Friday, December 31, 2010

saya budak baru belajar


arini hubs i cuti. mmg i tak expect hubs akan cuti tapi cuti pulak die, so mmg i happy ada peneman kat umah. so malam ni i tido lewat sbb i tgh gila ngan something skrg ni. gila amik gambar. bukan sebab i beli kamera baru, tapi i dari dulu, mmg suke sangat tgk gambar orang cantik-cantik dan selalu fikir, bila i bole amik gambar cantik mcm tu? i selalu fikir dgn dslr saje boleh dapat gambar cantik. secara logiknya ya, tapi sebenarnya, gambar yg cantiik bukan sebab kamera tapi sebab photographer nye kan. tapi of course, kalau kau photoG yg mmg super skill pastu pakai plak kamera sampai puluh-puluh ribu lengkap semua, tentulah gambar kau paling hebat. mcm saiful nang. senior i tu. satu hostel dulu. tapi senior yg super senior, i tak kenal die pun personally, die lagilah tak kenal i kan. ;p

so, i sejak akhir-akhir ni study dari satu website ke satu website tentang cara setting kamera, nak dpt gambar yg baik dan sebagainye. i ada jumpe satu blog ni ttg passion die dlm bidang photography ni. gambar ni bagi i biase2 je, tapi macam ada seni. i suke bace blog die tgk gambar2 die amik. nice. 

dulu, i kalau amik gambar confirm takde setting sendiri. terus set kat automatik pastu main tekan je. flash nyala menyala sampai kdg-kdg berpinar mata sbb flash. selalu jeles tgk gambar org lain cun je tak pelik terang lain mcm bile direct kene flash depan mata. so now, baru i tahu, rupenye kalau amik indoor mmg patut off flash tu. kalau tak mmg gambar tak cantik, dan bole amik gmbar depan cermin tanpa risau silau melampau. so skrg i pakai setting flash off. tapi kalau malam, kamera i ni tak cukup canggih untuk off flash, kompem tak cantik dan byk noise. ha, tgk, i dah pandai gune term mcm photographer. so, malam mmg kene gune flash nak taknak walaupun gambar tak cun sgt. tunggu i beli dslr nanti, i bole amik gambar dgn angle, flash dan semuanya lebih tepat dan cun. berangan. ;p

banyak ilmu pasal amik gambar ni ada kat internet. just tekan-tekan je confirm maklumat keluar. dont worry, kalau kita just ada kamera apa-apapun die tetap ajar cara nak amik gambar dgn cantik. contoh nak amik gambar dekat, gune macro mode yg direpresent oleh simbol bunga itu, lalu bole amik gambar jarak dekat tanpa rasa bersalah, insyaAllah sharp. setting size, setting iso sume ada di hujung jari anda. just tekan je pastu bole belajar cmne nak hasilkan gambar yg cun untuk masuk fb kan.. its fun as well ;p


percubaan. 

thats it for now. ;p


6 comments:

iqbalhakimi said...

iqbal pun minat gak..cuma xde camera lagi..pakai phone je..hehehe

xpe..slow2 belajar.. =)

Liza said...

as for me, i blog, my better half tukang ambik gambo

intan izani said...

iqbal,
betul2
slow2 belajar

intan izani said...

liza,
hehe, hubs sy malas nak amik gambar
kite je yg rajin ;p

woot-woot said...

wuish..nanti da pro boley la amek gambar saye kawen kak yer..hehe


jom join ni !

best of the best contest !

nora said...

x de camera gak huhuhuhu

bila nk beli nih aiiii....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...