Wednesday, February 24, 2010

apa pendapat korang kalau............


kita makan dengan orang yg 
pegang sudu lauk gune tgn 
kanan jugak
means tgn kanan yg guna untuk makan nasi
so akan tinggalkan kesan pada sudu lauk...

mungkin ramai antara korang yg begitu jugak
lain org lain pandangan

setengah org anggap tak baik amik makanan
gune tgn kiri
tapi bagi aku
agak tak selesa bila sudu lauk
ada kesan makanan
kalau makan sorg lain citer
itupun aku takkan buat jugak....

nak tegur salah, tak tegur salah.........
aish....

12 comments:

sasha* said...

haha i pnh lalui pengalaman cmni.i ckp sambil gurau2 je and harap dia paham.sbb takut kecik hati kn.nk ambik lauk pn terus terbantut pastu :P

KaorU IchibaNa said...

erm..btul gak..eish2

Adya A. said...

betul...kalau terjadi camni nak tegur pn serba salah... apapun, cube kalau kita yang amik makanan dlu, biar dia tgk....

intan izani said...

sasha,
dah pernah tegur tp die mcm lupe
takkan nak tgur lagi
takut lak die terasa hati

intan izani said...

adya,
actually dah buat mcm2 supaya die faham
amik makanan byk kali pun die wat tak perasan je
mungkin die tak tahu kita sgt tak selesa

~wAniE~ said...

kalo wanie..ermmmm mmng la rs x syok plak kn..tp kdg2 wani pn wat gak..tp kalo dpn org x la..huhu

puterikurekure said...

slalunya, orang2 kat kampung tak kesah guna sudu lauk yang dah berbekas ngan makanan tu. cam kite, dari kecik dah diajar amek lauk guna tangan kiri. bila balek kampung, terpaksa redha je. huhuhu.

bak kata orang, masuk kandang kambing kenala mengembek kan?

tpai tu la, slalunya kite kat kampung amek lauk banyak2 dulu supaya tak payah pegang2 sudu lauk tu lagi.
agak kejikan?
hehehe~

black_mel said...

x suka jugak...sbb mmg x buat benda tu...lgpun sy kidal..mmg amik guna tangan kiri..hehe..

irahehe said...

bukn ker klau ambik lauk gune tgn kann jugk mknenye kt sudu tue ade kesn mkan nsi laa..

ira kidal..so klau mkan gune sudu,
ira gune tgn kiri..
tpi klau mkan ngn tgn of coz la ira gne tgn kann..haha~

fashah84 said...

intan..

aku pun kurang selesa kalo ade org buat camni..maybe sbb kita dr kecik diajar guna tgn kiri bila amik lauk...dan sakit hati gak kalo ade org guna tgn kanan tu..

tp,dulu aku ade ikut satu kelas tasauf kat masjid..ustzh tu kata mmg x salah kita amik tgn kiri tp lebih baik guna tgn kanan sbb ade hadith ttg ni "la ta'kulu bisyimal,fainna syaiton naya'kulu bisyimal.." bermaksud jgn lah kamu mkn dgn tgn kiri,sesungguhnya syaitan makan dgn tgn kiri..

biasanyer kalo kat sek2 pondok pun diajar guna tgn kanan utk amik lauk...ustzh siti nor bahyah galakkan kita ajor anak kita amik lauk guna tgn kanan walaupun tgn tu dah guna utk makan..aku rasa sbb mereka nak jauh dr sifat2 syaitan kot..

tp,terpulang ler..bak kata ko..masing2 ade pandangan kan..;-)

farenova said...

ayah saya kalau time keci saya buat camtu cukup marah, terus tak buat dah sampai besar.. maknanya benda tu tak eloklah kan, sebab nanti tinggal kesan kotoran kat pemegang sudu tu .. huhuhu

syaf said...

tp yeng best nyer, ade yg jenies amik lauk pakai tangan sajor...pakai tgan kanan plak tuh;..padehal kat tangan 2 dah ade kesan kauh gulai, kari lah ape lah...ko nak makan x lauk2 cam tuh...hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...