Monday, November 26, 2012

resepi: daging kicap wangi


kongsi resepi setelah sekian lama. i belajar resepi ni dari sedara masa cuti raya puasa haritu, berkurun dah pun, kebetulan dia hidang makan masa tu, so siap tanya resepi lagi, sbb sedap. yang penting simple. dan i pun selalu je buat, sbb hantu kicap la katakan. :p


bahan:
daging yg dihiris nipis
1 helai daun pandai
2 sudu besar rempah kari daging
kicap manis
kacang peas
halia, bawang besar, tomato

1. goreng daging sampai empuk. kalau i, i akan goreng pastu tambah air sampai penuh kuali dan tggu sampai air kering, normally daging dah empuk, kalau tak empuk, tambah air lagi dan tggu sampai kering.
2. bila dah empuk, tak perlu keluarkan daging, just masukkan bahan2.
3. first, masukkan bawang putih dan seinci halia yg dah ditumbuk. 
4. then, masukkan hirisan daun pandan, normally i guna separuh dari daun yg pjg. hiris halus2.
3. masukkan serbuk kari daging 2/3 sudu besar.
4. masukkan kicap manis, hirisan bawang besar, cabai merah dan cili api.
5. masukkan kacang peas dari tin, ini style i, tak buat takpe, tp hubs suke kalau tambah. 
6. last sekali masukkan tomato yg dibelah. 

senang je, mungkin uols dah biasa buat mcm ni. boleh jugak tambah bga lawang, k.kayu manis, cengkih. selamat mencuba. 

simple dan sedap. 

3 comments:

black_mel said...

my favy...dulu masa tinggal dgn mak..rajin gak makan...skrng ni tinggal dgn housemate..bukan jer daging..kicap pun xde..

cha said...

Kalau i i tambah bunga lawang cengkih sume u. Btw nmpk sedap sgt u. Serius

Intan Norhaida said...

daun pandan kot...bukan daun pandai...hheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...