Monday, August 1, 2011

perkara wajib ramadhan-kurma


perkara wajib bila ramadhan menjelang-kurma. serius tak sempurna bulan puasa kalau takde kan? walaupun tak berapa minat, tp time buka seboleh2 mulekan dgn kurma wpun hanya setengan biji. 


semalam pergi tesco nak cari kurma. saje cari last min, sebab tahun2 sblum hubs dpt byk dari kenalan, tp tahun ni yilek pulak. mgkin blum lagi. tu yg ptg sblm puasa tu mencacau cari. i suke kurma yusuf taiyoob tu yg rm10 tu sbb lembut, tapi smlm takde pulak, either kami yg tak jumpe or mmg dah out of stock. crowd pulak ramai2 dok beli yg timbang, tp i tgk mcm keras, end up beli kurma ni, wpun rupenye mcm keras sikit. harga slightly higher dr yg yuta punye, mahal rm2-4 je.

tapi ramai ckp sedap, my sis, even hubs smlm ckp best, i rasa keras sikit, i suke yg lembut, takpe, janji ada kurma, ikut sunnah nabi. even u tak suke mkn kurma sekalipun, bukala dulu dgn kurma. senang2 je dpt pahala, moga lebih barakah. 

suke sgt bulan puasa, sbb org islam semua serentak tak makan, dan serentak makan masa maghrib. selalu fikir mcm tu sejak kecik.  suke. ;)


3 comments:

roti_tisu said...

sunsweet?xthu lak ade kurma sunsweet..slalu beli kurma yusuf taiyoob je hehehe

ahlan ya ramadhan

wachak said...

tiap2 tahun mesti beli kurma mariami gread A yg timbang punya. x lembut x keras. yg sedang2 saja ... ha33

Cik Wanie Ghani said...

kalau wanie,
wanie suka yg yussuff taiyob,
sedap + lembut:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...