Monday, September 6, 2010

cubaan pertama buat nasi beriani


ni last 2 days punye menu buka
hubby mintak buatkan nasi beriani
aku pun ok kan aje, walaupun tak pernah buat

so, pegi market beli rempah beriani faiza
& bahan-bahan lain
lauk pulak aku buat kurma daging ngan sambal ayam

mule-mule risau jugak
sebab tak pernah buat, plak tu pakai beras biasa
masak nasi beriani seeloknye pakai basmathi
seroi, berderai
tapi turned out great, sedap jugak
cume belum perfect la mcm mamak
puji diri sendiri ni.. ;)
rupenye senang je nak buat kalau pakai rempah siap
just tambah few things macam susu sejat,butter etc
actually, kalau tak pakai rempah pun senang je
tapi byk sikit bahan kene cari..

rasa mcm nak buat lagi
tapi hari-hari buat nasi beriani
montel pulak aku.. hehe

10 comments:

yott said...

sgt mudah yer?
kalau mcm tu, sy nak cuba msk beriani ayam pagi raya nnti..

intan izani said...

yott,
takdelah mudah sgt
tapi mudahla utk org yg dah biasa masak rasenye
yg penting sukatan air tu kene betul
tapi yott cubelah, sure sedap punye
;)

Syukie said...

Sedap nye...x bagi resepi ke??

Mr PenyuBiru said...

nampak sedap. bleh bukak gerai nasi beriani ni.

black_mel said...

wah..mcm sedap jer...ni yg terliur dibulan puasa ni..hehe..nice2...pandai masak..

puterikurekure said...

guna perencah maggi pon senang jugak yang. hehe. yummy!!!

cha said...

heh u mcm tau2 je i ngidam beriani haha.rabu ni nk pg jm beriani house.kepinginnnn :P

fashah84 said...

bleh buat menu utk open house nanti...yummmy!!!

Liza said...

cayalah, terror tu dah boleh buat nasi beriani

Hamizah said...

lg sedap kalau mskkan minyak sapi..tp sejak qbb dah tak halal, tak tau nak pki brand mana daa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...