Friday, December 10, 2010

tips untuk jadi isteri yang disayangi suami


walaupun perkahwinan i masih mentah, anak pun takde lagi, belajar pun tak abis lagi, tapi i nak berkongsi sekadar apa yang i dah lalui. i yakin, sume suami sayangkan isteri. wlaubagaimanapun, ada jugak suami yang buta dan tak sayangkan isteri walaupun isteri dah buat segalanya. itu mungkin ujian Allah. so, i sekadar berkongsi untuk pengantin-pengantin baru eh.

1. layan suami u macam die lah raja di rumah. segala kemahuan suami, u turutkan. suami nak minuman panas, u terus bancuh. suami nak makan nugget, u terus goreng. pagi-pagi sebelum keje, sediakan baju yang dah gosok, kalau perlu lah kan, dan sediakan sarapan, unless suami u jenis tak sarapan. kalau u kerja, at least sediakn air panas untuk minum before keje. malam-malam time suami u rehat tgk tv, u tanya la, u nak minum apa-apa? boleh i ambilkan. mesti suami u suke.

2. sediakan makan minum yang secukupnya. kalau isteri yang bekerja, hujung minggu at least luangkan waktu memasak untuk suami. air tangan isteri pengikat kasih sayang suami. kalau u dapat masak dengan suami, itu bonus. kenangan berada di dapur dengan suami adalah antara saat yang best. tapi biasalah kalau suami masak, akhirnya u yang susah payah kene kemas dapur sebab sure suami tak kemas dapur tu. takpe la kan, at least suami u sudi masak untuk u walaupun sekadar telur goreng. ;)

3. bila u atau suami kat tempat kerja, atau u di rumah sekalipun, seringkali la menghubungi suami u. kalau suami u yang jenis super dupper busy, at least sms tunjukkan yang u sering teringat kat suami. contoh macam aritu hujan dengan sangat lebat, then after suami u dah pegi keje, u sms tanya die; u camne, dah sampai ofis ke? then petang sikit u tanya la, busy ke u arini? i jap lagi ada meeting. lebih kurang mcm tu. so suami u tahu yang u mmg sure ingat kat die walaupun u sibuk.

4.ambil berat tentang rutin seharian di tempt kerja. camne u keje arini? bos u ok ke? camne u punye junior yng baru masuk tu? u handled meeting tadi ok? walaupun bile suami cerita banyak la term-term yang kita tak faham, kita dengar je dan respon , dan tunjuk minat dan akhirnya insyaAllah kita minat. bila kita selalu tanya, suami akan rasa kita ni tempat die berkongsi segala masalah, so bile die ada masalah kat tempat keje, husband akan automatik fikir, balik rumah nak mengadu kat isteri. ha, kan best tu?

5. sesekali pujila suami u. i tengok u ni, hensem pulak, dulu biase je. hehe. tu puji ke hina.. haha. atau, u ni baik hati betul, susah jumpe orang mcm u dalam dunia ni. u ni bijak betullah, bangga i jadi bini u. tentu suami u suka sangat dengar isteri puji. so, puji selalu tau. tentu banyak perkara pada suami u yang u nak puji walaupun die sekadar kerja bawah dari u.

6. sebagai isteri, rajinlah bersolat dan berzikir, tentu suami sayang tengok isteri rajin beribadah. kalau solat jemaah, pas solat, cium tangan suami, minta maaf salah silap yang kita buat tanpa kita sedar.

7. kalau bergaduh, jangan lama-lama. kalau suami u membebel, dengar kan je walaupun tak tertahan nak melawan. jangan la sampai terlepas atau termengungkit perkara-perkara lampau yang suami tak suke. kalau terbuat mcam tu sekalipun, cepat-cepat minta maaf dan janji tak buat lagi.

8. paling penting jangan malukan suami. depan kawan-kawan suami, u kene behave tau. jangan buat suami malu. contohnya, tibe-tibe nak merajuk masa tu, pastu buat pasal tarik muke 10sen. so nanti bile kawan-kawan puji u, mesti suami u bangga. biasanya kawan-kawan perempuan la yg puji kan. kawan lelaki mmg tak sesuai la puji isteri org lain ;)

i rasa itu aje kot. ha, cukup tak? kalau u all ada tambahan, sila la leave komen ok? selamat menjadi isteri yang disayangi suami. sekadar perkongsian oleh seorang isteri yang sayang sangat kat suami.awwww.

ok, nanti i bagi tips lain yang i boleh kongsi ok. feeling pakar motivasi ni,nyampah! ;D

12 comments:

MaS PuTRi said...

kak intan, asyik isteri je nak jadi isteri yang disayangi. suami tak buat benda yang sama pon =S

CARA NAK KAHWIN LELAKI KAYA-RAYA

intan izani said...

mas,
hehe, sama je, suami ke isteri ke
sama je caranya
sbb sis ni isteri, so petua bagi sbg seorang isteri la..;)

kak lailin said...

layanan dlm bilik pun perlu intan
kalau tak suami larikss

kak lailin said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mak Su said...

byk tips ni :)

thanks

Miss D said...

thank you. thank you. i like! i love this! saya nak jadi seorang isteri yang suami sayang sampai mati. err...ayat belit2. i nak suami nanti sayang i tanpa henti. tak berubah. :)

Miss D said...
This comment has been removed by the author.
Miss D said...
This comment has been removed by the author.
FIFIEY LYCHEE MARATION said...

wahh. even i'm not married yet and being a wife to anybody yet, tp hrus ambil tips2 ini sebagai pengajaran jugak betul tak??

salam ziarah sis:)

Irtiyah said...

Salam

Betul la tips2 ni.. semoga i pun boleh terus membaiki diri. Ahaks! ;)

Ashizu said...

Thanks for the tips...very helpful tips2 u ni especially utk yg nak2 kawin ni

Anonymous said...

cuba ubah.thx sis ilmu yg bguna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...