Thursday, November 17, 2011

Resepi ikan pais bonda saya


Resepi ikan pais dari bonda saya, i rasa ianya juga dari arwah opah saya. one of my favourite dishes. seriously sedap. sejak dari kecik, ibu selalu buat, now saya pulak buat kat hubs.  ini kali kedua buatkan utk hubs.

 1. blend cili api, bawang merah, serai

 kelapa parut

 2. campurkan bahan blend tadi dgn kelapa parut
3. hiris daun kunyit halus-halus, campurkan sekali
4.masukkan garam, serbuk perasa (optional)

5. sumbat dalam ikan cencaru yang dah dibelah tepi dan dilumur garam, serbuk kunyit

6. untuk elak bahan sumbat keluar ketika goreng, ikat ikan tu, saya ikan dgn benang aje. ikan dgn daun serai pun boleh agaknye.

7. goreng dan angkat. kelapa yang bahagian luar agak garing, tapi yg dalam sedap. trylah. serius sedap. nak bakar dlm oven pun boleh.

kalau suke pedas, letak cili api banyak2, mmg meletup, makan dgn nasi panas. perggh.. heaven i tell u. :)

Wednesday, November 16, 2011

Wordless Wednesday: Western food for breakfast



:)

Friday, November 11, 2011

cuti-cuti malaysia: bukit gambang waterpark


cuti raya haji kali ni, kami satu family ke bukit gambang waterpark. kebetulan tak jauh sgt dari rumah adik i, jauh tak jauh, sejam jugak la. hehe. kalau korang nak pergi, sila lah, sebab best.

my family. every adult ticket rm21.90. warga emas (above 55) tunjuk ic dapat less sikit.


 redeem pizza.

 waterpark ni cashless. so utk beli makanan, sewa tube, sewa cabana semuanya kene topup dekat kaunter topup dengan scan wrist tag ni. kalau dah topup, senang je boleh beli/sewa sesuka hati. u boleh topup banyak2, tapi jgn risau kalau ada balance, boleh redeem balik even balance nya rm1.


 one free pizza and 2 mineral water for every cabana u rent. this is Hawaiian pizza.

cabana (pondok) ni costs us rm45. tapi nak balik akan dpt rm10 balik. in the pic, we're enjoying the pizza tapi my sister tak lalu, katanya langsung tak sedap. i rasa ok je. 

 opah jaga cucu the whole time. sebenarnye opah nak mandi, tapi tertinggal seluar. kihkih. cian opah.

 banyak jugak tempat menarik kat sini, even utk kids pun ada, so safe la kalau takut anak lemas ke ape. tempat kids tu, kita nak pergi pun best gak. selain tu, ada slides yg tinggi sgt utk sorang2 (scary!),abg ipar i sorang je berani,  ada tempat slides yg ramai2, yang berdua etc. yg ramai2 tu ayah i paksa kami naik, hehe. pergh, ingatkan fun je, rupenya scary gak. i ni mmg takut sikit, ape2 bayang mati je, mcm naik roller coaster pulak feelingnye. tapi adik i suke pulak, siap nak naik lagi, tapi i dgn hubs naik sekali cukup le. seram. hehehehe. sila lah explore sendiri kat sini, barulah korang faham. :)



 nampak tak i? this is the largest wave pool in malaysia bebeh. kalau nak mandi kat wave pool ni kena pakai tube, sebab kat tgh2 tu agak dalam, dgn ombak nya lagi. kami sewa dua double tube (satu double tube untuk 2 orang) rm20 each. tapi after u pulangkan balik tube tu in good condition, dpt balik rm8 each. so make sure tube tu tak hilang le, kalau tak, burn rm8.

seronok kat wave pool ni, sebabnye wave nya kuat dan kita terlambung2. lawak weh. hehe. tapi pening-pening lalat jugak la.

i love this pic!

sila lah pergi kalau rasa nak bercuti, couple yg baru kahwin sesuai. couple belum kawen tak sesuai ok. hehe. pergi ramai2 pun best. enjoy!
:)


Thursday, November 10, 2011

makan-makan di luar dengan family


since hubs cuti seminggu utk raya haji ni, so banyak lah masa spend time dengan family i, ikut turn babe. hehe. so banyaklah i amik gambar macam-macam dan merata-rata, so here's antara koleksi gambar makan-makan.

time makan dekat muadzam shah otw ke rumah adik i. my dad walaupun garang tapi kelakar. ni my dad buat gaya iklan oligo. bahaha.


berempat time ni, so empat le menu ye. 


 ni pulak makan-makan kat kuantan. itu adik lelaki saya. =)





 ini pulak gambar minum petang semalam kat muadzam shah, pahang. sedap kemain. kuih sedap, pisang goreng sedap. semua sedap. yummeh. ibu siap cakap pasni boleh singgah situ selalu. sebelum balik my dad sempat puji bro yg tukang goreng pisang tu, sedap. senyum lebar that bro. hehe.


 babai for now. :)

Wednesday, November 9, 2011

hari raya aildil adha 2011.


hari raya aldiladha 2011. tahun ni beraya rumah adik di gambang memandangkan my bro tak dapat cuti lama, so parents kesian pulak kalau dia beraya sorang-sorang. maklumlah anak bongsu. dimanjakan sikit. hehe. 

i okay raya kat mana-mana pun. as long ada hubby di sisi, dan family semua bergembira. :)

 mi kari dan lontong hasil air tangan bonda. sedap giler.


 choc moist. sinfully delish bebeh.

qalesya excited. 
 i love u both, ibu ayah.

 ciuman kasih seorang suami. ewah.

 my kak yong's family. sedondon dengan sofa juge. hehe.

 opah dan tok ayah. 

pak su yang penyayang. anyone? eh.

kbai for now peeps.

Friday, November 4, 2011

bilik tido saya yang comel lote


versi takde keje. 

hideous i know. but, who cares? hehe. setelah bertahun tak melukis, rasa nak melukis. walaupun lukisan serupa budak tadika.

gambar yang sama, bigger size. tekan gambar if nak tgk besar :) 

in reality bilik saya lagi cute u know. but itulah bilik kesayangan sy dan suami setakat ni until kami move in ke rumah sendiri. insyaAllah.

kbai, selamat hari raya haji, drive safely!

Thursday, November 3, 2011

of McD and last night


last weekend i dgn hubs pergi makan mcD. rasenye dah berkurun sgt tak makan situ, kalau ye pun mkn ice cream nye aje.

 main reason sbb nak makan ayam goreng ni. pergh, pedas dan sedap giler. setahun dah kot tak merasa. 



 big mac juge. lepas makan rasa nak pengsan kekenyangan melampau. hehe. yang best nye kat mcD rawang ni boleh refill air, sesukahati nak refill, ambil satu air pastu refill jela kan. i think tak semua mcd boleh refill.

dan malam tadi, kawan hubs dtg rumah. kawan lama yg dah berkurun tak jumpe. ehem. datang sebab ada hal penting. so, i hidang ni kat diorg. pas hidang i terus naik, tak tunjuk muke kat tetamu pun, maklumlah tetamu dua-dua lelaki. baik i tengok citer soffiya kat atas. hehe.


bihun putih dan bubur jagung. kenyang uols. 

citer soffiya next week habis. suke i. semalam pun fiona dah kantoi. i harap kantoi jugak la yg die yg gugurkan soffiya tu. over uols, padahal drama tv je kot. hehe. =)

Wednesday, November 2, 2011

Nasi lemak untuk makan malam


sesekali makan nasi lemak masa dinner adalah best. ni menu last2 week, tapi saje nak share since i dah snap pics. :)

 heavenly


i buat sambal udang instead of sambal ikan bilis, as requested by big boss =)

bye bye!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...