Thursday, November 17, 2011

Resepi ikan pais bonda saya


Resepi ikan pais dari bonda saya, i rasa ianya juga dari arwah opah saya. one of my favourite dishes. seriously sedap. sejak dari kecik, ibu selalu buat, now saya pulak buat kat hubs.  ini kali kedua buatkan utk hubs.

 1. blend cili api, bawang merah, serai

 kelapa parut

 2. campurkan bahan blend tadi dgn kelapa parut
3. hiris daun kunyit halus-halus, campurkan sekali
4.masukkan garam, serbuk perasa (optional)

5. sumbat dalam ikan cencaru yang dah dibelah tepi dan dilumur garam, serbuk kunyit

6. untuk elak bahan sumbat keluar ketika goreng, ikat ikan tu, saya ikan dgn benang aje. ikan dgn daun serai pun boleh agaknye.

7. goreng dan angkat. kelapa yang bahagian luar agak garing, tapi yg dalam sedap. trylah. serius sedap. nak bakar dlm oven pun boleh.

kalau suke pedas, letak cili api banyak2, mmg meletup, makan dgn nasi panas. perggh.. heaven i tell u. :)

7 comments:

cha said...

i pun suka ni tp selalu family i bakar. pastu letak daun kunyit sekali dalam tu hiris halus

shahdiana said...

akak panggil ikan cencaru sumbat je..tapi akak lebig suka wat cam sambal belacan trus letak..tak minat sangat kelapa...but respi intsn ni buleh try....

Tina Othman said...

bila goreng isi kelapa tu tak keluar ke? nampak sedap, boleh lah try nanti

D Yatie said...

ho yeah! nak cuba nanti! nak cuba nanti!

nanieybarnieylurviey said...

wah.. sumpah kecur air liur.. bleh la try nnti.. tp bile duk rumah sndiri ler :(

Zie Fauzi said...

perrgghhh...sedap ni.. lama tak makan.. mak selalu buat dulu...

saleha said...

wow...sedapnye...blh try neh....tp kena kurangkan pedas skit...sbb skrg sy sedang berpantang pedas..hehehe.....nmpk gmbr pun dh menggiurkan niiiiiiiiiiiii.........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...