Tuesday, August 31, 2010

Korean Drama: The Woman Who Still Want To Marry (2010)

*pic: dramacrazy.net*

aku tgh layan citer ni skrg
belum abis layan siri ketika cinta bertasbih
aku dah beralih arah
sebab KCB penuh dgn kesedihan dan kesakitan
itu nanti2 aku sambung

citer ni baru je tayang kat korea kot
tahun 2010 punye
menurut fahaman aku, citer ni sekuel pada drama yg lain
tapi aku tak pernah tgk
so, aku layan je yg ni

aku download je
baru tgk 2 episod
best jugak, eazy breezy je
takdelah tekanan bile tgk
yg penting heroin ngan hero cun
jalan citer pun sweet2 kelakar
;)

Sinopsis: This drama depicts lives of three women who are closing one chapter of their life and entering the next. Lee Shin Young (Park Jin Hee), Jung Da Jung (Uhm Ji Won) and Kim Boo Ki (Wang Bit Na) are three women in their 30s whose romantic relationships have faltered due to their career ambitions, but find themselves given a chance to make a fresh start.

Monday, August 30, 2010

shopping @ jalan tar, terserempak tiz zaqyah


hari ahad aritu
around kul 12 malam, me ngan hubby
cadang nak g tgk2 sampin kat jalan tar
kot ada yg berkenan kat hati hubby

kitorang gerak dalam kul 12 tgh malam
so expect mmg tak ramai org la kan
sbb dah lewat malam

sekali bile kat sana, jalan kemain jem
tempat parking pun full
mak aihh... rupenye org kl ni shopping tgh malam eh
tak sangke la pulak kan
sebab first time kat kl ni kitorg nak shopping malam
g uptown pun tak pernah lewat mcm ni

bile start je masuk kawasan jual2 kat jalan tar tu
mmg rasa sesak, panas, rimas
org nye bukan main ramai, dgn macam2 peel lak tu
bak kata hubby,byk sgt karbon dioksida kat situ
yg ada bawak baby yg masih merah pun ada
pelik betul aku
tak kesian kat baby die ke?
sejuk kene embun malam2...

yg seksi sekasa jgn kata la kan
nama je bulan pose
tapi yg pempuannya
pakai seluar pendek dah sama pendek ngan spender
nyampah aku tau
kan dah kurang pahala pose aku...

dalam berjalan2 tu, terserempak pulak si tiz zaqyah
die berjalan ngan sorg mamat kalau aku tak silap
kawan die kot
tapi tak tau la kot die jalan2 ramai2 kot aku tak perasan


hubby leh tarik tgk aku
'ayg, nur kasih.. nur kasih'
bleh pulak hubby sebut nur kasih 
lawak pun ada, mana taknya, spjg bulan puasa, 
masa sahur aku dok layan nur kasih kat tv3
hehehe, tapi dah abis tayang pun..

tiz ni real life pun mmg sebiji cam dalam tv
comel, rambut panjang, putih sgt
plak tu time tu die pakai baju kurung hitam
makin terserlah putihnya... 

tu je nak citer....
jarang2 update
tak tau nak update ape
;)

Wednesday, August 18, 2010

ketika cinta bertasbih (spesial ramadan)

*pic: syok.org*

tentu ramai yg minat pada filem kcb ni
sebuah filem yg bagi aku mmg terbaek
penghayatan islam yg begitu syahdu dan menusuk jiwa
kisah cinta anna dan azam yg bole menitiskan airmata
dan keagungan cinta mereka kepada Allah

skrg ni ni negara seberang, filem kcb kini dijadikan drama bersiri
sefaham aku, ada 50 episod kesemuanya
kat indon masih ditayangkandan 
kat intenet, dah samapi episod 21

aku baru tgk 1 episod
sbb sayang nak tgk dulu, boleh gitu? hehe
kesinambungan kisah anna dan azam sbg suamisteri
seperti filem, drama ni pun byk pengajaran

aku gerenti best

Tuesday, August 17, 2010

menu ramadhan day 6


 menu semalam, aku masak sup daging
pastu beli few kat bazar

ayam dara golek, terbaekk... sedap sgt... beli half

kuih muih yg macam da wajib tiap kali buka
tapi baru harini rasa nak snap gambar, sbb normally malas nak susun
dalam pinggan.. ;)

Monday, August 16, 2010

5 ramadhan~


menu buka puasa semalam
nasi goreng seafood
sebab ada sotong ngan ikan dalam peti
so nak try buat nasi goreng ni
turned out sedap sgt
seriously.. heheh

resepi asal disini

Sunday, August 15, 2010

(video) kagum nye aku...



what an amazing talent
tak kelip mata ku tgk... 
;)

menu buka puasa semalam

 sotong sweet sour

 ikan masak kicap

bubur jagung 

harini tak tahu ape lagi menu
baru nak masak ni
;p

Saturday, August 14, 2010

salleh gregor samsa


budak punk yg dah terpesong
biarkan die dgn dunia dia
tak perlu nasihat, tak perlu menuding jari
tak perlu buat group untuk tunjuk marah
itu hanya membuat die bangga dgn tindakan dia
satu hari die pasti sedar
ITUPUN KALAU SEMPAT

blog beliau>> bintangkertas

mari istighfar....

menu ramadhan yang dah aku masak

harini dah hari ke 4 ramadhan
hari pertama ramadhan aku beli makanan kat bazar je
kat area rumah aku, ada dua bazar
bazar besar dgn bazar kecik
tapi aku suke bazar kecik, sbb org tak ramai
makanan pun nampak lebih menarik

hari first kami buke nasi lemak ayam rempah
ingat nak beli lauk je tapi sbb ramai sgt org
pakat beli apa2 yg takde org jela

hari 2,3 aku masak pulak
just beli kuih-kuih sikit

 roti jon, hubby yg masak, yummy (resipi)

 telur rebus berlado, tinggal sebiji sbb snap gambar pas mkn

 kari ikan, aku tak usik pun, hubby yg makan

daging goreng berkentang, feveret aku nih ;)

alfatihah utk blogger zaza


dah beberapa hari tak online
bile buka blog
tgk berita ni kat blog zack

terkejut bukan kepalang
mmg tak kenal zaza ni in real life
tapi tiap bulan, mesti dia ada dlm
list top commentor blog aku

die rajin sgt ke blog aku
tiap kali singgah, mesti di say hi
menurut zack, die kemalangan jlnraya..
kalau bace blog zaza
seolah-olah dia tahu dia dah nak pergi
dia siap minta maaf pada semua...


 zaza, moga kamu tenang di sana...
~ALFATIHAH~

(link) artikel metro

Tuesday, August 10, 2010

salam ramadhan semua



selamat mulakan aktiviti bersahur dan berbuka selama sebulan
terawih dan bykkan mengaji

jgn buat dosa
jgn mengumpat
jgn marah suami
jgn cakap bukan-bukan
jgn tgk bukan-bukan
jgn buat-buat gastrik

;p

Sunday, August 8, 2010

sekadar berkongsi

 haritu, ada bual-bual ngan kak yong aku tentang benda ni
so cari-cari benda ni
jumpe kat forum iluvislam.com
kebenaran artikel ni tak tau la kan...
tapi aku rasa byk yg betul...
sekadar ingin berkongsi
aku yakin ramai yg dah tahu...
1. Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam. tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Nak ikut kafir ke nak ikut nabi kita? Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sbb hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. so kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

2. Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi kita selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi dit tangan mereka.

3. Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.

4. Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans.

5. Para kafir ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat, contohnya coke dan maggi. Coke tu sangatlah beracun, pastu sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi). Dan para Melayu kita juga yang ketagih minum.

6. Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.
Secara kesimpulannya para kafir agen dajal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.

Firman Allah:
Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.
(Al-Baqarah, 168)

Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu, iaitu yang halal lagi baik dan bertakwalah kepada Allah yang kepadaNya sahaja kamu beriman.
(Al-Maidah, 88)

Oleh itu, makanlah (wahai orang-orang yang beriman) dari apa yang telah dikurniakan Allah kepada kamu dari benda-benda yang halal lagi baik dan bersyukurlah akan nikmat Allah, jika benar kamu hanya menyembahNya semata-mata.
(an-Nahlu, 114)

Saturday, August 7, 2010

budak-budak skrg mengeja

budak-budak sekrg
kalau mengeja kat facebook tak pun blog ke

mcm ni la aku tgk;

je = jew

ke= kew

nye= nyew

kite= kitew

pendek kata sume nak tambah w kat belakang
kdg2 pening gak aku tgk
pernah ada satu show kat tv tu
ada pembaca bg sms
soalan die tanya artis tu
selalu lepak kedai mamak kew?

pastu artis tu pun kata tak tahu pulak mamak kew katne
adik ipar aku pun salah seorg dari yg gune short form camni
hehehehe, jgn mare ye suria...
tapi takpelah, sukati diorg la nak tulis cmne pun kan...

tp utk information kan, jew (jewish) tu sama la maksudnye org yahudi
so better ubahla ye adik2...

selamat hari lahir, ayah.



 (7th august)
We always love you even though sometimes 
 its hard to show our love for you 
you're the best dad on earth 
may you feel complete with us

semoga panjang umur ayah..

Friday, August 6, 2010

menu wajib di kelantan- coconut shake!


setiap kali balik kelate
menu wajib adalah coconut shake
sbb kat sana mmg femes ngan minuman ni
nape bende ni tak femes kat tmpat lain eh?

baru ni, kami singgah kedai mok su kat pasir mas
rasanye org pasir mas familiar ngan kedai makan ni
coconut shake kat situ menurut hubby
antara yg terbaek
 aku amik gelas kecik je, hubby amik gelas besarr
yummy!


durian oh durian


balik kelantan baru-baru ni
kebetulan tgh musim durian
sana sini durian

sampai-sampai je umah mertua
MIL ckp, durian, rambutan, manggis semua dah ada kat dapur
tanpa segan silu, me  ngan hubby laju je makan durian-durian tu

pastu, MIL pun ada wat pulut santan
leh makan ngan durian
first time aku makan benda alah pulut santan ni
dulu MIL da pernah buat
tapi aku tak reti makan, langsung tak sentuh
sbb bile tgk rasa mcm lain macam
biasa, kalu belah aku, buat kuah durian je
atau ada org panggil pengat durian
yummy!

*pic: salampantaitimur.com*
tapi, sbb hubby paksa try
aku pun try, rupenye sedap jugak
patutlah ramai gak yg suke,hehe
hubby pun ejek, tulah, sebelum ni taknak konon
hehehe, konon-konon nak kata makanan johor terbaek
tapi tiap kali cube makanan kelate
sume aku selera, cmno tuh.. ;p
(tapi budu mmg taklah, okk)

dah habis satu, satu lagi durian kami makan
siang malam tak tentu masa
pendek kata, masa balik baru ni
tiap-tiap hari pulun durian
byk pulak tu
heaven tul... maklumlah hantu durian ;p
makin galak bile pakcik hubby ada dusun durian
dah makan kat umah die, bawak pulak balik umah.. 
muahaha

rambutan pun aku byk kejekan 
tapi hubby selalu jeling kalau aku terlebih makan
sbb risau bini die ni batuk
yela, aku sorg je kejekan rambutan menimbun
mana tak batuk, hehe...

Thursday, August 5, 2010

layan prison break

baru-baru ni bile boring
aku bukak dvd prison break 
dah kali ke bape aku tgk pun tak tau lah

citer ni kalau da start layan
mmg seronok
esp season 1, mmg terbaik
rasenye, setakat ni takde citer yg sehebat citer ni
waahh, kemain dahsyat pujian
tapi seriously, mmg citer prison break ni best gile kan...
tapi season 3 ngan 4 tu dah jadi citer penyiasatan biasalah
yg best masa nak escape tu, time tu kita sama berdebar

sorilah, blog dah bersawang sikit
susah nak update blog
internet cam ape
bile dah slow, malas terus nak menuggu loading bagai
tu yg terus tak update2
ish ish ish

Wednesday, August 4, 2010

movie review- the sorcerer's apprentice


lama dah tak share review film
last two week, masa citer
the sorcerer's apprentice ni kuar
me & hubby g tgk kat wayang
mmg sejak kuar trailer film ni
hubby cakap nak tgk

overall, citer ni mmg perfect
kisah magic-magic ni
memang la tak sama style ngan harry potter
tapi boleh kata flawless, best!

november ni kuar harry potter akhir part 1
yeay!

Sunday, August 1, 2010

kfc toasted pocketful


baru-baru ni g rasa kfc pocketful
mule-mule plan nak cube burger mcD gcb tu
tapi takde lak mcD kat tesco rawang
layan jela
bolehla tahan, tapi aku tak minat pun..
;)

*sori lama tak update, sibuk sikit
ni pun dok kat kelate,  balik kg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...