Saturday, April 2, 2011

kisah peminta sedekah di KB Mall


actually, bukan peminta sedekah, tapi i tak tahu nak gelarkan ape budak ni. tibe-tibe masa i tgh jalan dgn hubs, this girl about darjah 1 atau 2 mcm tu, approached i dgn sgt pantas dan menghulur 1 benda yg at first i ingatkan ape2 fliers ke kan. rupenye sticker ayat alquran tu. yg biasa org sedekah tapi die minta kita duit. 
  • me: takpe dek eh, akak taknak
  • girl: sedekah se riyal!! oghe nak beli nasi!! (slang kelate)
  • me: takpe..takpe, nah!
  • girl: (marah)sedekah se riyal!! oghe nak beli nasi!! (slang kelate)
  • me: akak takde duit pecah dik, nah. 
  • girl:(marah)sedekah se riyal!! oghe nak beli nasi!! (slang kelate)
  • me: takpe, takpe, takpe..... 
  • girl: huh!!! (blah)
bile budak tu blah, ada 2-3 org lagi geng die yg lebih kurang sebaya, pun macam bengang semua. masing-masing muke temper. itu ke cara nak minta sedekah. amboi, kita pulak jadi mangsa marah. i tahu benda ni semua sindiket, malas kdg2 nak derma, macam menggalakkan sindiket mcm ni. kalau org buta ke, org cacat atau org tua, sometimes i mmg kesian walaupun i tahu ada org yg anta, tapi i derma. tapi kalau bab budak-budak ni minta sedekah mcm ni, main paksa-paksa pulak. kebetulan malam sebelum tu, i tgk kat tv, pasal kes tipu minta derma kat tv, yg bile org agama nak tangkap, baik2 tempang, laju lari. 

dunia... dunia... 

5 comments:

Hafriz Mohamad said...

owh.. biase dh ni kt klate..
die akn ade kt area stesen bas biasenye..

emm.. klau ikut gaya, diorg foreigner.. mgkin bangla kot..huhu

intan izani said...

hafriz,
yup, mcm foreigner, line tu dah mmg diorg hafal utk setiap org rasenye. so unlucky kids. sian.

Irtiyah said...

serba salah kadang2 ...

hOney a.k.a NHS said...

my mum pn penah kena kt kb mall 2...
dak 2 ttbe je dtg kt my mum, pst ble my mum bg, trus dia lari kt kwn2 dia...br la sedar rupenye ramai...

Cik Wanie Ghani said...

wanie pun penah lalui benda yg sama,
kat luar bank,
kita nak cpt,
dia dok paksa2 suruh derma,
wanie nie mmg kurang percaya skit,
sebab x bg,
last2 dia kluarkan perkataan ini,
"kedekut"...

hurm....
mcm2 lah skg nie kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...