Tuesday, December 28, 2010

Review: Compact Camera Samsung PL101


hari sabtu me dgn hubs keluar nak cari kamera. sbbnya i mmg dah takde kamera, kamera compact canon dah lama rosak, all this time mmg snap gune nokia e72 je. so kamera mcmana pun perlu sbb senang nak amik gambar especially kalau jalan-jalan, bole amik gambar banyak-banyak. eiii, panjangnye intro.

kami survey-survey dekat few shops and akhirnya beli dekat fotokem. tanya-tanya dekat salesman tu die suggest samsung pl101. mmg pada mulenye brand samsung langsung tak terlintas kat kepala sbb jenama tu tak berapa familiar dgn kamera kan. tapi rupenye kami yg tak tahu, mmg banyak kamera brand samsung rupenye. just kurang di advertise dekat tv kot. but then, after long explaination dan comparing dgn few brands, akhirnya kami terpikat dengan samsung pl101 ni. kamera ni ada dua view, yg mana kat depan pun ada lcd, so kalau nak amik gambar berdua takde org nak tolong, tak payah risau2 sbb kita bole tgk front lcd tu. 

harga asal rm799, tapi dapat rm700 dengan 3 years warranty, lama kan? lagi, leather casing, dan memory card 8gb dan 2gb free. boleh amik sampai 2000++ gambar. dan hubs mintak stand free lagi , dan org tu bg kan aje. kalau beli dgn hubs die pandai tawar dan mintak-mintak barang free, i sukeee. ;)

after dah beli, i survey kat internet pasal kamera ni. banyak review yg positif dan tak kurang yg negatif ada jugak. mmg tak semua kamera ni perfect, nama pun manusia buat kan. tapi so far so good. i puas hati, lagipun i bukannye photographer nak amik gambar tiap hari , just untuk peribadi dan boleh letak dlm blog. haha. so kalau korang nak cari kamera, bole consider model ni, but then, mmg banyak sgt model yg best-best jugak. so pilihan di tangan anda. i pernah pakai kamera mcm2 jugak, canon dan nikon, sebab tu nak cube samsung pulak and i'm happy with my choice sbb kamera i cute,ringan warna pink lagi ;)

before beli kamera ni, i ckp dgn hubs, 

me: apa kata kita beli dslr? (ceh, berangan photographer kau.)
hubs: besar mcm tu, sape nak bawak.
me:ayg la. 
hubs:ayg nak gantung kat leher mcm org lain tu?
me: yela, styleeeeee tu...
hubs: yela style, kang abg jugak yg kene bawak. beg tangan pun kdg2 abg bawak.
me: hehehe. betul jugak kan. 
hubs: kamera compact je dah ok, kalau dslr nanti buat kita banyak alasan taknak bawak kamera tu. beli yg kecik letak dlm handbag, senang. 
me: ok bosssss ;p

lagipun dslr tu mahal kan, rm2000++ paling murah pun. dan kene pandai jugak kan, kalau tak gambar tak jadi, so beli compact sudah, puas hati tgk gambar sendiri. walaupun skill amik gmbar mmg takde. haha.

kalau nak bace specs pasal samsung pl101 ni boleh klik sini>> link

here some of the pics i snapped. semuanya i tak edit langsung ok. ;)


 pas beli kamera, hubs sibuk pulak nak beli jam. masuk butik Titus, terus 
berkenan jam tangan tu. punyelah suke jam tangan tu. pas tu i tanya, 
abg skrg ni sayang jam ke sayang ayg? hubs jawab ape tau, buat masa ni
sayang jam lebih sikit. cittt. jam tangan tu ada 5 years warranty tau. best kan?
kamera i pun just 3 years.




 sarapan i pagi tadi, nasi goreng. 

 pokok bunga kesayangan. hehe

getah rambut i yg cute.

ok, itu je personal review dari i. thanx sudi bace. ;)

6 comments:

nora said...

hadiah kan tuk i
(tetiba jek =p)

kak lailin said...

cantik gambar, akak pakai kamera canon ixus je, dah 2 tahun suami akak beli, tapi masih ok lagi.

wachak said...

cantik gambar dari kamera ni. kalau yg tak biasa guna dslr elok guna kamera compact ni. senang ckit x payah nk setting :)

yott said...

sy ada dslr tp x brapa suka guna sbb besar...lbh suka camera yg kecil sng boley smpn dlm handbag...;)

jedi said...

Skill ambil gambar lagi penting kan..

tp aku suke DSLR....huhuhu

Fxysche Nas said...

dulu mengidam nk beli model ne..
sebab ade lcd kt depan kn..
pas bc entry akak..lebih brsmgt nk kumpol duit utk beli pasni..hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...