Friday, January 28, 2011

selamat dari penipu ;)


saje nak kongsi benda ni. tak tau ramai dah tau atau tak.

ni pasal blogwalking yg tipu tu lah. kecoh jugak kat merata-rata blog tentang ni. dan i pun antara mangsa jugak. ceh. macam magsa jenayah ape lak. yela, setiap org yg tinggal jejak kat shoutmix seboleh2 kita nak singgah balik blog die. orang berbudi kita berbahasa. dalam sehari ada la jugak 20 orang singgah blog dan tinggal jejak, tapi kdg2 sikit je. yang ramainye bace tak tinggal jejak pun. takpe, as long u sudi bace, i hepi.

tapi yang mushkilnya, ada lah beberapa blog yang tak henti-henti singgah blog i walaupun i tak online. dalam hati, baiknye die ni. i tak singgah blog die pun, die dtg blog i. bangga ada org nak dtg tak henti. then, i terbace blog someone lalu membawa i ke blog pendekar berkuda. dari situ i tahu penipuan tu. ye, blogwalk tipu. yang mana sebenarnye die tak jejak langsung blog i.

then, dari blog tu i belajar cara nak lock shoutmix. so i buat dan lega sangat. puas hati bile takde org boleh tipu dan dapat trafik sesuka hati. pas je i dah lock, i singgah balik blog-blog yang selalu tinggal jejak tu, tapi langsung dah tak dtg blog i even sekali. sbbnye, die dah tak boleh tinggal jejak kat shoutmix i secara tipu. kalu dulu, sehari 4-5 kali uuuuu. so u takkan dpt trafik tipu dah dari blog i. g blog lain.

i takde lah marah sgt. tapi tak elok lah buat cara tipu camni. so, untuk korang yang belum tahu, sila lah cepat-cepat lock shoutmix u all tu, dan yg pakai cbox tukar ke shoutmix.

sila ke sini>> pendekarberkuda

i tak tahu la diorg ni wat keje giler ni lagi ke tak. dan i takde pun mention sape2 yg buat, sebab i mmg tak sure pun. walaupun i dapat tahu la 2-3 nama yg konon-konon dtg blog i tapi hampeh sebenarnye. bukan big deal pun, tipu shoutmix je, tapi tetap duit nuff die tentu lebih laju lagi bile trafik tinggi secara menipu. so, fikir2kan.

itu aje di hari jumaat ini. ;p


9 comments:

imaza93 said...

cara nak lock shoutmix tu macam mana ?

intan izani said...

imaza, pegi je setting shoutmix tu, tekan dkjt upgrade tu, pastu ada website lock.

pegi blog link atas tu untuk lebih faham. ;p

sue. said...

dear sis...
thank you for always visit my blog...and its become my honor to linked ur as my blog list.

thank you again na..hee

<3,
sue

intan izani said...

sue,
thanx to u too.. ;p

°`° NiSa °`° said...

intan, tenkiu for sharing. mmg xtahu pon bnda ni sbnrnya.

♥ p a A n i ♥ said...

new info for me! thanks ya! :D

intan izani said...

nisa,
welcome. bagus la dah tahu kan. ;p

intan izani said...

paani,
most welcome!

qaseh elyanas said...

bw tipu ek.. ha yg nie x tipu..vee komen terus kat entry ..ok kan :) nk tmbah kwn2

nice blog ^_^ jom sggh blog vee & tggalkan jejak/ folo vee ^_^ i folo u back

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...