Thursday, April 1, 2010

terhenti jantung aku ketika itu.......


bukan aku yg lalui, hanya sekadar menyaksikan
tapi cukup buat jantung aku , seolah2 terhenti few seconds

isnin lalu, ketika dalam perjalanan balik
dari jb ke rawang, di highway utara selatan
dekat simpang ke sepang, ketika tu hujan sangat lebat
sehingga agak kabur pandangan 

hubby mula perlahankan kelajuan
beberapa kilometer di hadapan
aku nampak sebuah kereta BMW warna biru

sedang rancak berborak ngan hubby
aku nampak satu percikan air yg besar
di hadapan di lane paling kiri, 
tibe2 aku nampak kete BMW tadi di sebalik percikan air tu.. 
dlm keadaan senget dan aku nampak kete tu menghentam , 
besi penghadang tepi jalan... terkejut aku..

aku pegang paha hubby
'abg abg abg... slow slow!!.... ada kete terbabas...'
masa tu aku nampak serpihan kete BMW tu bersepah di jalan
mungkin kesan hentaman kat besi tu
kete tu kemudian senget dan seolah2 melantun ke tgh jalan
dan berpusing2 3 kali di tgh jalan
ketika itu kami hanya beberapa meter dari kete tu
dan semakin menghampiri..
mmg kami tergamam dan freeze kat situ
pucat lesi muke
 
aku masa tu mmg fikir, kete tu akan hentam kami
kalau tak pun kete kami yg langgar kete tu
tapi mujur kete tu akhirnya stop betul2  di lane tgh,
di lane memotong dalam keadaan melintang
dan aku nampak pemandunya yg seolah2 tergamam
dan mujur hubby tak panik sempat ambil lane paling kiri
dan bawak slow

mengucap panjang aku, seram sejuk
tak henti aku ucap syukur, sebab masih panjang nyawaku
dan mujur tiada kenderaan lain disitu
maklumlah hari isnin...kalaulah jalan tgh busy time tu...
mesti kuar front page suratkhabar 

mujur jugak itu kete mahal, kete yg kukuh, yg berat
kalaulah itu kete kecil dan ringan, 
aku rasa mmg akan jadi satu tragedi
dan paling penting, pemandu tu aku ,rasa tak panik
syukur....

kalau ingat, masih rasa seram sejuk

pengajaran aku dapat
time hujan, bawak la slow2 dan pakai tali pinggang
kalau bukan kita, orang lain mungkin puncanya....
renung-renungkan....

10 comments:

Bapak said...

alhamdulillah semuanya selamat...

hai, intan jarang pakai tali pinggang keledar ker? hehehe...

intan izani said...

bapak,
tak lah
mmg rajin pakai
dah terbiasa
cume terfikir kalau tak pkai
dan eksiden
lagi teruk kesannya

thezaila said...

intan.. zaila pernah berada dalam kejadian ini.. tp i was in the BMW situation.. tp idak le teman bawak BMW.. mmg ada langgar percikan air.. but at the same time itu kawasan angin lintang..

ya allah.. kereta terhoyong hayang masa tu.. in fact.. i knew mmg kereta we all masa tu akan langgar divider and i was like counting time for our car hentam divider tu..

tp masa almost nk hit the divider, ada kereta lain dari belakang menampan kerata kami dari melanggar divider.. alhamdulillah.. no serious injury pada penumppang.. tp kete teruk gak ar..

nasib masa tu bawa kete perlahan, if laju.. mmg la.. x tau nk cakap apa..

Hidier said...

salam..satu soalan,
tak berhenti tolong ke?

intan izani said...

zaila,
mujur la kete hang tak smpt hentam divider
tapi kete yg aku tgk tu
mmg dh siap menyenget
cume kejadian tu jadi tak ape2 sebab takde kenderaan lain kat situ

intan izani said...

hidier,
takde ape2 yg perlu ditolong rasenye
plus, hujan lebat mmg tak mungkin kami boleh tolong
if ape2 yg teruk berlaku sekalipun

Irtiyah said...

salam

syukur awak dan suami selamat. Klik your nuff heee

Irtiyah said...

la.. ingatkan body shop tu nuffnang.. sori

intan izani said...

irtiyah,
bodyshop tu mmg nuff
cume tak leh klik je

fashah84 said...

syukur ko x ape2 intan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...