Wednesday, March 28, 2012

wedding mak long nora @ slim river


firstly, i dunno what to call her. she is my mother's sister from different mother. so, bukan adik tiri, just lain mak. we're not that close, so that is why tak tau nak panggil apa. she's my age some more. so ahad lepas attend wedding dia dkt slim river, perak. my grandpa, wan, jemput, so that's why kami pergi. in fact, we were eagerly waiting for the wedding, because first, boleh jumpe atuk yg jarang2 sekali jumpe and second boleh meet up dgn other relatives. so yeah.


 the hall was so packed that i dont have the chance to think, bring out my camera and take pictures before dessert. true story. we were in rushed because right after we finished eating there were other guests circling our table just to have our seats. what a rush. nevertheless, the foods were splendid.

 
gambar sendiri pun tak sempat snap. here's my sister and bil.
 pelamin yg quite cantik.

 kenduri dua pihak sekaligus. so that explains the crowd.  see, we were all standing and taking turns to sit. i'm not complaining, still had great time though. :)

 tunggu pengantin sampai. menyesal tak amik gambar relatives semua.

 ketibaan pengantin.

 semoga kekal bahagia ke akhir hayat.

 my second opah. my late opah dah meninggal almost 3 years. wan i lari pulak time nak amik gambar. sadis betul.

my niece dgn posingnye. 

sekian update dari saya. :))

Sunday, March 18, 2012

Resepi Nasi Goreng Ikan Masin


the other day, buat nasi goreng ni. sesekali rasa nak lunch/dinner nasi goreng pulak kan. ubah selera. so since kebetulan ikan masin ada kat rumah so buat nasi goreng ikan masin jelah. semua bahan2 pun ada. tapi kitorang just guna ikan gelama masin, sbb itu je pun yg ada kat umah. 

resepi ikut buku resepi chef hanieliza. mekasih kak yana bagi buku ni. hehe.


resepi asal chef hanieliza, tapi i ubah ikut kesesuaian keadaan. :))

bahan-bahan:
nasi putih
ikan masin
kailan
sos ikan
telur sebiji

bahan tumis:
bawang merah
bawang putih (tumbuk)
cili api (tumbuk)
ikan bilis (tumbuk)

Cara Membuat:
1. ikan masin rendam, tumbuk dan goreng
2. guna minyak sama, tumis bahan tumisan 
3. masukkan sos ikan 1 sudu kecil, serbuk perasa, garam.
4. masukkan kailan dan telur
5. tunggu beberapa saat smpai telur tak terlampau lembik then masukkan nasi
6. masukkan lada potong
7. kacau dan hidang dengan keropok goreng

yummeh!

walaupun rupamu agak plain, tp percayalah sedap weii. hehe.

ok bye!

Wednesday, March 14, 2012

makan takoyaki


last week, hubs was super busy. sampai hari sabtu pun masih keje. so one day, hubs bawak balik takoyaki ni sampai 2 bungkus dekat i. satu pun tak habis, inikan dua. daging and sotong. seriously, i'm not a fan. makan sebiji pun dah cukup muak. tapi hubs suke pulak. next day tak habis, i panaskan balik for breakfast, hubs selera pulak. 


i know ada org yang sgt-sgt suka dgn takoyaki. so selera masing2 ye tak.

dan sebelum tu, takziah buat adik Dirang. you're now in better place dik. and stop blame mak dia, bukan mak dia nak si dirang ni mati. al-fatihah. 

bye!

Thursday, March 8, 2012

Jus mangga yang simple



Resepi jus mangga:

1. sebiji mangga masak
2. gula 3 sudu besar
3. perahan air limau 2-3 biji

Cara-cara membuat:

 1. mangga tu silalah potong kecil2 dadu.
2. blend semua tadi.
 3. dah siap blend, tuang dalam jug, masuk air kosong smpai suit kemanisan tu dgn korang. 
4. then masuk ais ketul banyak2. heaven i tell you! 

btw, saya gune limau kasturi yg kecil tu, rasanya kalau gune limau nipis mungkin lagi best. 2 biji pun jadi. masuk asam boi pun sedap juga. 

ini mangga yang saya gune, masak ranum dah ni.

hehe. bye.

Tuesday, March 6, 2012

Makan Laksa Buyung


ahad lepas lunch dkt kedai laksa buyung ni. tepi jalan je pun. and mmg tak jauh la sgt dari rumah kitorang. kedai ni quite famous kat sini, mmg normally ptg atau malam penuh org makan esp org2 kilang. kami first time try. hubs kureng laksa, so malas lah die nak singgah. i mmg suke sgt laksa utara ni. so, gunakan kuasa seorg isteri utk paksa hubs lunch kat sini.

 kedainya tepi jalan je pun. biasa penuh motor2,kereta kat tepi jalan ni. 

 hubs makan mi kari, i mestilah makan laksa.



 licin... laksa die ni not bad, i mean takdelah sedap melampau, tapi die rasa light aje, which is good, so next time boleh makan lagi. mi kari on the other hand, was bad. hubs cakap. :))

 next time boleh tapau laksa ni. nak makan sini, mungkin hubs dah taknak, sbb ketidakpuashatian hubs pada mi kari itu. hehe. 

ok, that's it. bye!


Thursday, March 1, 2012

resepi kek batik marie


hari tu time balik umah mil, makan sikit kek batik marie sil buat. lepas tu terus rasa nak buat pulak. berkurun dah kot tak buat, last buat dulu pun sebelum kawen rasenye. hehe. kek batik ni kalau tak makan takpe, kalau dah makan, terus rasa nak makan. eh, gitu pulak ye. 

so merajinkan diri buat. lagipun berapa minit je kot dah siap. senang aje, semua org pun tahu buat punye. kan. tapi saje lah nak share resepi i kat sini. kalau kat internet, mmg menimbun resepi kek batik marie ni, mcm2 cara org buat. ada yg guna susu cair, guna telur, ada gula takde gula. mcm2 la. senang cerita depends pada kita, nak buat mcmana. janji selera ikut tekak, ada org tak suke manis, ada yg suka, so sesuke hati la kan. eh, pjg pulak mukadimah den ni. :))


resepi cara saya:

1. butter 1/3 (saya gune yg buttercup 250g)
2. milo/koko 2 cawan (atau 1 koko 1 milo)
3. susu pekat manis 3/4 cawan
4. biskut marie munchy's satu row (kurang takpe)
5. air satu cawan
6. sebiji telur saiz kecik yg dikacau macam telur dadar tu.( tak letak pun takpe)

cara buat:

1. cairkan butter atas kuali (api kecil)
2. masukkan susu, kacau
3. masuk milo/koko sikit-sikit dan kacau supaya tak berketul
4. masukkan air dan telur
5. masuk biskut yg dah dipatah empat. kacau kejap.
6. tutup api
7. angkat masuk dlm bekas. saya gune bekas aiskrim kecik bulat tu.
8. tangan balut dgn plastik, tekan2 biskut tadi supaya rata.
9. masuk dlm fridge, 2 jam kemudian, boleh makan. yeay!!

tips: lagi kurang biskut, lagi banyak coklat nye. 

 yg ni eggless. 

yg ni saya masukkan telur. dua2 pun sedap!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...