Tuesday, March 1, 2011

resepi daging masak pedas


menu weekend aritu. i try and error je buat. lagipun senang je. actually ada one time tu tapau lauk kat kedai. so i mintak hubs tapau daging pedas dan tom yam. so, bila kat umah makan, sedap rasa daging tu. so, rasa nak cube buat. easy, tho.


Resepi: Daging masak pedas
  1.   Gaul daging dengan kunyit dan garam, goreng. kalau i pas dah masuk dging, penuhkan kuali dengan air, tunggu sampai air kering dan tinggal minyak je, gerenti daging empuk.
  2.  bile tengok daging dah empuk, masukkan hirisan bawang, serai 1 batang yang dihiris, bawang putih yang dicincang halus, cabaii besar dan cili api. 
  3. masukkan sesusu lada blend/cili boh.
  4. masukkan sos cili dua sudu besar, sos tomato 1sudu besar,1sudu kecil gula dan secubit serbuk perasa.
  5. masukkan daun limau purut.
  6. kacau dan siap. 
selamat mencuba ;)

7 comments:

Tina Othman said...

wahhhhhh sidapnya..nak sikit hehehe

shima said...

daging kalau kena daging ok tak liat mmg sdp kan.hehe

intan..ari tu n pg tadi dh try wat telo separuh msk tu..1st memula tak jd psl tutup kan periuk tu hehe..jd telo rebus plak..

sicKo^ said...

memang nampak sedap.. meleleh lak air liur nih.. padahal baru lepas lunch jer

intan izani said...

tina,
meh amik kat umah..hehe

intan izani said...

shima, haah, jgn tutup sebenarnye, kalau tutup die jadi keras sikit cume yg kuning je lembik sikit... hehe

intan izani said...

sicko,
hehe, tq2.. cube lah.. ;)

Cik Wanie Ghani said...

alamak,
nasib baik x bole mkn daging,
kalau tidak mau juga try ini resepi,
tapi bole tukar ngn mende lain kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...