Tuesday, June 1, 2010

tak suke menghampakan

aku lahir sebagai anak ketiga
tapi kematian abg sekaligus menjadikan aku
membesar sebagai anak kedua

sejak dari kecil
aku dibesarkan dgn family yg saling menyayangi
family mana yg tak saling sayang kan?
tapi ayah mmg garang... sgt garang masa kami kecik dulu
garang yg bertempat.. walupun masa kecik selalu kene pukul
tapi kami tetap respect ayah... sbb ayah mmg terbaik...
ibu pula sebaliknya.. penyayang. sgt2 penyayang dan lembut hati

secara batinnye, aku ikut perangai ibu
aku tidak suka menghampakan org...
dan kelemahan aku... aku terlalu mudah kesiankan org
dan kdg2 sikap ni macam menyeksa diri...

aku, walau penat cmne pun
bile org minta tolong ape2
rasanya tak sampai hati nak menolak..
melainkan org tu mmg jahat atau selalu sakitkan hati aku...

especially kalau yg minta tolong tu
ibu dan ayah...
aku sanggup susah payah demi mereka...
mmg dari kecik ayah selalu cakap
'minta tolong ngan angah je senang, tak menolak, kalau org lain asyik taknak'
org lain tu refer pada siblings aku...
akak ngan adik mmg tak selembut hati ku
mungkin ikut perangai ayah
tapi tak bermakna mereka tak baik...
aku tetap sayang diorg dunia akhirat...
cuma, diorg kalau bab minta tolong tu lambat la nak buat...
sbb tu ape2 pun ibu ngan ayah lebih suka minta kat aku
seperti aku kat atas, aku mmg takkan hampakan diorg
pertolongan tu aku refer dari segi tenaga  bukan sudut lain

setelah aku observe, aku rasa rata2 anak kedua mmg macam aku
rajin, hati lembut, dan mudah kesiankan org
tapi tak bermakna aku ni perfect
penegasan nya, hanya berkisar situasi seperti ni...
ramai org sering salah faham bila aku menulis
jadi aku kene buat penegasan... ;)

aku warisi sikap ibu yg tak suka hampakan org..
lagi satu, kalau ada ape2 hadiah atau produk promosi hubby atau aku dpt
aku mesti nak bagi kat family2 yg lain
exactly macam ibu... ibu pun kalau dpt ape2, semuanya nak pass kat anak2
contohnye, baru2 ni aku dpt produk kiwi promosi secara percuma 2 botol
aku pun amik satu bagi ayah, dan kami dpt kotak serabguna dari The Zon, tu pun
aku bagi ayah ngan akak satu dan macam2 lagi
pendek kata kalau dpt pensel percuma lebih dari 2 pun aku nak bg diorg
kdg2 hubby pening tgk perangai aku...
mmg sebijik macam perangai ibu aku..
aku rela takde, asalkan tgk org yg aku sayang bahagia...
something like that....

aku sekadar bercerita... tiada langsung niat utk memuji atau menghina sesiapa...
aku mmg tak suke menghampakn tapi tak bererti aku mudah dibuli... 
aku sayang family aku dunia akhirat... ;)

11 comments:

kak lailin said...

anak yg baik
anak yg disayangi
semoga terus berbakti

sI tEDI said...

aku seorang yg keras kepala. he he he he

berbeza dgn kamu!

Mohd Hafizd said...

nice dapat tahu details tentang diri sendirik kan...

gud2..

Liza said...

somehow sis, we have the same character....

fashah84 said...

sejak aku knal ko mmg ape je sifat2 yg ade dalm citer ko tadi mmg semuanya BENAR!!ko le satu2 nye kawan yg selalu x pernah menghampakan kawan2..:-)

intan izani said...

kak lailin,
insyaAllah...

intan izani said...

si tedi,
hehe...
kdg2 sy pun keras kepala
normallah tu.. hehe

intan izani said...

hafizd,
hehe...
saje nak share..
;p

intan izani said...

liza,
sehati sejiwa la kita..
;p

intan izani said...

fazee,
alahai fazee
terharu aku ko ckp cmtu
tq!!

cha said...

sy seorang yg manja dan cengeng.mudah menangis bila dgr pape pasal ayah dan mak.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...