Thursday, February 25, 2010

kurang ajar betul....


saje je wat tajuk kontroversi

tapi mmg aku rasa geram jugak sebenarnya

citer mcm ni
makcik aku ni dok sebuah kawasan taman ni
kire dah lama dah
dah 10tahun

so 2 tahun lepas,
ada satu keluarga baru masuk kawasan taman tu
kire penyewa situ

makcik aku suke kat family ni
sbb suami isteri alim
isteri pun pakai tudung labuh
pg2 dgr diorg ngaji..

dipendekkan cerita,
lebih kurang sebulan yg lalu
berlakulah drama di taman makcik aku ni

satu hari ketika makcik aku tgh bual2 ngan jiran tetangga
tibe2 si jiran baru tu serang makcik aku
die tuduh makcik aku bawak citer pasal family die
mcm2 die tuduh
siap dia dtg umah makcik aku
depan sepupu2 aku yg kecik2 tu
die tuduh dan bg kata2 kesat kat mkcik aku

padahal, orgnye tudung labuh
mmg nampak baik sbb die pun cmm cantik
anak die ramai
siap ada baby yg masih kecik lagi

makcik aku ni lak
mmg jenis tak suke melawan
makcik aku diamkan je
cume makcik aku cakap
'nak watpe akak bawak mulut pasal nieza...'
makcik aku ni muda lagi
tapi mungkin jiran die ni lagi muda
makcik aku ni lak 
mmg jenis penyabar tahap gaban
mmg kalau dia ckp makcik aku bawak mulut
100% fitnah
siut betul.

so sejak aritu makcik aku tak bg kawan baik die dtg umah
sbbnya takut minah tu dtg serang lagi
siut betul
tak pasal2 makcik aku takut

itu kisah isteri die yg memfitnah
ni pulak kisah laki die yg lagi kurang ajar

kalau tgk muke suami die
mcm pijak semut pun tak mati
aku tak pernah tgk
tapi dari cerita amakcik aku
bahkan, kalau tgk anak2 die
kecik2 dah bertudung, comel2 belaka lak tu
alahai...

ok, kembali kisah suami dia
suami dia ni buat bisnes jual daging lembu
so aku conclude orgnye kaya jugak la
kete pun byk
siap ada lori kecik

yg hanginnya mcm ni
dulu2 ada satu majlis kawen sorg jiran makcik aku
korang fhm2 la rumah taman
space mmg limited
nak taknak  pun terpaksa ambik space rumah org lain
tapi dah berjiran mmg lah org tak kisah

so, bile dah siap pasang kemah bagai
jiran2 sume minta jiran tetangga alih kete
masa hari majlis
supaya senang tetamu nak dtg
tapi jiran makcik aku ni
mati2 taknak alih
dahla die pakai hilux ngan lori 
so mmg bikin semak lah
die taknak alih sampai naik bergaduh ngan jiran2 lain
siap nak bertumbuk...
geram aku...
sebab die taknak alih
susah gile pakcik aku nak keluar masuk kete
sebb die biar hilux ngan lori die bikin semak depan umah makcik aku ni

itu kisah kenduri
so jiran2 sume mmg menyampah dgn diorg ni sejak majlis tu
nampak sgt teruk perangai
taknak tolak ansur langsung

yg bikin aku paling panas
die sampai sekrg dok parking lori depan umah makcik aku
sejak die pindah masuk taman tu dulu
bukannya nak parking depan umah dia
yg sakit hati sgt tu
hilux die parking area jiran makcik aku
lori pulak depan umah makcik aku

depan rumah die clear tanpa kete
sakit hati ke tak
kalau sedara mara nak dtg umah makcik aku tu
jenuh nak cari tempat parking
mmg kurang ajar la

satu hari tu
pakcik aku tulis satu note letak kat lori die
'tolong alihkan lori ini'
something like that la

pastu laki tu
amik note tu
die peronyok kan
pastu die tendang sampai masuk umah makcik aku
teruk giler kan?
mcm nak lempang2 je aku dgr makcik aku citer
masa die tendang tu
makcik ngan pakcik aku dok mengintai di sebalik langsir
adoiii, org planet mana diorg ni

tapi sejak kejadian kenduri tu
bisnes daging die dah tak laku
org ramai dok boikot
padan lah muke die

tapi aku kalau dtg umah makcik aku
rasa mcm nak bakar je lori tu
aku dah suruh makcik aku lapor polis je
suh polis dtg bg amaran kat dia
tapi tak tahulah apa pakcik ngan makcik aku nak wat skrg.
dah sebulan aku tak g jumpe makcik aku
minggu depan aku nak tgk lori tu ada ke tak

baru2 ni 
ada kes denggi kat taman area umah makcik aku
dalam lori die tu dahla penuh air bertakung
sejak bisnes tak laku
lori pun dah tak bape gerak
so pakcik aku jugaklah
terpaksa buang air tu
die wat tak tahu je...

anak2 die pun skrg dah tak kawan ngan sepupu2 aku
yg kelakarnye
sepupu aku yg darjah 1 tu
bile adik die yg 5 tahun dok nak usik anak jiran tu
dia cakap 'jgn la tasya, kang die dtg serang mama lagi,
susah pulak...'

adoii, lawak pulak aku tgk
kecik2 die dah faham mama dia gaduh ngan jiran
tulah jiran makcik aku tu
nak marah2 makcik aku depan budak2 pulak
bongok betul
pakai tudung labuh
tpai perangai cam ape
kalau family diorg dtg pun
sume parking depan umah lain
padahal umah jiran makcik aku ni
clear je

itu saje luahan hati pg khamis
;p

sungguh memalukan dia memakai pakaian yg cukup sopan
tapi apa gunanya jika baik dgn Allah tetapi tidak dgn manusia....

13 comments:

kakngah said...

camne dia blh tau mkck ko bwk citer psl dia??? mesti dia ni kaki ngata org gak.. tu psl dia perasan org ngata dia..

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Pergh.. dahsyat sungguh. Ada juga makhluk asing yang begitu teruk perangai.

sasha* said...

dont judge a book by its cover.ingat org bertudung labuh ni sume alim2 ka?baik?huhu silap tu.tgk.perangai dia lg teruk nauzubillah

syanaim said...

::alkisah hiduo berjiran wak..haish x phm gak knapa ader org mcm ni lg..yang memalukan tudung labuh..::

puterikurekure said...

agaknya diorang tu lupa kot. kalau mati nanti, jiran2 la yang dapat harap nak uruskan jenazah diorang tu.

donia...donia...

syaf said...

kann...how?/??
nampak alim, pijak semot x mati, tudung labuh, panga cam gampang...
terok betol pangai mereka...
kelakar plak aku bace...org2 cam tuh elok dipulaukan,,,

fashah84 said...

ape jenis manusia ler ni...
aku pelik ler..ni kes hati kering kot..xde perasaan punyer jiran...memalukan coz pakaian imej islam tp perangai nauzubillah...sian makcik ko,baik lg jiran india sblh umah aku ni...hahahah

norlina said...

jiran aku dulu pun cmtu gak..park kete dpn umah aku..ssh aku nk kuar pi keje pg2..ade keta byk pastu park dpn umah org..skt je ati..skrg aku dh pindah...lega sgt2

intan izani said...

kak ngah,
die terasa diri die dipersenda
die tu jenis dok umah tak kuar2
so terasa diri dipulau lah tu

nor,
die ni masalahnye byk kete
tapi parking sume kete dpn umah org lain
umah die, die nak lapang pulak
kureng ajr namanya

thezaila said...

jangan haikimi buku dari kulit nya..

x semestinya bertudung labuh baik dan x semua yg togel kepalanya, adalah jahat..

tp seelok2nya, biarlah akhlak n peribadi tu seiring dgn pemakaian seorang muslimah.. ye dak..

fikir2kan dan selamat beramal..

Mohd Hafizd said...

rambu sama hitam, hati laen..tpi kalo dah ade uban, mesti la lagi laen hatinyer...


salam maulidur rasul~

selawat banyak2 yer~

Liza said...

truknyer...i have a neighbour just like this, parking kereta kat depan everyone's house but not in front of their house, dah le kereta byk..

mcsue said...

makhluk tak bertamadun dr planet mane la gamaknya,tak reti etika berjiran nih..haih..manusia..manusia...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...