiap pagi
mmg sedap...
yg penting ada kicap
hehehe

mmg feberet aku sambal tumis ikan bilis
sebenarnye tak kira sambal ape pun
mmg aku giler makan sambal
mungkin sebab aku suke pedas...

baru-baru ni
aku tapaukan hubby sambal tumis
ngan jemput2 bawak g ofis
kawan hubby sume dok puji sambal tumis aku sedap
siap cakap
'sedap giler sambal tumis bini ko masak...
kalau bini ko masakkan bekal tuk kami setiap hari
nnti kami bayar lah sorg seringgit boleh tak?'
*bangga giler aku... sila tepuk tangan

dah tentu tak boleh
hubby pun taknak
cukuplah bekal itu istimewa utk suami tercinta
walaupun setiap hari share ngan diorg
kalau aku ada bibik,xpe jugak
boleh jugak tolong masak
hehe

aku share resepi aku buat sambal
simple aje
klik sini>


12 comments:

nursarah said...

jangankan org melayu, kawan saya budak cina pun suka makan ngan sambal tumis..

intan izani said...

nursarah,
haah org cina skrg da pandai mkn
masakan melayu yg pedas2 kan..

irahehe said...

klo brkaitn ngn ikn bilis..
semua ira mkan..haha~

F I T said...

perghh baru je makan lunch tadi..hehe tapi ikan bilis tu saya suka asing dari sambal...kalu campur nnti cepat jadi lembik tak sedap..suka yang rangup..anyway mak saya dah balik so malas nk masak..hahaha

black_mel said...

haha...x suka makan ikan bilis...kecik...ikan siakap suka la...

intan izani said...

irahehe,
akak punye ikan bilis kat umah laju je abis
nasi goreng wajib ada ikan bilis
;)

intan izani said...

fit,
kalau asing dah rasa tak bape best
kalau akak goreng garing2 dulu
so sedaplah nanti
tapi ikut selera masing2 la kan

intan izani said...

black mel,
itu ikanbuat lauk
ni buat sambal je
heheh

irahehe said...

waaaaaah~nsi goreng ikn bils ahh feveret ira..klu kt umah or kt umah sewa,msti kne ade ikan bils..kwan2 pon da cop muke ira nie pmint stia ikn blis..haha~

intan izani said...

irahehe,
la yeke
ira macam mak akak kot
kalau nasi putih panas ngan
ikan bilis goreng je pun dah selera sgt

pak long said...

salam....
boleh meniaga nasik lemak sambal bilis ni.....
kawey suko jugak samba bilis...

Redbloodsnow said...

whaahhhhhh...nangis weh sambal tuh. ngidammmm!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...