Friday, March 18, 2011

Resepi Roti Sardin Bakar



dlm entry haritu, ada yg minta resepi. so, i nak share disini.

Inti Sardin:
  1. tumis bawang putih, merah yang dah ditumbuk dengan sedikit minyak.
  2. masukkan cili blend lebih kurang 1 sudu.
  3. masukkan sardin yang dah dibuang tulang dan dihancurkan
  4. kuah sardin tin masukkan sikit sahaja dlm lebih kurg 2 sudu
  5. masukkan perahan limau, gula sesudu kecil, garam. 
  6. masak sampai garing
  7. angkat dan tapis untuk buang minyak
Roti:
  1. uli tepung sampai jadi roti. ok tipu, pakai roti gardenia jelah, tak pyah susah2. ;)
  2.  masukkan inti sardin tadi, dlm roti, tangkupkan, terpulang nak gulung atau buat tiga segi
  3. pastu celup dalam telur.
  4. masak atas pan dengan marjerin. 
  5. siap!

Sedap dan mudah. actually, inti tu kalau taknak tumis pun takpe, tak payah masak, just hancurkan pastu perah limau,letak garam sikit, dah cukup sedap, tapi kalau buat macam kat atas, lagi la sedappp!!! 
resepi adalah dari bonda kesayangan saya nun di johor~

11 comments:

Cik Wanie Ghani said...

tq for sharing,
haruslah mencuba nanti:)

Mi$z JiEhA tErRitOrY said...

alamak...cedapnyer..

shima said...

adeh, msk sini jumpa resipi bes..dh lama x mkn roti sardin nih..x nah rasanya wat bakar..sllu terus mkn dgn roti tu terus..

saleha said...

intan..dl sy pernah wt..bkr ngn pembakar roti yg kapit tu...mmg sedap sgt....tp skrg kt umah ade pembakar roti yg xkapit tu...huhuhu....lps bkr baru kapit la nmpknyer...:D

intan izani said...

cik wanie,
sama2..hehe

intan izani said...

jieha, mmg sedap, ko try tau..hehe

intan izani said...

shima, kalau bakar mcm lagi best sbb lagi banyak kolesterol ;)

intan izani said...

saleha,
haah rumah sy pun toaster yg bukan lipat tu, tapi kan, kalau bakar atas pan mcm ni dgn maejrin dengan dlm toaster tu lain sikit rasenye, tp both sedap.

dee said...

nk tryla sok..hehe

saleha said...

smlm sy dh buatkan utk tetamu....siap inti sardin...gulung2 ngn roti...pastu celup telur...bakar dlm oven...hehe....boleh thn...cpt pun cpt..simple.

penaberkala said...

join la first ever blogger masterchef :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...