Wednesday, May 30, 2012

mencuba kfc pokkits


last sunday, pergi jalan tar and sogo. pergi jakel cari baju raya actually. sogo singgah aje, tak beli apa-apa pun. singgah cuci mata. tengah sale skrg ni sampai mid june. otw balik, hubs ajak try beli kfc pokkits yg iklannya cute sgt tu. hehe. so ok lah, tapau jela, sbb kfc kat situ tak selera nak makan. 

 kami beli masa hari last harga promosi rm2.60 satu. skrg tak sure berapa. mungkin tak jauh beza kot. kecik je pun.

 sistem kfc ni kat sini agak lain, sbb tempat sempit kot. nak makan situ pun agak tak comfy.


 bg i, kena la rasanya dgn tastebud i. tapi kene tambah sos cili, kalau tak tambah, quite plain i think.

kene paksa berlakon makan, haha. 

boleh lah nak cuba, hubs kata biasa-biasa aje. i rasa sedap jugak. tapi mmg kecik la, boleh buat hilang lapar sekejap jela. hehe. biasalah kfc, suka keluarkan benda kecik-kecik. o_O

later, peeps.

Tuesday, May 29, 2012

menara condong, teluk intan.


otw balik dari pangkor, kami sefamily singgah di teluk intan, nak tengok menara condong. walaupun lahir di perak, kampung kat perak, belum pernah lagi sampai teluk intan. kesian.

 sebelum tu, after sampai je dari pulau, kami pergi lunch di lumut. tempat sama yg kami lunch before pergi. harga reasonable. dan sedap.

 sedapnya udang. baru-baru ni kat pasar tani batang kali, ada jual udang galah. harga sekilo rm60. mak aiii, mahal giler. sekilo dpt dlm 6-7 ekor. giler ar. walaupun teringin makan udang galah masak sambal tumis, tp sbb mahal melampau telan air liur jela. hehe. tak sanggup i sampai rm60.




menara ni masih cantik lagi. terjaga dan nampak kemas. jam pada menara tu pun berfungsi lagi. sekeliling menara tu ada macam pasar jual-jual. tapi kami tak singgah pun, penat dan tak kuasa nak bershopping lagi. eh.



 and then, parents i ajak makan cendol di medan selera depan menara condong tu. mule-mule ingat nak makan sate, tp mungkin time kitorang pergi tu awal sgt, banyak kedai baru buka. so makan cendol dgn gado-gado jela. 

 gado-gado atau cucur. tapi bukan ke patutnya gado-gado ni buat macam rojak tu. letak timun, telur semua. whatever la kan.

cendol yg aneh rasanya. aneh in a bad way. oops. banyak complain saya ni. pergi buat cendol sendiri.

ok la, bye peeps.

 

Thursday, May 24, 2012

pangkor trip last part


sambungan cerita di pangkor. sebelum tu nak cakap sikit, sejak dua menjak ni, i tak reti nak mengarang ayat, so sebab tu ayat tunggang langgang dan merapu merapan. dan sebab tu jugak pendek je cerita, gambar je lebih. harap korang redha jelah ye. hehe. 

cerita bersambung masa kami mandi kat pool dlm resort tu. dan masa last day kami nak balik dah. 

credit pada tukang snap gambar yg macho lagi bergaya kerana sudi teman tepi pool :)

 takde orang lain pun kat sini, so kami conquer pool ni. 

after mandi kat pool, again kami cari foods untuk dinner. and above picture was actually what happened after you walked on your feet for 3km straight. pergh. macam nightmare. well, taklah nightmare sgt. the first kedai makan yg kami pergi the day before tu, tutup. so, kami tanya kids kat situ, then diorg cakap, kedai ada depan lagi. then i tanya. 'ada ke org berjalan sampai sana?' that kids jawab, 'mat salleh adalah.' so, kami dgn nekadnya berjalan. 

berjalan punye berjalan tak jumpe.. rupenya jauh giler. sampai 3km menapak. sumpah penat. tapi kelakar pulak kalau dikenang. masa balik, ada taxi pink lalu, tahan, kene charge rm15 je pun sampai resort. sampai mati insyaAllah tak lupe kisah berjlan kaki demi sesuap nasi ni. hehe. see, anak buah i sampai pengsan-pengsan dibuatnya. hahaha. tido la maknenye. dia pun tumpang berjalan, ater, jauh giler, sapa pulak larat dukung die setiap masa kan.

 ini pagi esoknya, the day kitorang nak check out. org minum kopi, qalesya ni pun sibuk nak bancuh kopi, sabar jela.

 we were ready to be home!



 i rasa gambar ni cute sgt. hehe. 


 segala beg untuk masukkan dlam feri. 

 my complete family. love you guys much much.

 the gentlemen.

 the ladies (and uzair).




 see you again pangkor.


itulah kisah percutian ke pangkor kami. menarik tak? haha. ok, bye.

Tuesday, May 22, 2012

Pangkor trip (kilang sate, kota belanda,kuil)


Second day di teluk dalam resort, after mandi pantai dan breakfast kat resort, kami pergi jalan-jalan sekitar pangkor. 

 dengan menggunakan khidmat teksi ni. dua jam tour di pekan pangkor chargenya around rm80-rm100. extra hour akan dicharge. kami tour lebih dari 2 jam, yelah mana sempat nak gocoh-gocoh nak beli barang itu ini, tapi kene charge rm80 je. terima kasih encik madi.


 kilang boat chinese punye. 3 bulan boleh siap satu. ayah i cakap, orang melayu buat mungkin tak terapung. tak baik tau kutuk race sendiri. o_O

 kilang sate. kalau pergi sini, korang wajib beli ikan bilis dengan ikan masin tau. keropok udang pun ada, macam-macam ada.


 gamat kering.


 kami beli ikan kurau masin dengan ikan bilis. ikan bilis kat sini sedap sbb macam tak hanyir tau.dia rasa macam bersih aje. 

 dengan encik madi tu bawak kami pergi kuil. mak i bila dgr kuil, terus macam, eh, kuil nak buat apa pegi. encik madi cakap kat kolam ada ikan besar punye. mmg agak besar ikan tu. terkejut jugaklah den ni.

 ikan besar punye. tapi tak clear sgt gambarnya.

 kat sini i beli fridge magnet and topi. kalau uols pergi sini, nak beli fridge magnet, kat sini murah. kat tmpat lain agak mahal bg i lah.

 then, kami ke galeri pangkor. barang-barang sejarah di pulau pangkor.



 ini pula kami dibawa ke kota belanda. masa ni anak buah i meragam nak macam-macam. pergh, satu area dok tengok dia. lawak betul. takde apa pun kat sini, kecil je pun area ni.

 nyonya jual sayur dengan my younger bro.



 lepas tu, kami shoping baju, t-shirt, skirt bla bla bla. and then, encik madi hantar kami lunch kat kedai ni. lapar gile time ni. 

 kenyang sudah.

 balik ke resort. tour pulau pangkor mmg aktiviti wajib kalau dtg pangkor. kalau tak, mmg sia-sia jelah dtg. kami kene charge teksi ni rm80 je pun. ingatkan mahal lagi, sbb kemain lama lagi berjalan. 

ok, nanti i sambung lagi cerita di pangkor. bye for now.

Monday, May 21, 2012

cuti-cuti malaysia: pangkor trip (teluk dalam resort)


early may haritu, family i sekeluarga bercuti ke pulau pangkor. kitorang stay dekat teluk dalam resort yg dalam cerita senario beach boys tu. resort ni agak terpencil but the environment quite nice. semua resort dibuat dengan kayu kayan, so cantik dan redup mata memandang. ok, lemme start from the first.

 bertolak dari rumah i kat rawang ni around pukul 9 mcm tu. naik dua kereta. masa ni, berhenti rehat di hentian plus. sampai lumut dlm pukul 1 macam tu, lalu gopeng.

  
selesai lunch, solat di surau dekat terminal dan menanti naik feri pukul 3.30.


 view of the terminal from inside the ferry.

 
 on the ferry to pulau pangkor, hubs duduk next to a taiwanese tourist yg banyak tanya. haha. nasibla hubs kene melayan pakcik tu.


 perjalanan dlm feri lebih kurang 20min, then ada kenderaan lain yg hantar guests sampai teluk dalam resort, pangkor. 

 bungalow for 4. rm700++ per night. we took 1 extra mattress rm80 for 2 days.

 lepas rehat sekejap after dah sampai resort tu, perut dah lapar nak makan nasi. masa tu dah petang, so nak cari dinner. tanya punye tanya, bincang after bincang, we've decided untuk berjalan menapak mencari kedai makan. takde kedai makan sgt around di teluk dalam resort ni setelah beberapa kali kami tanya tntg segala service pasal foods delivery and all pada pihak resort. restoran sekampung inside the resort ada, but dinner aje dah rm30 per head. ala carte takde pulak. -__-

 power rangers. tetiba.

sampai naik penat si qalesya ni ikut menapak. my BIL jaga my little nephew dgn ayah i dok menunggu dlm resort. kami berenam yang menapak. satu keje betul. nak sewa moto sampai rm30 untuk separuh hari, padahal nak guna cari makan aje, pastu kene isi minyak sendiri, buat susah2 pulak nak cari minyak.tapi takpe, sesekali berjalan syok jugak. tak rasa seksa pun.

 esoknya, pepagi buta kami mandi laut. tp pantai dkt area teluk dalam ni tak berapa best. berpasir airnya, tak jernih. ini tidak patut.



after that, kami breakfast dkt sekampung cafe. choices lebih kurang mcm hotel seri malaysia lah. biasa-biasa aje.


 my dear parents. excuse my dad's face...  :)

my kak long and her family
ada banyak lagi nak share, nantikan sambungannya esok ok. bye!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...