Wednesday, October 6, 2010

dishwasher: keperluan @ kemalasan?


baru-baru ni aku tgk rancangan rachael ray
isu aritu tentang surat dari seorang anak yg simpati
tgk mak die terlalu inginkan mesin basuh pinggan
atau orang kampung aku cakap; dishwasher

surat tu bertulis sepanjang hidup
agaknya dah beratus ribu pnggan mangkuk
mak die da basuh.
mak dia mmg mengimpikan sebuah dishwasher
tapi bapak die tak bagi sbb rasa bukan satu keperluan

*pic: google*

kat sana dishwasher ni macam jadi satu keperluan
ramai omputeh ada mesin ni
in fact, ada rumah yg lebih dari satu dishwasher
rase-rasenye kat malaysia
jarang sgt kot org ada mesin ni
tak tahulah kenapa
mungkin rakyat malaysia rajin kot masuk dapur
basuh pinggan, lap pinggan, susun pinggan

tak pernah pulak aku nampak
dan aku tak nampak sgt keperluan benda ni
setakat ni aku ok je basuh pinggan
walaupun kekdang lencun baju kalau basuh banyak sgt
cukuplah rasenye dah ada mesin basuh baju
rasenye kalau sume pakai mesin, 
tak best jugak la kan... 

ke korang sume ada dishwasher?

14 comments:

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

kalau basuh guna tangan...lagi nampak ayu kot....hehhehe

thezaila said...

saya mahu dish dryer.. cepat sikit pinggan kering.. pastu bleh terus susun..

yott said...

kalau pendapat sy la kan..
satu keperluan kot..hehe

cEro said...

abang aku ade dishwasher...
kate dia, kalo nk sental pinggan berminyak mmg susah...
omputeh byk pakai sbb diorg makan kurg berminyak..
tp, tak salah kalo nak ada, kan??

intan izani said...

yanie,
betul2
tapi kalau dah byk sgt
hilang ayu dah
haha

intan izani said...

zaila,
mahu gak!!

intan izani said...

yott,
mungkin la kan
mudah sikit kalau ada majlis
;p

intan izani said...

cero,
mmg tak salah
org byk duit
mmg patut beli
tapi kalau ada maid
tak payah beli
kang senang lenang maid tu
hehehe

AngahSayang2314 said...

intan angah kat umah tak ada almaklum la bill api nanti banyak oooo baik basuh sendiri tul tak??

oooo i follow uuu

jom singgah angah pun blog kita tukar2 link

irahehe said...

hahaha...kalau ade mesin basuh pinggn nie kt umah irah,makin berlemak lah anak2 dara macam kitorang nie.hahaha.

nanti jadik makin malas.semua mesin buat.haha..

akubiomed said...

Bagi saya machine dishwasher bukan baru diluar negara ketika saya diluar negara alat ini memang disediakan dirumah yang saya sewa. Kebersihan lebih terjamin bukan bermaksud malas dan sebagainya sebagai contoh kita boleh buat kerja lain semasa machine dish washer berfungsi,

Liza said...

kalau ada duit lebih liza pun nak satu gak :)

wachak said...

Kalu dok dekat apartment x cukup
ruang untuk letak menda ni. Kalau
dok rumah teres lain ler cerita nya.

black_mel said...

patut kena ada 1..baru senang basuh pinggan...kat restoran fastfood diorg ada guna..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...