Sunday, March 18, 2012

Resepi Nasi Goreng Ikan Masin


the other day, buat nasi goreng ni. sesekali rasa nak lunch/dinner nasi goreng pulak kan. ubah selera. so since kebetulan ikan masin ada kat rumah so buat nasi goreng ikan masin jelah. semua bahan2 pun ada. tapi kitorang just guna ikan gelama masin, sbb itu je pun yg ada kat umah. 

resepi ikut buku resepi chef hanieliza. mekasih kak yana bagi buku ni. hehe.


resepi asal chef hanieliza, tapi i ubah ikut kesesuaian keadaan. :))

bahan-bahan:
nasi putih
ikan masin
kailan
sos ikan
telur sebiji

bahan tumis:
bawang merah
bawang putih (tumbuk)
cili api (tumbuk)
ikan bilis (tumbuk)

Cara Membuat:
1. ikan masin rendam, tumbuk dan goreng
2. guna minyak sama, tumis bahan tumisan 
3. masukkan sos ikan 1 sudu kecil, serbuk perasa, garam.
4. masukkan kailan dan telur
5. tunggu beberapa saat smpai telur tak terlampau lembik then masukkan nasi
6. masukkan lada potong
7. kacau dan hidang dengan keropok goreng

yummeh!

walaupun rupamu agak plain, tp percayalah sedap weii. hehe.

ok bye!

3 comments:

cha said...

Haha i yg baca Ni pun terliur tau. I caya sedapppp. Nomnom

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor said...

nak cuba juga lah resepi ni.....
nampak sedap je...ikan masin lagi...

Norliza Brahim said...

Sedap nyer.. nak tukar ikan masin yu sedap gakk....bleh coba :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...