Tuesday, May 31, 2011

Movie review: karak


haritu tengok citer karak kat wayang, skrg ni sbb kat mana2 banyak couple seat so usually amik couple seat je, selesa sikit nak duduk. 
 

citer ni genre seram. hantu die mmg seram melampau, tak mcam hantu melayu lain. kalau korang da tengok, part paling seram part mule2 kat toilet tu kot kan?org belakang i siap jerit2, perempuan la katakan. i mmg tak jerit la, tak kuasa. hehe. hantu2 lain dalam filem ni mmg seram dan real. esp hantu nenek tu, maik ai menakutkan sungguh.

jalan cerita mungkin boleh dibaiki, mcm ada je yg kurang bagi i. macam terlalu banyak yg nak diberi dalam satu-satu masa. tapi i suke ending nye, ending mcm tu buat kita terfikir 'oh, no wonder la tadi...' 'oh, patutlah tadi pakcik tu... bla bla bla'  sampai dalam kete, i dgn hubs masih berfikir keseluruhan jalan cerita.
 
pelakon tu semuanya baru so semua nya masih belum mantap berlakon. apa yg i tak suke, kila fairy adalah sgt seksi dlm cerita part mandi tu. sumpah i terganggu. sebab die tu muslim, i tak kisah kalau non muslim. kenapa tergamak berkemban sampai mcm tu. ish ish.

secara overall, citer ni tak rugi tengok. i rated 5.5/10. banyak lagi bole di improve dari segi penceritaan kot. sbb mula-mula dah best, tapi lama-lama mcm boring sikit. amboi, kemain komen mcm pengkritik filem. 

so, selamat berseram seraman.


Monday, May 30, 2011

jalan-jalan hari sabtu


sabtu lepass keluar tgk wayang, filem karak. then, pusing-pusing cari barang skit, cari ink printer hp ku, cari seluar and baju etc. pastu last makan kat putrajaya. dari pagi sampai petang brjalan.

 before tgk wayang.

 @taman warisan, putrajaya. kedai jual sup yg femes sebelum ni dah takde. nasi ayam dara kesayangan ramai dah takde dah. semua dah replace dgn kedai baru except roti jon. roti jon kalau takde mesti ramai kecewa kot. 

 hubs kecewa bile kedai mi sup kesayangan dah tutup, katanya yg baru ni tak se-best dulu. pity.

 i makan nasi ayam that day. not bad.





filem karak next entry i tulis review. btw, malam tadi salma menang. mmg kalau ikut malam tadi, mmg salma je best even i tak suke die. tgk lah sejauh mana salma boleh pegi, tak kemana-mana kot mcm juara2 mentor sebelum ni. hanya black je success.

ok, later peeps.

Sunday, May 29, 2011

my first simplysiti


bought this yesterday, saje nak try. before this i just pakai silkygirl sbb mcm light je kat muke i, sesuai la, but then nak cuba try simplysiti sbb review dari org mcm best je. so why not give a try kan.

simple translucent compact powder

SPF 30

anyone pernah try? best tak?

update: mungkin ramai yg nak tahu my personal review after using few times. so far i rasa best, sbb bedak nye macam light and smooth kat muka. i takdelah rasa beza sgt, tapi hubs asyik cakap, muke u nampak lawa la, jernih je muke pakai simplysiti ni. me was like, for real? hubs puji i adalah 3-4 kali masa i first time pakai. siap hubs cakap, pasni tukar ke simplysiti jela, tak payah pakai bedak lain.

and to those yg bertanya, harga compact powder ni rm52.90. kalau 2 way cake punye 59.90, yg mana u boleh buat sbg based cream sekali. tapi watson ada less 10% skrg ni.. and more discount if u have the watson card.

so boleh cuba if u want. ;p

Thursday, May 26, 2011

Resepi Begedil


i sgt suke makan anything yg berasaskan kentang. kentang masak kicap, sambal ke and so, begedil is one of them. tapi kentang lenyek kfc tu, i kureng, kenapa pun tak tahu. so, hari ni, i nak share resepi buat begedil. 

buat begedil ni mudah aje, tapi remeh sikit. tapi kalau nak makan ramai-ramai takde hal nak buat, sbb kat kedai mahal. sometimes, seketul rm1. normally 50sen.


1. kentang dibuang kulit, dibelah 4 atau 6 direbus. (goreng pun boleh). sampai empuk.bile sejuk, dilenyek sampai betul-betul hancur.
2. masukkan daun sup, bawang goreng dan garam. itu basic, ada tu je pun dah cukup sedap. tapi nak lagi sedap, boleh tambah, daging atau ayam yg dicincang halus. rebus atau goreng dulu daging/ayam tu.
3. masukkan kuning telur dalam kentang tadi, gaul rata dengan semua bahan tadi. bg tak bersepai masa goreng.
4. buat bentuk bulat leper, kecik ke besar ikut selera. padatkan.
5. sebelum goreng, celup dalam putih telur. then goreng, tak payah lama-lama sbb dah masak dah kentang nye.

selamat mencuba!

Tuesday, May 24, 2011

Review nur kasih the movie


i tengok NKTM last saturday. mule-mule torn between nak tgk priest ke NKTM ni, end up, NKTM la, sbb rasa nak tgk la, sbb i suke drama nye.
"nur takkan sesat... sebab abg akan cari nur sampai jumpa"

dan mmg pilihan i tepat sgt, i rasa citer ni best sangat. honestly, i bukannye fan of malay movies. kalau tgk wayang film melayu pun sbb teman hubs. dan normally end up i akan boring giler sbb tak pernah nye best. even film cun yg org cakap best tu, i rasa mcm ntah apa apa je. mmg tak minat, sbb mugkin i tak minat maya karin. tapi hantu kak limah tu lain sikit, sbb kelakar melampau. haha. tapi NKTM ni i rasa sesangat best, mungkin sebab i suker sgt drama nye, or somehow i rasa i bole relate dgn life i.

kenapa i rasa best sesangat
-banyak part yg sedih, ye kalau korang belum tgk, dan korang dgr review ada org cakap, bawak la tisu, percayalah org tu tak tipu, sebab i menangis like the whole time. scene after scene, like seriously. kejap kejap sedih kejap sedih. mule-mule hubs asyik la mengusik i, tapi bile i asyik nangis je , die terus dah tak usik..hehe.

"Semakin derita menghimpit kita, semakin dekat Allah menghampiri kita"
 
-part paling sedih ada banyak la, tapi hubs sedih part cincin je, so i guess part tu paling sedih kot. tapi selepas2 tu pun sedih gile kot. mmg sedih dan menyentuh hati i!

- cerita ni menggambarkan hidup mereka yg betul2kan mengikut islam, sbb tu i suke. dan kasih syg suami dan isteri yg begitu utuh sementara menanti kehadiran cahayamata dlm hidup.

-kualiti gambar sgt superb, pastu angle shoot, mmg pandai la buat kita rasa syok tgk, i rasa utk malay movie, mmg cukup hebat la. even lagu2 dlm filem ni pun mmg terbaik.

-semua pelakon sgt pandai berlakon, like seriously. even mia sara yg normally mcm baca je skrip, tapi dlm film ni, pandai da sikit die, mungkin sbb pengarahnye. both the kids are so adorable. pelakon2 tambahan pun bukan calang2 ok, semuanye pelakon ternama, even satu scene jadi ustaz pun gune beto khusyairi okayy.

so, dlm 10 bintang i bagi 9. sbb honestly i sgt suke movie ni. sampaikan after tgk movie, kat tv main the making of NKTM pun i boleh layan 2 kali. hubs siap cakap, ' eh, dah tgk wayang kan, nape nak tgk ni lagi?' 'saje, sbb suke sgt la.'


kalau kita hayati film ni, banyak pengajaran boleh dpt kot. tapi tak semua org sependapat kan, ada jugak org yg rasa film ni biase-biase aje, but if u asked me, i definitely say, its a must-watch film in 2011.

so, if u're a fan of nur kasih punye drama, please2 watch this movie. ;)

so, next film melayu yg i rasa best adalah karak, kita tgk nanti ok...

Sunday, May 22, 2011

makan-makan @McD


semalam jalan-jalan tgk wayang. tak tahu nak tgk citer ape, berbelah bahagi samada priest/nurkasih, end up tgk nur kasih.nanti i tulis review. after that, makan mcd, sbb nak dpt gelas cocacola punye pasal. jarang jugak rasenye mkn mcd ni. 


 mcchicken & double cheeseburger


 the reason why i want to eat at mcd -this glass!



sesekali mkn mcd cam best plak kan... so korang da dpt kan gelas mcd?? cepat2... 

Wednesday, May 18, 2011

secret- the pierces


skrg kat tv8 tgh main pretty little liars. tengok sekali terus jatuh cinta ngan soundtrack die. best sgt, even ada cam creepy sikit, sesuai la dengan drama tu pasal secret.

 
 best sangat kan? video clip pun not bad.

the lyric: 
Got a secret
Can you keep it?
Swear this one you'll save
Better lock it, in your pocket
Taking this one to the grave
If I show you then I know you
Won't tell what I said
Cause two can keep a secret
If one of the m is dead…

Why do you smile
Like you have told a secret
Now you're telling lies
Cause you're the one to keep it
But no one keeps a secret
No one keeps a secret
Why when we do our darkest deeds
Do we tell?
They burn in our brains
Become a living hell
Cause everyone tells
Everyone tells…

Got a secret
Can you keep it?
Swear this one you'll save
Better lock it, in your pocket
Taking this one to the grave
If I show you then I know you
Won't tell what I said
Cause two can keep a secret
If one of the m is dead…

Look into my eyes
Now you're getting sleepy
Are you hypnotized
By secrets that you're keeping?
I know what you're keeping
I know what you're keeping

Got a secret
Can you keep it?
Swear this one you'll save
Better lock it, in your pocket
Taking this one to the grave
If I show you then I know you
Won't tell what I said
Cause two can keep a secret
If one of the m is dead…

[spoken]
Alison?
Yes, Katherine.
I have something I want to tell you, but
you have to promise to never tell anyone.
I promise
Do you swear on your life?
I swear on my life

[end spoken]

You swore you'd never tell…
You swore you'd never tell…

You swore you'd never tell…
You swore you'd never tell…

Got a secret
Can you keep it?
Swear this one you'll save
Better lock it, in your pocket
Taking this one to the grave
If I show you then I know you
Won't tell what I said
Cause two can keep a secret
If one of the m is dead…
(chorus x 3)

Yes two can keep a secret
If one of us is…. Dead.


Monday, May 16, 2011

menghantar SIL ke kl sentral


semalam kami ke kl sentral. menghantar adik hubs naik train balik kelantan. sebab bosan menunggu, sempat la amik gambar. 






kl sentral ni mmg kemas, bersih dan selesa. guard pun ada merata-rata. mcm ni barulah tak malu kat tourists kan. ;)

Sunday, May 15, 2011

A&W float


ni semua idea hubs la ni, lama giler kot tak minum A&W float ni. tu yg hubs mencetuskan idea nak buat ice cream float ni kat rumah. yummeh!!



sesekali buat rasa heaven nye.. ;)

Saturday, May 14, 2011

dinner @ restoran abdullah chan


setelah kebengongan blog semalam, hari ini i update la. nasib baik entry lepas tak hilang, cume komen-komen korang yg hilang. takpelah lagi wpun sadis je kan. so ini gambar dinner last nite.kami g sebelum maghrib, consider dinner la kan.

 hubs dengan adik nye


 yg hijau itu air kedondong asam boi saya... best!!

 hubs plate- nasi goreng kam heong

 sil punye- nasi masak daging halia. not bad.

mine. penang char kue tiaw.

Thursday, May 12, 2011

@ taman warisan ketika cuaca panas


sambungan dari entry big apple. pas makan big apple pegi taman warisan, saje bawak adik ipar makan situ. die suke makan roti jon situ. cuaca ketika itu adalah amat panas teramat.
 abc adalah best ketika panas. nampak best tak abc ni.. colorful kan..  skrg ni kedai jual air kat sini dah divide into 3.. yg lagi dua jual lauk pauk nasi campur lagi satu jual kuih muih malaysia. sebabnye, sewa bulan naik kepada rm9000. sian depa kan. nak wat cmne.

 sy makan mi goreng yg tak berapa best.. biasenye best.




dah nak ujan dah. seronok nye setelah lama berpanas... ok bye for now!

Wednesday, May 11, 2011

mencuba buat nasi goreng kam heong


hari tu konon nak buat nasi goreng kam heong, sebab time makan kat abdullah chan, best giler kot nasi goreng ni.hehe. so hubs la ni, die kata biar die cube buat, bezanya cume letak daun kari... tapi rasa tak sama sgt pun.. lain sgt, tapi bile letak daun kari dlm nasi goreng, best jugak. nasi goreng kam heong ni mmg letak daun kari pun, kalau korang makan, mmg banyak daun karinye.



sebenanrnye kitorang tak cukup jenis sos dan kicap kot, kalau cukup rasenye dah menjadi dah sebiji rasa mcm kat restoran abdullah chan. hehe. tapi mcm ni pun, dah licin... ;) takpe, kita cube lagi.

big apple donuts


this was last monday at alamanda. saje buang masa, kebetulan hubs amik cuti nak jalan2 and i pun pergi upm kejap. then, terus g big apple, mcm lama je tak makan donut big apple ni.

 our favourite donut.. sbb dalam penuh dengan coklat.. mmg khas utk pencinta coklat. sinfully delicious!


 adik ipar saya dengan donutnye.. ;)

yummeh! tapi sebiji sorang pun dah muak...

later, peeps!

Tuesday, May 10, 2011

makan-makan @secret recipe


this was last sunday. at first, kitorang nak tgk wayang kat the curve, nak tengok citer limitless, tapi takde pun tayang. ntah bile start. sikit je pun movie yg tgh showing skrg. ajak hubs tengok movie paul yg alien tu die taknak, padahal rating tinggi, mesti kelakar kot. end up, tak tengok wayang dan g makan saje kat SR.

 with adik ipar i

 before food sampai, diorg bagi kerepek ubi ni, sedap.

 drinks

 i dengan hubs share makan tom yam kung, portion besar giler

 chicken cordon bleu. so so aje.


 ice lemon tea yg best

dessert, new york cheese cake yg best. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...