Friday, April 8, 2011

of my skincare


baru-baru ni i bukak youtube tentang skincare and all, and dari situ i saje tgk rutin penjagaan kulit yg betul, for my age. serius i agak terkejut, tgk camne rupenye org lain jaga kulit, banyak giler produk yg dorang pakai every single day! dulu masa i study degree, i mmg tak pandai jaga kulit, i mean just basic je. cuci dan krim. itupun safi hijau. now that i'm much older... rasenye i perlu concern more on my skin.

kulit i ni jenis kering, jarang ada jerawat tapi got spots, freckles everywhere. tapi once satu jerawat keluar, confirm tinggal scar. so, setelah i cari solution, baru i tahu, i tak boleh simpan kuku panjang walaupun sikit, sebab nanti muke naik jerawat sebiji. i kene check kuku like everyday to make sure tak panjang dan tak kotor. so, acne free. hehehe.tak percaya pasni boleh try, make sure kuku sentiasa pendek ok?

bercakap pasal produk, i nak share experience i dgn pelbagai jenis produk di muke bumi ini. my very first cleanser adalah clean and clear. masa tu i form four kot. then, second ayah i belikan cleanser simple dari farmasi, start tu i suke sgt produk simple sebab mmg best. tapi ntah cmne, i boleh tukar ke safi masa i kat matriks. safi mentimun tu, i suke sebab lembut dan selesa. i pernah jugak pakai produk-produk melayu macam natasha, shadira, rihanna. kesemua tu bagi effect yg teruk dekat kulit i. tak sesuai kot. orang lin kalau pakai kulit makin cantik tapi i jadi pelik. i yg kulit kering boleh jadi kulit licin berkilat. mmg scary kalau i ingat. sejak i dah tahu kulit i mmg tak sesuai dgn semua produk melayu tu, i tobat nak gune dah. 

ape2pun skrang i just campur-campur gune produk tapi semuanya bagi effect positive kat kulit i. tapi takde la maknenye kulit i cantik berseri ke ape. terbaru i beli serum bio essence, and it works good on my skin so far. 



i mmg nak cari serum then i masuk watson belek-belek then i jumpe produk ni. produk ni asian punye dan kandungannye pun macam natural dan best. pernah dpt award utk best product something like that. so i try. after using mmg kulit lembut sampai hubs cakap, habislah, pasni abg nak picit jerawat sape lagi. hubs mmg giler sikit, suke sgt cari jerawat kat muke i, padahal i tgk takde pun, tapi kang die picit sampai menahan sakit i...ntahapapa kan laki i ni..hehe.

korang ada suggestion produk ape yg best, cleanser ke cream ke, serum ke?

itu je i nak share. thanx for reading!

8 comments:

munirAh jOhAri said...

mOon pakai Olay Total Effect...sgt sesuai dgn kulit mOon...dh try tukar laen pas2 kembali kepada Olay Total Effect....

intan izani said...

moon,
kite pun pakai jugak sbg night cream..heheh, best kan...

munirAh jOhAri said...

hmmm betOi..best...mOon pakai tOuch of fOundatiOn..

syazallove said...

sya pakai produk NDZ je..jerawat n bekas2 jerawat pun ilang..

intan izani said...

moon,
skrg ni kite pun pakai yg foundation, tapi kite lebih suke normal, tak rasa sgt kalau apply kat kulit

intan izani said...

sya,
NDZ tu produk ape eh? kalau dah jumpe yg sesuai, better stick je kan...

isma said...

i pun jenis yang tak suka pakai macm2 product.just facewash je.but at this age,i shud start with the complete skin care.kena start ni.kang kedut2 xlaku teman :D

intan izani said...

isma,
haah, dulu i pun just cuci dgn apply krim kalau nak kuar, now baru start toner, serum etc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...