Tuesday, May 24, 2011

Review nur kasih the movie


i tengok NKTM last saturday. mule-mule torn between nak tgk priest ke NKTM ni, end up, NKTM la, sbb rasa nak tgk la, sbb i suke drama nye.
"nur takkan sesat... sebab abg akan cari nur sampai jumpa"

dan mmg pilihan i tepat sgt, i rasa citer ni best sangat. honestly, i bukannye fan of malay movies. kalau tgk wayang film melayu pun sbb teman hubs. dan normally end up i akan boring giler sbb tak pernah nye best. even film cun yg org cakap best tu, i rasa mcm ntah apa apa je. mmg tak minat, sbb mugkin i tak minat maya karin. tapi hantu kak limah tu lain sikit, sbb kelakar melampau. haha. tapi NKTM ni i rasa sesangat best, mungkin sebab i suker sgt drama nye, or somehow i rasa i bole relate dgn life i.

kenapa i rasa best sesangat
-banyak part yg sedih, ye kalau korang belum tgk, dan korang dgr review ada org cakap, bawak la tisu, percayalah org tu tak tipu, sebab i menangis like the whole time. scene after scene, like seriously. kejap kejap sedih kejap sedih. mule-mule hubs asyik la mengusik i, tapi bile i asyik nangis je , die terus dah tak usik..hehe.

"Semakin derita menghimpit kita, semakin dekat Allah menghampiri kita"
 
-part paling sedih ada banyak la, tapi hubs sedih part cincin je, so i guess part tu paling sedih kot. tapi selepas2 tu pun sedih gile kot. mmg sedih dan menyentuh hati i!

- cerita ni menggambarkan hidup mereka yg betul2kan mengikut islam, sbb tu i suke. dan kasih syg suami dan isteri yg begitu utuh sementara menanti kehadiran cahayamata dlm hidup.

-kualiti gambar sgt superb, pastu angle shoot, mmg pandai la buat kita rasa syok tgk, i rasa utk malay movie, mmg cukup hebat la. even lagu2 dlm filem ni pun mmg terbaik.

-semua pelakon sgt pandai berlakon, like seriously. even mia sara yg normally mcm baca je skrip, tapi dlm film ni, pandai da sikit die, mungkin sbb pengarahnye. both the kids are so adorable. pelakon2 tambahan pun bukan calang2 ok, semuanye pelakon ternama, even satu scene jadi ustaz pun gune beto khusyairi okayy.

so, dlm 10 bintang i bagi 9. sbb honestly i sgt suke movie ni. sampaikan after tgk movie, kat tv main the making of NKTM pun i boleh layan 2 kali. hubs siap cakap, ' eh, dah tgk wayang kan, nape nak tgk ni lagi?' 'saje, sbb suke sgt la.'


kalau kita hayati film ni, banyak pengajaran boleh dpt kot. tapi tak semua org sependapat kan, ada jugak org yg rasa film ni biase-biase aje, but if u asked me, i definitely say, its a must-watch film in 2011.

so, if u're a fan of nur kasih punye drama, please2 watch this movie. ;)

so, next film melayu yg i rasa best adalah karak, kita tgk nanti ok...

3 comments:

Cik Wanie Ghani said...

yeah maybe bg u cerita nie best,
mcm yg wnaie katakan dlm blog wanie,
lain org lain citarasanya,
sbb tue wanie hanya tulis apa yg wanie rasa,

:)

inai said...

sy pun dah tengok, best juga sebab lengkap sampai akhir dan happy ending, cume hujung tak faham kenapa nur jadi macam tak ingat.

intan izani said...

inai,
amnesia/nyanyuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...