Wednesday, May 19, 2010

bila isteri tak pandai masak....

sebenarnya takde istilah tak pandai atau pandai
dalam bab memasak ni
yang penting rajin dengan tak je
kan?

kalau org dah kawen pastu tak pandai masak
tandanya die pemalas nak masak
sebab memasak ni antara skill yg senang dipelajari
contohnye, nak masak kari ke ape ke
bunyi macam susah
tapi kalau buat kejap je dah pandai
hubby ku yg lelaki tu pun sekali ajar je dah pandai

kekdg sian kat suami yg dpt isteri pemalas
tapi kalau mmg suami jenis suke makan kat luar takpe la kan.
kot suami suke makan kat umah, tp isteri asyik ajak makan luar.. 

so pada isteri-isteri jangan malas masak
air tangan isteri tu pengikat hati suami...
ilmu masak ni bukan susah nak dapat
ramai org pandai masak keliling kita
mak kita, mertua, kakak....
tanya je then cuba sampai berjaya
ingat dulu-dulu masa kecik
ingatkan buat kek tu susah
zaman sekarnag buat kek kejap je dah jadi
sedap lak tu...

tp macam aku
aku jenis suke tgk org masak
then pandai2 ingat resepi tu
pastu try n error sampai berjaya
tp kalau bab buat kek, mmg kene amik resepi yg tepat...

aku suke memasak dari kecik lagi
suke tolong ibu kat dapur
masa sekolah suke masuk pertandingan memasak..
memasak ni fun... tp kalau masak banyak2 mmg boleh pengsan..

tapi ada hari-harinya dalam seminggu tu kene bagi dapur tak berasap
makan kat luar nak kene ubah selera...
kalau tak diri sendiri jemu ;p

13 comments:

merahjamboo said...

setuju!

pandai masak ke tak tu lain kira..
yg penting effort atau sekurangnya cuba;)

xoxo
pja

sasha* said...

i sekarang mmg suka sgt tgk afc tu.duk blaja masak simple2 je.yg penting dh kawen nanti kene tau apa si kazaa tu suka dan tak hehe

~..natakafisha..~ said...

yang penting cuba..
x sedap pown x pe kan..
hehhehe

MaS PuTRi said...

"kalau org dah kawen pastu tak pandai masak
tandanya die pemalas nak masak
"

sorry to say.. tak baik judge orang macam tu tau..jangan kerana u terlatih pandai masak since younger u easy2 nak kata orang mcm tu..

let's say kan.. masak memang mudah tapi tak semua orang berjaya. it such kita tengok org buat kari kan.. tumis bawang segala. tumis cili boh. tumis bancuhan serbuk kari.. tak semua orang tumis sampai betul-betul masak karinya.. kadang2 kari tu memang nampak mcm jadi tapi lepas beberapa jam sakit perut. it;s maybe cili boh tak ditumis dengan betul.

u know masak memang mudah seperti yang u kata, tetapi nak menghasilkan masakan yang menjadi, sedap, dan disukai ramai tidaklah semudah itu.

just my 2 cents

hentakbelipat said...

kat rumah ayah yang masak..mak jadi pemotong sayo dan bawang je..hehehe ayah mmg suke masak

ultraman_88 said...

kena cri yg pndai msk ler..hehe

Adyshariz said...

saya pon x pandai masak, sib baik en. hubby x cerewet.. rezeki msg2 lah kan, bukan malas nk masak kkadang tu..tp letih.. keje + anak + rumah ... emm...emm en.suami lagi..hadoii..

Anne M. said...

saya suka masak..
tapi dah seminggu dapur tak berasap./..
penat,nalik keje
cari katil je

fashah84 said...

salam..

kalo pandai masak satu kelebihan..kalo x tau bleh cuba...yg penting kena rajin usaha..lgpun kalo dah jadi isteri tu..memasak ni bleh jd pengikat kasih suami isteri..walau suami jauh pi mana pun,dia pasti akan ingat kat kita kerna masakan kita tu..

masputri..
kalo masakan selalu x menjadi means org tu mmg x selalu buat...so,RAJIN2 kan diri utk mencuba..maybe itu yg intan cuba nak sampaikan..lawan rajin ape??pemalas ler..hahaha

Roronoa Zoro said...

MaS PuTRi :

maaf ek? saya rasa MaS PuTRi dah salah paham.. mungkin maksud blogger nie lain.. dari apa yg saya paham, perempuan nie kalo dah kawen, automatik akan pandai masak sebb dia akan masak untuk suami tercinta dia... hanya waktu dia xlarat masak atau xberdaya je yang dia xmasak..

mungkin gaya percakapan blogger nie agak kasar bagi MaS PuTRi, tapi itu adalah dari sudut yg saya paham...

setiap org ada cara nk memahami perkataan org.. saya sendiri pon selalu misunderstanding.. hehe

cheer up!~ =)

Miss D said...

setuju! tp, sy ad ciri2 mls masak sbb xminat. huhu.

*nasib baik tak kawen lagi. haha.

cik senah said...

hehe.. mas putri memang dah silap paham maksud tuan punya blog nie..

tapi, tak pa lah.. "lain padang, lain belalang.. lain org.. lain pandangan.. "

ermm.. pengalaman cik senah sendiri.. sejak berhijrah ke petaling jaya - ATAS DASAR KERJA ( okt. 2008 )..until now.. baru arr cik senah bersilat sakan kat dapoq.. dulu ( di kedah - umah parents cik senah) - cik senah buat tatau ja kalau mak dok bersilat sorang2 kat dapoq.. bkn tamau tolong.. tapi.. tak minat..
( cik senah minat mengemas & membasuh aje.. ) heheh.. itu cerita dulu arr..

but, sejak2 dah jd anak perantau nie.. cik senah dah tukaq "kemalasan" menjadi "kerajinan" ke dapoq.. paling koman.. ujung minggu (sabtu & ahad.. cik senah akan masak sendiri.. )- hari keja tak dan arr.. coz cik senah pi dan balik keja naik bas dan LRT.. tak larat nak bersilat kat dapoq.. terdampaq di bilik aje.. letih..!

kesimpulan : cik senah setuju ngan pendapat tuan empunya blog.. masak nie.. kena RAJIN jer.. kalau malas.. tak dapat nak menolong arrr.. huhu..

p/s : cik senah umoq nak dekat 30 dah.. masih bujang ( but i'm engaged already ).. baru 2 tahun memasak sendiri.. (serius tak tipu! dulu pandai melantak masakan mak saja! ) - makna kata.. kalau nak masak tue.. kena ada seribu daya beb.. yg penting... R.A.J.I.N. !!!!!! ( hehe )

intan izani said...

mas putri,
saya tidak menghukum sape2 dalam hal ni
itu cuma pandangan peribadi saya
seperti yg mereka2 cakap

ape yg saya maksudkan disini ialah
mmg takde istilah tak pandai masak
sebab memasak mmg senang
contohnye macam awak cakap kari
kalau kita selalu buat
kompem jadi
tapi kalau jarang2 buat mmglah tak jadi
so itu saya rasalah
sbb suami sy, sy ajar sekali je, kali kedua terus pandai buat kari
;p

no offense k

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...