Wednesday, April 6, 2011

sarapan di kelantan


kalau balik kelantan, pagi-pagi diorg punye sarapan dah heavy, pagi-pagi dah jual nasi. nasi lauk kari, nasi kerabu, nasi putih etc. normally, kebanyakan gerai ada periuk-periuk besar yg ada lauk kari ayam, kari ikan, dan jelatah. walaupun kawen dgn org kelate, tekak ni masih tak boleh terima nasi kalau awal pagi sangat. lain kan kalau dah lapar sgt terpaksa.

lagi satu, sikit punye susah nak cari nasi lemak. kalau jual nasi kerabu, nasi putih, nasi lemak mesti takde. biasenye on the way nak balik kl dari kelantan, i dgn hubs akan stop mana-mana gerai nak breakfast. tapi semua kedai akan jual nasi. hubs pun cakap mmg susah nak jumpe nasi lemak, ada tapi tak banyak. orang kelantan dah biasa makan nasi berlauk pagi2. tapi kalau dok kat umah, mil akan beli kuih je, tghari baru makan nasi.

haritu masa otw balik kl, singgah kat kedai nak breakfast. i cakap nak nasi lemak takpun roti canai ke ape selain nasi. tapi mmg takde, sepanjang jalan dari pasir mas ke gua musang, hanya jual nasi putih tu. so stop jugakla. seb baik ada kuih, so i makan kuih cek mek molek sebiji. ala yg macam kuih keria tu. i mmg suke kuih manis2 ni, sebab tu i manis...haha. gurau. makan manis-manis tak elok, tapi nak wat cmne, i suke. its in my blood, mak i pun suke manis, boleh gitu... hehe.


hubs yang keseronokan makan sarapan.hehe.

6 comments:

mama iris said...

ha'ah...diorg jarang ada nasik lemak....kalo ada pon..honestly not as good as kite punya...tp nurul sgt suke nasik air diorg ....yummmyy!!

saya_arief said...

kami suke makan nasik berlauk..
:D

intan izani said...

mamairis,
rasenye kite tak pernah lagi makan nasi lemak kat kelate

intan izani said...

arief,
kami suke jugak, tapi pagi2 je tak boleh..hehe

saleha said...

sian intan....hihihi....kami ore klate sejati...mmg suke mkn nasi waktu pg...:D

intan izani said...

saleha,
hehe..ok je... tak mati pun... hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...