Wednesday, March 17, 2010

petua jaga kucing


bukanlah petua sebenarnya
tapi sekadar nak kongsi cara
mak mertua jaga kucing

kucing2 ma bela
sumenye jadi baik
tak curi makanan
tak berak,kencing bersepah

kalau nak kucing jadi baik
kene ajar die
masa die curi makanan
pukul je dia
jgn kesian2
kalau die kencing atas umah pun pukul
kalau dah 4-5 kali kita pukul
masa die buat jahat
mmg tak berani la die buat jahat lagi
die faham yg situ bukan tempat die berak
atau curi makanan

sdgkan manusia pun kita pukul utk ajar
budak2 la maksudnya
tapi jgnlah pukul ngan kayu ke ape ke
pukul pakai tgn je
dan jgnlah kuat sgt
cukup utk buat die merajuk 5 minit
heheh
yg penting kene pukul masa die buat jhat
bukan lepas die buat
manalah die faham kalau dah berak
die dah blah baru kita pukul

kucing2 kami kat kelate
mmg berak luar rumah
kalau tgh malam diorg nak g toilet
siap ketuk/cakar
pintu bilik tidur kami kuat2
macamana lambat pun
diorg tetap dok cakar2 pintu
takde lak diorg melepas kat situ

kalau bab makanan lak
kalau dah lapar sgt pun
bile diorg nampak ikan
diorg akan mengiyaww je
tapi takkan ambik
sbb dari kecik dah diajar

friskies pulak bagi sekali sekala je
macam bagi snek 
kita pun makan snek sekali sekala
kalau bagi setiap hari 
nanti kucing mati cepat
sbb sakit buah pinggang
tak kira la sakit ape pun
yelah, kalau makan snek setiap hari
mmg la tak elok kan

so menu harian yg terbaik bagi nasi
gaul ngan ikan goreng
buangla tulangnya
air pulak bagi air yg dah masak

kalau tgk badan ada kurap pulak
bawak vet g inject
murah aje
tapi kalau nak g inject 
yg setiap bape bulan tu
terpulang... lebih elok agaknye

kalau kita didik kucing ni betul2
dia boleh jadi kawan 
takde menyusahkan pun
cume kita bagi makan aje
kalau bela kucing kompem umah takde lipas, 
takde tikus... kira win win situation
ye tak? ada byk jugak faedahnya

mak mertua aku ada bela 6 ekor kucing skrg ni
seronok main ngan diorg
sbbnya mmg tak menggangu urusan harian
bila nak berak die pandai2 la kuar kat tanah
tak perlu risau terberak dalam pelukan
hehehe

mungkin benda ni lebih praktikal utk org ada kawasan tanah
kalau yg dok kat flat
lagilah mudah
just sedia pasir kan
cume lebih byk kos nak beli pasir

itu je
sekadar nak kongsi
sebabnya sesetenga org aku tgk kucing die
walaupun banyak
tapi kencing bersepah
tuan rumah tgh baca suratkhabar
leh pulak die kencing atas tu
so bg sesapa yg ada kucing
boleh la ajar sampai kucing tu faham
bile die faham
die ikut cakap kita
kita panggil pun dia dtg...

;p

5 comments:

fashah84 said...

bagus tips2 ko ni..tp sesuai utk org bela kucing ler..aku takut kucing...hahahahahha...

black_mel said...

senang bila kucing pandai...ni asyik berak merata2..

Mohd Hafizd said...

gud info..

terkejut mse baca bab pukul td

ingtkn gne kayu..

upenyer gne tgn jeer..ok la tuh..

gne percik air pon ok...

Liza said...

liza tak retilah nak bela kucing, malas nak bersihkan

ardmad said...

As'kum.

Diharapnya tuan pnya blog tidak keberatan membenarkan daku memberi cadangan kpd sesiapa yg sayangkan kucing, agar menjaga kesihatannya sebaik mungkin melalui sini:

Petua menjaga Kucing sebaiknya

Semoga kemesraan terjalin lebih lama dgn adanya ubat kesihatan itu. Tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...