Tuesday, August 9, 2011

kuih bengkang ubi kayu kegemaran saya


i selalu berangan nak makan kuih ni, tp kat umah i memang tak cukup alatan nak buat kuih ni. kebeetulan balik puasa kat jb aritu, jiran sebelah rumah bg ubi kayu, banyak. terus i request dekat bonda nak kuih bengkang ubi kayu. ibu i tanpa berfikir terus kata, boleh. yay!

walaupun kuih ni kuih kegemaran, tapi mmg takkan beli kat kedai. sebab confirm tak best sgt. kat umah kalau buat sendiri, lembut, manis dan berlemak. yum yum..

kalau kat kedai mmg takkan segelap ni, sbb ibu letak gula merah dgn banyak... *drool*

 tekstur yg sangat lembut, mmg tak bole jual sbb tak bole potong sbb lembut sgt, berlemak, manis... 
hehe..


ini pula gambar-gambar sebelum kuih jadi, proses memasak kuih bengkang ubi kayu, or some people call bingka, tp hubs sebut lain, i tak ingat apetah

ubi kayu dan penyagat


suami mithali tolong isteri sagat ubi kayu wpun halfway aje

 putih bersih-dah siap sagat

ready to bake, bakar atas dapur ~40min. ubi kayu tu, campur gula merah, gula putih sikit dan santan. mudah sgt. dan terlalu sedap. hubs bila makan cakap, 'sedap!!' ewah.. 

ye, inilah kuih tradisional kegemaran saya.. ;)

13 comments:

Pocket said...

pergh!!
mcm besh!!
sila taruk detail Standard Operation Procedure, supaya buleh pocket wat gak..

so kater 'sedap!' tu pun memang termasuk dlm Operation Procedure la yer :D

cinonex coreyan said...

ade lagi tak..bagi cinonex sikit..:p

.:AiN iKeUchi:. said...

nyum2 sedap..kat sini mak ain pun pandai wat..kalau wat sendiri mmg lg sedp.sebb lg berlemak..hehe

intan izani said...

pocket,
takde detail procedure, just campur2 ikut instinct sendiri heee.. tapi pas siap mesti sebut sedap, baru real.. LOL

intan izani said...

cinonex,
baru habis la... ngeh.

intan izani said...

ain,
mestilah mak mak pandai buat kan, ni kuih tradisional, zaman2 dulu.. sedap giler kan..hehe

Anonymous said...

x pernah rasa kuih ni, nk wat malas. ngeh ngeh.

wachak said...

kuih peberet wa gak ni. tapi x suka yg terlalu lembik sampai x bleh nk potong. Kalau bikin lepat sedap gak.

intan izani said...

anon,
sedap, rugi tak rasa..hehe

intan izani said...

wachak,
kalau keras kureng sedap, biar lebih santan, lembut2, heaven.. ;)

@}--niEra-- said...

tgk pun sedap mata...

intan izani said...

niera,
mmg sedap pun.. hehe

MakNgah said...

kuih fav sy juga. xjemu makan. sama gak lepat ubi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...