Monday, September 12, 2011

Makan ikan bakar di Tg. Lumpur, Kuantan


Hari sabtu, hantar SIL balik ump utk semester baru. selesai SIL ambik kunci letak barang bagai, kami singgah tg. lumpur nak merasa makan ikan bakar kat situ. first time nak merasa, selalu dgr cerita tempat tg.lumpur mmg famous dgn ikan bakar. so, try lah.

kedai kat situ banyak jugak, ada dlm 4-5 kot, kedai semua besar-besar. pandai-pandai lah korang pilih. ni i makan kedai kedua, lupe nama. hehe.

 sesi memilih ikan.


 my SIL and i. 

 suasana mmg best sbb dekat laut atau tanjung kot. cool and windy.

 the other half

 drinks

 sotong celup tepung- rm10.50

 tom yam

 kailan ikan masin, our favourite


siakap bakar-rm45

i wonder kenapa mahal sgt ikan ni. pelik gak. mungkin ikan besar tp takkan sampai rm45. actually ni ikan paling kecil kami amik. boleh pilih nak bakar atau masak ape-ape. sebelum masak i tanya, pedas tak? then, owner tu cakap, ye, pedas. tapi once dah makan, i rasa tak pedas dan manis sgt. ye, manis. i tak reti makan ikan bakar rasa manis sgt ni. muak.

tapi not bad la, hubs cakap sedap, cume harga i rasa macam agak mahal. i rasa seekor tu patut mcm rm30 je kot or less. sbb i mmg biasa beli ikan siakap mentah dan masak sendiri. tapi its ok lah, at least dah merasa makan sini. cukuplah merasa sekali makan sini. 

mungkin i tersalah pilih kedai, atau semua kedai mmg rasa dan harga lebih kurang tak tahulah kan. actually makanan not bad, but compare to harga in total rm73 yg kami kena, i rasa mcm agak tak berbaloi. sejujurnya, i lebih suka ikan bakar biasa yg i makan kat tempat2 lain, pedas dan garing, dan yg penting, tak manis. anyway, ikan bakar tu kami makan half, half lagi tapau bagi adik i sbb nak singgah rumah adik i pulak di paloh hinai.

tapi boleh try kalau korang nak. at least try, kalau puas hati dan happy, boleh dtg lagi dan lagi. ;)

tekan like kalau suka entry ini!

6 comments:

MakNgah said...

ape ke mahalnya sotong celup tu.. uih cekak darah ye..

cinonex coreyan said...

biasa kalau area tanjung lumpur..kedai ana ikan bakar petai belah hujung sekali n kedai pak mail betul2 dekat simpng nak masuk ke area belah pantai..:)

intan izani said...

makngah,
kan. cekik darah bebenau.

intan izani said...

cinonex,
oh mule2 nak makan situ, tapi tgk ramai org sgt, try sebelah dia.

Cik Wanie Ghani said...

alamak,
mahalnya,
mmg cekik darahlah yunk,
tambah plak musim perayaan nie kan,
hurm

intan izani said...

wanie,
kan? giler ape mahal sgt. tp sabar jela. T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...